Tuintips voor januari

Tuintips voor januari

De winter is nog lang niet voorbij en hoewel je tuin in rust is zijn er toch wel verschillende werkzaamheden die je nog in je tuin kan verrichten.

Het gazon beluchten

Ondanks dat het groeiseizoen nog niet begonnen hebben we voor je gazon wel alvast een paar tips. Ontstaat er regelmatig wateroverlast op het gazon? Dan kun je de grond beluchten door middel van een speciale beluchter of tuinvork. Doe dit alleen wanneer het niet vriest en de grond niet bevroren is. Wanneer het gazon bevroren is loop hier dan nooit (of in elk geval zo min mogelijk overheen), zo voorkom je namelijk slechte plekken in het gazon. Strooi ook regelmatig scherp zand op de plekken waar water blijft staan, dit zorgt voor een minder modderige grond wat weer ten goede komt van je gazon in het groeiseizoen.

De vijver

Wanneer je een vijver hebt is het belangrijk om deze bij strenge vorst open te houden. Zo zorg je ervoor dat de schadelijke gassen uit het water kunnen en zuurstof erbij kan.

Als je nu start met het aanleggen van je vijver kun je er al vanaf april plezier van hebben. Gebruik goede vijverfolie, deze is zelfs bij lage temperaturen goed verwerkbaar.

Boombanden controleren

Een boomband kan door de groei te strak komen te zitten en in de bast verder groeien. Maak in dit geval de band wat losser. Let wel op dat je deze niet te los maakt. Te losse banden kunnen namelijk in een boombast gaan schuren.

Snoeien

Het is nu ook de tijd om nog een aantal snoeiwerkzaamheden te verrichten voor het voorjaar. Zo kunnen bomen en struiken zoals overwinterende fuchsia’s en bessenstruiken alvast gesnoeid worden.

Beplanting

Wil je wat extra kleur in de tuin tijdens de winter? Je kunt nu winterbloeiende struiken kopen die je tuin in de grijze maanden lekker opfleuren. Als het niet vriest kun je deze ook gewoon planten. Veel gebruikte planten in de winter zijn winterheide of viooltjes. Wil je een echte winterbloeier in de tuin? Overweeg dan de sneeuwbal plant (Viburnum bodnantense). Deze ziet er niet alleen prachtig uit maar geurt ook nog eens heerlijk.

Kuipplanten controleren

Vergeet ook niet je kuipplanten te controleren op aantastingen zoals luis en schimmels. Ruim afgevallen bladeren en dode takjes op, dit kunnen namelijk infectiebronnen zijn. Zorg ervoor dat de plek waar je je kuipplanten bewaard regelmatig voorziet van frisse lucht en laat de wortelkluiten niet volledig uitdrogen.

Sneeuw

Het komt niet zo vaak meer voor de afgelopen jaren maar wanneer er een pak sneeuw ligt is dit goed voor je planten. Het is sterk isolerend maar het kan ook nadelen hebben. Op bijvoorbeeld coniferen met opgaande takken kan de sneeuw ervoor zorgen dat de takken gaan doorhangen of zelfs uiteindelijk breken. Verwijder bij coniferen de sneeuw van de takken zodat de vorm behouden blijft en er geen takken afbreken.

Vergeet de vogels niet

In de wintermaanden hebben vogels het vaak wat moeilijker. Zelfs wanneer er geen sneeuw ligt, kunnen ze vaak met moeite aan voldoende voedsel komen. Je kunt ze een beetje bijvoeren met bijvoorbeeld stukjes fruit om aan hun vitaminebehoefte te voldoen.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Gratis E-book vol tuin tips!

We hebben al onze maandelijkse tuin tips gebundeld tot één e-book! Met dit handige naslagwerk kan ook jij het hele jaar genieten van je tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy verklaring. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

Adventure Golf de Leistert Roggel
Projecten

Adventure Golf de Leistert

Vorig jaar hebben we in opdracht van SupaGolf de aanplant van de nieuwe Adventure golfbaan op Recreatiepark de Leistert in Roggel mogen verzorgen en nu,

Buitenkamer - tuin overkapping waar begin je?
Actueel

Overkapping tuin, waar begin je?

Heb jij ook de wens om een overkapping in je tuin te plaatsen? Je bent niet de enige. Want wie wil er nou niet een

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

E-book tuintips