Inhoudsopgave

Boeren jasmijn - juli tuintips
Foto van Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Tuintips voor juli

Juli is een maand waar je echt kan genieten van je tuin. Er zijn wel nog een paar doorlopende klusjes zoals schoffelen en het gras maaien maar verder is het een rustige maand voor de tuin.

Snoeien in juli

Eind juli kan er wel al wat gesnoeid worden. Denk hierbij aan heesters zoals Kolkwitzia, Weigela en boerenjasmijn (Philadelphus coronarius). Deze kunnen meteen naar de bloei gesnoeid worden. Snoei vlak boven nieuwe uitlopers of kort de takken tot even boven de grond in. Blauweregen (Wisteria) vormt veel zoekende ranken die zich mogelijk uitstrekken naar plekken waar je ze niet wilt hebben. Kort ze dan tot circa vijftien centimeter in.

Haal bij de druif overtollig blad weg als dat de vruchtvorming kan hinderen en kort de te ver doorgeschoten twijgen in. De zomerframbozen zijn eind juli meestal wel afgedragen. Alle stengels die vrucht hebben gedragen, kunnen dan zo diep mogelijk worden afgeknipt. Bind nieuwe mooie scheuten aan (niet meer dan vijftien per strekkende meter), snoei alle andere scheuten ook weg.

Hagen knippen kan nog steeds. Hoe meer u knipt, des te dichter wordt een haag. Dat werkt natuurlijk het beste bij snelgroeiende hagen.

Wortelopslag wegnemen

Sommige planten vormen heel gemakkelijk wortelopslag. Overal in de tuin (en in de buurtuinen) kunnen dan nieuwe scheuten vanuit de wortels opschieten. Heel bekende voorbeelden zijn fluweelboom, Kerria, framboos, braam, duindoorn, allerlei bamboes en Campsis.

Tweede bloei

Verschillende vaste planten zoals lupine, ridderspoor (Delphinium), Salvia × superba en Achillea taygetea bloeien onder goede omstandigheden een tweede keer als ze na de eerste bloei tijdig worden teruggesneden. Dat zal al vaak in juli zijn.

De vijver bijhouden

De vijver moet je nu goed bijhouden. Drijvende en onderwaterplanten zullen zich sterk ontwikkelen. Uitdunnen kan regelmatig nodig zijn. Er moet open water blijven.

Laat planten die je uit de vijver haalt, eerst een tijdje op de oever liggen, zodat kleine dieren die daartussen zitten de weg naar het water terug kunnen vinden. Hetzelfde geldt voor draadalg die je uit de vijver trekt (wat ook regelmatig nodig kan zijn).

Als de waterlelies te veel blad ontwikkelen en nauwelijks bloeien, wordt het tijd hun wortelstokken te delen en die opnieuw in te planten.

Water bijvullen

Bij warm weer moet u de vijver regelmatig bijvullen, want het water verdampt snel en het waterpeil zakt nog sneller als er veel oeverplanten in het vijverwater staan. Gebruik hiervoor leidingwater. Zorg dat de waterstraal nooit direct en hard in de vijver terecht komt als er vissen in zwemmen.

Sproeien

Is er veel droogte voorspeld? Sproei dan het liefst ’s morgens vroeg of ’s avonds laat, omdat dan de verdamping het minst is en je dus een stuk zuiniger met water kunt omspringen. Vergeet ook je hangmanden en planten in potten en bakken niet.

Onderwaterplanten tegen zuur water

Als er voldoende zuurstof in het water komt, wordt het water niet zuur. Dat is het makkelijkst te realiseren door voldoende zuurstofplanten (onderwaterplanten) in de vijver te planten. Een groot voordeel daarvan is dat uw vijverplanten beter groeien, en dat vissen gezonder blijven.

Baardiris verplanten

Iris germanica bloeit volop in juni en sterft daarna bovengronds af. Als ze zo’n vijf jaar op een plek hebben gestaan, moeten ze worden opgerooid en de wortelstokken moeten worden gedeeld en opnieuw ingeplant als u ze het jaar erop weer uitbundig in bloei wilt zien.

Deze irissen houden van een droge zonnige groeiplaats. Meng wat extra kalk door de plantgrond. De bovenkanten van de wortelstokken moeten iets boven de grond uitkomen. Plant ze in noord-zuidrichting.

Tweejarigen zaaien

Juli is dé maand om tweejarige planten zoals vergeet-mij-niet en violen te zaaien. Heel belangrijk is dat het zaaisel voldoende vochtig blijft.

Tuintips voor de overige maanden

Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Augustus | September | Oktober | November | December

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Foto van Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Achtertuin renovatie Maasbree door Van Duren Groenservice
Tuin renovatie/aanleg

Achtertuin renovatie Maasbree

Voor een trouwe klant in Maasbree hebben we de volledige achtertuin mogen renoveren. Het bestaande tuinhuis was aan het eind van zijn latijn. Daarnaast zorgde

Nazorg tuin renovatien in Panningen door hovenier Van Duren Groenservice
Tuinonderhoud projecten

Nazorg tuinrenovatie Panningen

Een jaar geleden hebben we een prachtige tuin aangelegd voor een van onze klanten. Helaas bleek de daaropvolgende winter uitzonderlijk nat te zijn, wat een

tuin half jaar na aanplanten door Van Duren Groenservice
Tuin renovatie/aanleg

Tuinontwikkeling half jaar na aanleg

Een half jaar geleden hebben we deze tuin in Panningen aangelegd en aangeplant. Ook deze klant heeft ons foto’s doorgestuurd van hoe de tuin er

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar