Tuintips voor januari

Tuintips voor januari

De winter is nog lang niet voorbij en hoewel je tuin in rust is zijn er toch wel verschillende werkzaamheden die je nog in je tuin kan verrichten.

Het gazon beluchten

Ondanks dat het groeiseizoen nog niet begonnen hebben we voor je gazon wel alvast een paar tips. Ontstaat er regelmatig wateroverlast op het gazon? Dan kun je de grond beluchten door middel van een speciale beluchter of tuinvork. Doe dit alleen wanneer het niet vriest en de grond niet bevroren is. Wanneer het gazon bevroren is loop hier dan nooit (of in elk geval zo min mogelijk overheen), zo voorkom je namelijk slechte plekken in het gazon. Strooi ook regelmatig scherp zand op de plekken waar water blijft staan, dit zorgt voor een minder modderige grond wat weer ten goede komt van je gazon in het groeiseizoen.

De vijver

Wanneer je een vijver hebt is het belangrijk om deze bij strenge vorst open te houden. Zo zorg je ervoor dat de schadelijke gassen uit het water kunnen en zuurstof erbij kan.

Als je nu start met het aanleggen van je vijver kun je er al vanaf april plezier van hebben. Gebruik goede vijverfolie, deze is zelfs bij lage temperaturen goed verwerkbaar.

Boombanden controleren

Een boomband kan door de groei te strak komen te zitten en in de bast verder groeien. Maak in dit geval de band wat losser. Let wel op dat je deze niet te los maakt. Te losse banden kunnen namelijk in een boombast gaan schuren.

Snoeien

Het is nu ook de tijd om nog een aantal snoeiwerkzaamheden te verrichten voor het voorjaar. Zo kunnen bomen en struiken zoals overwinterende fuchsia’s en bessenstruiken alvast gesnoeid worden.

Beplanting

Wil je wat extra kleur in de tuin tijdens de winter? Je kunt nu winterbloeiende struiken kopen die je tuin in de grijze maanden lekker opfleuren. Als het niet vriest kun je deze ook gewoon planten. Veel gebruikte planten in de winter zijn winterheide of viooltjes. Wil je een echte winterbloeier in de tuin? Overweeg dan de sneeuwbal plant (Viburnum bodnantense). Deze ziet er niet alleen prachtig uit maar geurt ook nog eens heerlijk.

Kuipplanten controleren

Vergeet ook niet je kuipplanten te controleren op aantastingen zoals luis en schimmels. Ruim afgevallen bladeren en dode takjes op, dit kunnen namelijk infectiebronnen zijn. Zorg ervoor dat de plek waar je je kuipplanten bewaard regelmatig voorziet van frisse lucht en laat de wortelkluiten niet volledig uitdrogen.

Sneeuw

Het komt niet zo vaak meer voor de afgelopen jaren maar wanneer er een pak sneeuw ligt is dit goed voor je planten. Het is sterk isolerend maar het kan ook nadelen hebben. Op bijvoorbeeld coniferen met opgaande takken kan de sneeuw ervoor zorgen dat de takken gaan doorhangen of zelfs uiteindelijk breken. Verwijder bij coniferen de sneeuw van de takken zodat de vorm behouden blijft en er geen takken afbreken.

Vergeet de vogels niet

In de wintermaanden hebben vogels het vaak wat moeilijker. Zelfs wanneer er geen sneeuw ligt, kunnen ze vaak met moeite aan voldoende voedsel komen. Je kunt ze een beetje bijvoeren met bijvoorbeeld stukjes fruit om aan hun vitaminebehoefte te voldoen.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates, tips en aanbiedingen voor jouw tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy policy. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

Actueel

Hoe tuinen in 15 jaar veranderd zijn

In de afgelopen 15 jaar heeft Van Duren Groenservice al heel wat tuinen mogen ontwerpen, renoveren en aanleggen. In die 15 jaar hebben we wel

Voortuin renovatie
Projecten

Voortuin renovatie

Een voortuin renoveren kun je op veel verschillende manieren. In dit geval zou de vorm zo goed als hetzelfde blijven maar de invulling en bestrating

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!