Inhoudsopgave

Snoeien moerbei bomen
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Tuintips voor december

In december wordt er vaak minder aandacht aan de tuin besteed. De meeste planten en bomen zijn in rust en de bladeren zijn inmiddels wel gevallen. Er zijn echter nog wel een paar klussen die gedaan kunnen worden voor de winter officieel begint.

Snoeien

In de donkere dagen voor Kerst is het wel zo gezellig om samen in de tuin aan de slag te gaan. Voor het snoeien van bomen is het altijd handig om met z’n tweeën te werken. Terwijl de een snoeit, kan de ander de nodige aanwijzingen geven. Zo zorg je er samen voor dat de boom zijn vorm behoudt. Let op dat wanneer je zware takken gaat snoeien geen bast losscheurt van de boom! 

Zaag daarom altijd eerst de onderkant van de tak op enige afstand van de stam in. Daarna zaag je iets verder van de stam de tak van bovenaf door. De ‘kapstok’ die dan blijft zitten, kan daarna nog wat dichter bij de stam worden doorgezaagd, maar laat de ‘kraag’ vlak bij de stam zitten. De boom sluit de wond namelijk vanuit deze kraag. Bij takken dikker dan twee centimeter raden we aan de wond met wondbalsem af te dekken.

Ook een Ligusterhaag die te omvangrijk of van onderen kaal is geworden kun je in de decembermaand nog gerust snoeien. De haag zal de komende maanden er wel niet zo mooi uitzien, maar in het voorjaar zal hij weer gezond uitlopen zodat je weer een mooie en volle haag krijgt.

Let op bevroren gras

Als de grond met het gras erop bevroren is, kan dit ‘breken’ wanneer er overheen wordt gelopen. Het effect daarvan zie je niet meteen maar wordt pas in het voorjaar duidelijk wanneer de plekken waar het gras gebroken is bruin en kaal worden. Op de door het lopen verdichte plekken kan de vorst extra lang in de grond blijven waardoor het gras afsterft.

Schoffelen in december

Het klinkt gek wanneer je geen onkruid ziet staan om dan toch te gaan schoffelen. Maar juist nu kun je hier voordeel uit halen. Veel kiemplantjes van onkruid zijn namelijk al iets ontwikkeld onder de grond. Wanneer je nu schoffelt zal door de zon en aankomende vorst de kiemplantjes verdrogen en ben je in het vroege voorjaar veel onkruid kwijt. Let op dat je wel gebruik maakt van een scherpe schoffel en schoffel niet waar bollen groeien, de kans is namelijk groot dat je deze zult beschadigen.

Kerstsfeer - winterarrangement

Een echt winterarrangement

Om de kerstsfeer optimaal te ervaren kun je ook een winterarrangement (of meerdere) van tuinplanten maken in een mooie bloembak, deze met kerst ornamenten versieren en vervolgens buiten bij de deur, op de tuintafel of op het balkon (of op een koele plek in huis neerzetten). Zelfs met een enkele kerstroos breng je jouw huiskamer direct in de kerstsfeer.

Inspiratie voor het nieuwe jaar

De feestmaand is een mooi moment om na te denken over je tuin. Wat zou je willen aanpassen en hoe ga je dit aanpakken? Verzamel foto’s van tuinen, materialen, planten, bomen en meubels die je mooi vindt, of maak zelf foto’s. Zo krijg je zelf een duidelijk beeld van hoe je graag je tuin wilt.

Tuintips voor de overige maanden

Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli | Augustus | September | Oktober | November

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar