We naderen nu snel het einde van de winter. Het zonnetje laat zich al vaker zien en we hebben zelfs al enkele dagen kunnen genieten van een temperatuur hoger dan 18 graden! De lente staat voor de deur en dat is goed te zien aan verschillende bloembollen die al bloeien en beginnen te bloeien. Maar ook het gras begint weer langzaam te groeien, en de eerste planten beginnen weer uit te lopen. Kortom, tijd om de tuin in te gaan!
Weg met de winterbescherming
Organisch materiaal dat je hebt gebruikt voor je vaste planten te beschermen tijdens de winter kunnen langzaam (mits er geen strenge vorst meer voorspeld is) verwijderd worden. Let hierbij wel op dat je geen jonge groeipunten (neuzen) beschadigd. Op dit moment zijn deze namelijk het gevoeligst. Ook de kunststof zakken bij bijvoorbeeld stamrozen kunnen nu verwijderd worden. Voorkom ook het lopen op plekken waar nog bloembollen in de grond zitten. Door erop te lopen heb je namelijk de kans de uitlopers in de grond te beschadigen waardoor er een kans is dat je bloembollen niet verder kunnen groeien.
Onkruid wieden niet alleen in de winter maar ook nu!
Wellicht heb je in de winter al een keer door je tuin geschoffeld, dan zal je hier zeker van gaan profiteren dit jaar. Maar zoals je zelf vast wel vaker hebt gemerkt, onkruid groeit altijd door. Er bestaat niet voor niets het spreekwoord “onkruid vergaat niet”.
Haal ook nu zoveel mogelijk onkruid weg voordat het zaad kan vormen en zich nog verder kan verspreiden. Helaas gebeurt dit sneller dan je zou verwachten. Let erop dat je hardnekkig onkruid zoals paardenbloemen zo veel mogelijk met de volledige wortel verwijderd.
Wanneer je toch aan de slag bent gegaan met onkruid wieden neem dan ook gelijk het gazon mee. Niets is zo vervelend als een strak gazon met onkruid ertussen. Gebruik hiervoor een scherpe onkruidsteker en zorg ervoor dat je het met de volledige wortel verwijderd.
Snoeien in Maart
Maart is ook een goede maand om nog een aantal planten te snoeien zoals de struikrozen, leirozen en heideplanten.
Struikrozen snoeien
Traditioneel worden struikrozen gesnoeid tussen 1 maart en 1 april. Met de huidige klimaatsverandering zou het zelfs iets eerder kunnen maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het weer. Je wilt immers nooit snoeien tijdens of vlak voor een vorstperiode.
Snoei de struikrozen tot 10 á 15cm boven de grond. Snoei ze kort want op de takken kunnen er verschillende ziektesporen overleven die je rozen in het loop van het jaar kunnen aantasten. Hou alleen krachtige scheuten aan en snoei boven de naar buiten wijzende knoppen (ogen).
Leirozen snoeien
Leirozen in tegenstelling tot struikrozen snoeien we niet zo ver terug. Als je te maken hebt met een al flinke forse struik kun je de oudste takken wegsnoeien. Kort de andere in indien ze te lang zijn geworden. Dit stimuleert namelijk de vorming van nieuwe scheuten wat bijdraagt aan een gezonde roos.
Wist je dat: Horizontaal uitgebogen takken geven de meeste bloeischeuten. Hierdoor wordt er bij het aanbinden van leirozen meestal de waaiervorm toegepast
Heideplanten snoeien
Heideplanten zijn in principe simpel te snoeien. Je snoeit er namelijk alleen af wat er in het vorige seizoen is bijgegroeid. Probeer de struiken een beetje bol uit te snoeien voor een mooie vorm.
Let op: Snoei heideplanten nooit tot op het kale hout. Vanuit het kale hout lopen de planten maar moeizaam uit en soms helemaal niet meer.
Slakken ecologisch bestrijden
Slakken, je vindt ze overal, en niet iedereen is er even blij mee. Deze nachtdieren (en dan vooral de naaktslakken) zijn echte veelvraten. Je kunt ze natuurlijk met de hand wegvangen, een slakkenval aanschaffen of door middel van slakkenkorrels. Wanneer je slakkenkorrels gebruikt, zorg er dan voor dat deze ecologisch verantwoord zijn en geen giftige middelen gebruikt. Slakken worden namelijk ook gegeten door onder andere merels en egels die je uiteraard niet wilt vergiftigen.
Tips hoe je slakken kunt bestrijden op een ecologische manier
- Voorkom slakken door sterk geurende planten en kruiden zoals Tijm of Salie
- Gebruik ecologische slakkenkorrels
- Schaf een slakkenval aan
- Maak gebruik van een slakkenmuur bij je planten die geliefd zijn bij slakken
- Beperk vochtige schuilplaatsen
Zure-grondplanten water geven
Heb jij in je tuin planten die van zure grond houden? Planten zoals de soorten Pieris, Rhododendron en blauwe bes houden van zure grond maar hebben in deze maand extra veel behoefte aan vocht. Geef deze planten de komende maand dus wat extra water.
Het gazon herstellen of inzaaien
Maart is door de toenemende temperaturen ideaal om aandacht te geven aan het gazon. Wellicht heb je een aantal kale plekken in je gazon door het onkruid dat je verwijderd hebt of zijn er plekken beschadigd door teveel water. Nu is de tijd om deze plekken aan te pakken.
Wil je juist een nieuw gazon inzaaien? Ook dan is het daar nu tijd voor. Let erop dat de temperatuur minimaal 10 graden is om je gazon een goede start te geven.
Nu het gras weer begint te groeien is het misschien ook wel al tijd voor de eerste maaibeurt van het jaar. Stel je grasmaaier wat hoger af (op ongeveer 4cm) en maai niet bij nat weer. Verwijder vervolgens het achtergebleven maaisel. Dit kun je weer gebruiken op de composthoop of in dunne laagjes als bodembedekking tussen de borderplanten.
Bonus, slakken houden niet van mulch dus hiermee voorkom je tevens dat ze je planten kaalvreten.
Je terras schoonmaken
In de winter heeft je terras best wat te verduren. Koude maanden, bladeren, mos en veel regen zorgen vaak voor een groen terras. Neem je terras dus deze maand eens goed onder handen door deze eerst schoon te vegen, vervolgens haal je het onkruid en mos tussen de tegels vandaan. Nu nog de tegels ontdoen van eventuele groene aanslag en bij het volgende lente zonnetje kun jij weer genieten van je terras!
Benieuwd wat je nog meer kan dit voorjaar? Lees er alles over in “tuin klaarmaken voor de lente“