Tuintips voor november

tuintips voor november

We zitten midden in het najaar en terwijl de dagen kouder en korter worden verkleurd te tuin en beginnen veel planten en bomen hun blad te verliezen. Zo vlak voor de winter zijn er nog wel enkele belangrijke onderdelen waar je rekening mee kunt houden en waarmee je je tuin voorbereid op de winter.

Een groene tuin in de winter

Herken je jezelf erin dat je in de winter je tuin maar kaal vind? Plant dan nu nog wat groenblijvers op verschillende plekken in je tuin. Zo ontstaat er een moei geheel en kun je ook van het groen in de wintermaanden genieten. Gegarandeerd dat deze groene hoekjes regelmatig je blik zullen vangen. Een aantal voorbeelden van groenblijvers zijn onder andere coniferen, struikklimop en bamboesoorten.

Vergeet ook je potten niet

Ondanks dat de zomermaanden voorbij zijn en veel bloembakken en potten inmiddels weer naar binnen verdwijnen kan het ook anders. Vul de bakken met winterharde planten en zorg voor wat meer kleur en groen op je balkon of in de tuin tijdens de grauwe wintermaanden.

Veel meer bakken en potten zijn tegenwoordig vorstbestendig, twijfel je? Isoleer dan je pot of bak met noppenfolie zo voorkom je dat je planten en pot bevriezen. Laat hierbij wel de drainagegaten vrij zodat het water weg kan.

Mooie winterharde planten die je kunt gebruiken zijn onder andere winterbloeiende heide, Skimmia en klimop.

Vaste planten beschermen

Er zijn ijzersterke meerjarige vaste (kruidachtige) planten die onze winters maar nauwelijks buiten overleven omdat ze uit wat mildere klimaatzones stammen. Zulke planten moeten we beschermen tegen te veel koud vocht, te lang nat blijvende grond en te lage temperaturen.

Denk daarbij aan planten zoals cultivars uit de Chysanthemum Maximum Groep, Helianthus, Acanthus, Lavatera, Lithodora, Gunnera en Agapanthus. Een laagje stro helpt evenals afdekken met tuinvlies en dat weer verwijderen als de temperaturen wat oplopen.

Lithodorablauwplant
Lithodora
Agapanthus
Agapanthus

Belangrijk is ook een goede drainage. Veel planten kunnen in langdurig koude en natte grond wegrotten, hoewel ze lagere luchttemperaturen gedurende korte tijd nog wel verdragen. Boven gevoelige rotsplanten worden wel glas- of acrylplaatjes aangebracht.

Winterbescherming stamrozen

Stamrozen zijn prachtige planten. Maar ze kunnen gevoelig zijn voor onze koude vochtige winters, daarom is het belangrijk om hier extra aandacht aan te schenken.

Veel stamrozen hebben twee oculatie(ent)punten. Eén vlak boven de wortels die door een bedekkend aardlaagje tegen vorst wordt beschermd en één bovenaan bij de aanhechting van de (edele) takken. Tegenwoordig wordt heel vaak een zwarte plastic zak (met gaatjes) over de kroon heen getrokken en rond de stam vastgebonden.

Vijver ijsvrij houden

In Nederland kan het nog tot hartje winter lekker weer zijn, maar je kan ook al te maken krijgen met vroege vorst. Zorg er bij vorst voor dat je je vijver altijd een gedeelte ijsvrij blijft. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor de vijver en de dieren in de vijver. Onder het ijs kan zich namelijk gas verzamelen die uit de modderbodem opstijgt. Hierdoor neemt de zuurstofrijke lucht in het water af en ontstaat er een ongezonde situatie voor je planten en dieren. Door een ijsvrijhouder te plaatsen kun je dit probleem voor zijn zodat je je hier geen zorgen over hoeft te maken.

Beuken planten

Beuken worden geplant en verplant als het blad goudgeel verkleurt. Dan is de kans op goede doorgroei het grootst. Voor die doorgroei is het cruciaal dat er een bepaalde bodemschimmel aan de wortels zit.

Koop ze als ze nog (opgekuild) in de grond staan. Dan is de kans dat de wortels in goede conditie zijn (en die schimmel erbij zit) het grootst.

Rozen planten

Zowel in het vroege voorjaar als in november worden rozen geplant die met kale wortels worden geleverd.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Gratis E-book vol tuin tips!

We hebben al onze maandelijkse tuin tips gebundeld tot één e-book! Met dit handige naslagwerk kan ook jij het hele jaar genieten van je tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy verklaring. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

3D Tuinontwerp laten maken
Actueel

3D tuinontwerp laten maken

Een 3D tuinontwerp kan jouw ideeën en wensen visueel maken. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van hoe je tuin er uit komt te zien.

plantsoenen aanplanten gemeente Peel en Maas
Projecten

Plantsoenen Gemeente Peel en Maas

In opdracht van Gemeente Peel en Maas hebben wij de 2 plantsoenen bij het terras van Gemeenschapshuis `t Erf aangeplant. Het sortiment vaste planten en

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

E-book tuintips