Inhoudsopgave

Snoeien moerbei bomen
Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Tuintips voor december

In december wordt er vaak minder aandacht aan de tuin besteed. De meeste planten en bomen zijn in rust en de bladeren zijn inmiddels wel gevallen. Er zijn echter nog wel een paar klussen die gedaan kunnen worden voor de winter officieel begint.

Snoeien

In de donkere dagen voor Kerst is het wel zo gezellig om samen in de tuin aan de slag te gaan. Voor het snoeien van bomen is het altijd handig om met z’n tweeën te werken. Terwijl de een snoeit, kan de ander de nodige aanwijzingen geven. Zo zorg je er samen voor dat de boom zijn vorm behoudt. Let op dat wanneer je zware takken gaat snoeien geen bast losscheurt van de boom! 

Zaag daarom altijd eerst de onderkant van de tak op enige afstand van de stam in. Daarna zaag je iets verder van de stam de tak van bovenaf door. De ‘kapstok’ die dan blijft zitten, kan daarna nog wat dichter bij de stam worden doorgezaagd, maar laat de ‘kraag’ vlak bij de stam zitten. De boom sluit de wond namelijk vanuit deze kraag. Bij takken dikker dan twee centimeter raden we aan de wond met wondbalsem af te dekken.

Ook een Ligusterhaag die te omvangrijk of van onderen kaal is geworden kun je in de decembermaand nog gerust snoeien. De haag zal de komende maanden er wel niet zo mooi uitzien, maar in het voorjaar zal hij weer gezond uitlopen zodat je weer een mooie en volle haag krijgt.

Let op bevroren gras

Als de grond met het gras erop bevroren is, kan dit ‘breken’ wanneer er overheen wordt gelopen. Het effect daarvan zie je niet meteen maar wordt pas in het voorjaar duidelijk wanneer de plekken waar het gras gebroken is bruin en kaal worden. Op de door het lopen verdichte plekken kan de vorst extra lang in de grond blijven waardoor het gras afsterft.

Schoffelen in december

Het klinkt gek wanneer je geen onkruid ziet staan om dan toch te gaan schoffelen. Maar juist nu kun je hier voordeel uit halen. Veel kiemplantjes van onkruid zijn namelijk al iets ontwikkeld onder de grond. Wanneer je nu schoffelt zal door de zon en aankomende vorst de kiemplantjes verdrogen en ben je in het vroege voorjaar veel onkruid kwijt. Let op dat je wel gebruik maakt van een scherpe schoffel en schoffel niet waar bollen groeien, de kans is namelijk groot dat je deze zult beschadigen.

Kerstsfeer - winterarrangement

Een echt winterarrangement

Om de kerstsfeer optimaal te ervaren kun je ook een winterarrangement (of meerdere) van tuinplanten maken in een mooie bloembak, deze met kerst ornamenten versieren en vervolgens buiten bij de deur, op de tuintafel of op het balkon (of op een koele plek in huis neerzetten). Zelfs met een enkele kerstroos breng je jouw huiskamer direct in de kerstsfeer.

Inspiratie voor het nieuwe jaar

De feestmaand is een mooi moment om na te denken over je tuin. Wat zou je willen aanpassen en hoe ga je dit aanpakken? Verzamel foto’s van tuinen, materialen, planten, bomen en meubels die je mooi vindt, of maak zelf foto’s. Zo krijg je zelf een duidelijk beeld van hoe je graag je tuin wilt.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Robin van Duren

Robin van Duren

Binnen Van Duren Groenservice ben ik leidinggevende en werk ik mee in zowel de aanleg als het onderhoud. Naast het plannen van de projecten, bestellen van de materialen begeleid ik ook leerlingen die het hoveniersvak willen leren. Ook niet onbelangrijk is dat ik samen met mijn collega Johan de verkoop van tuinen organiseer. Johan verzorgd de creatieve kant en ik de cijfermatige kant. Daarnaast houdt ik mij uiteraard ook bezig met de dagelijkse gang van zaken binnen de organisatie waaronder marketing, personeelswelzijn, strategie en ontwikkeling en administratie.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Renovatie achtertuin Panningen - resultaat
Projecten

Achtertuin renovatie Panningen

Deze keer hebben we een project in eigen achtertuin mogen uitvoeren. Bij wijze van spreken dan. Het gaat namelijk om een achtertuin renovatie in Panningen.

Lavendel snoeien - hoe en wanneer
Actueel

Hoe en wanneer moet je lavendel snoeien?

Lavendel is een veel voorkomende soort in ons land. In de Nederlandse tuin komt vooral “echte lavendel” voor ofwel de Lavandula angustifolia. Niet zo gek

Liguster snoeien
Actueel

Liguster snoeien

Liguster is een bekende en veelgebruikte haagsoort in ons land. Deze ziet er niet alleen mooi uit maar het is ook een belangrijke voedselbron voor

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

E-book tuintips