In de tuin is de zomer ook terug te zien. We zien vlinders, bijen en hommels rondvliegen van bloem naar struik. Nu je tuin zo in volle bloei staat, kun je ook goed zien waar je nog iets zou willen planten. Een sierlijke boom, een compacte struik, een combinatie van vaste planten?
Meer vlinders in de tuin?
Ga eens langs bij je tuincentrum voor inspiratie en advies. Het fijne is dat de meeste tuinplanten tegenwoordig in potten worden gekweekt, waardoor je het hele jaar door kunt planten. Val je voor een mooie bloeiende vlinderstruik? Je kunt hem nu nog planten en je tuin weer een stuk mooier maken. En je bent verzekerd van nog meer vlinders in je tuin!


Zaden verzamelen
Vind je het leuk om zelf planten op te kweken vanuit zaad? Dan is dit het goede moment om zaden te verzamelen, eventueel samen met de kinderen. Heel veel planten dragen nu namelijk rijpe zaden, zoals de klokjesbloem, de toorts, de sleutelbloem en de steenanjer. Laat de zaden drogen en bewaar ze – bij voorkeur in zuurvrije papieren zakjes – op een droge koele plek. Dan kun je volgend voorjaar samen de tuin in om ze te planten. Leerzaam en leuk!
Nieuwe bloei
De bloemen van sommige planten zijn nu al uitgebloeid. Als je deze uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert, zal je zien dat de planten veel beter bloeien. Soms is zelfs een tweede bloei of nabloei mogelijk. Dan kun je dus nog langer genieten van de geur en kleur in de tuin.
Gazon aanleggen
Dit is een uitstekende maand om een nieuw gazon aan te leggen en in te zaaien. Meestal is het in augustus tamelijk vochtig en zal graszaad snel kiemen. Het onkruid is nu ook makkelijker te bestrijden. Voor de winter kan het gras dan al behoorlijk ontwikkeld zijn. Alles weten over het gazon het gehele jaar door? Lees dan onze blog: Hoe verzorg je je gazon het hele jaar door?
Gazon bemesten
Als het gras goed groeit, blijft het blad sappig en is het gazon goed te maaien. Je kunt nu nog een keer gazonmest geven. Geef daarna alleen nog speciale stikstofvrije najaarsmest. Het gras moet voor de winter kunnen afrijpen om beter tegen vorst bestand te zijn.


Hagen knippen
In augustus kan je snelgroeiende hagen, zoals liguster en leylandii-hagen nog een keer knippen. Doe dat niet later in het jaar. De scheuten die na de knipbeurt aan de planten groeien, hebben alle tijd nodig om nog voor de winter af te rijpen.
Uitgebloeide bloemen snoeien
Eenjarige planten, maar ook veel vaste planten bloeien veel beter als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden weggeknipt. Bij sommige soorten, zoals lupine, ridderspoor, Geum, Alyssum en Alchemilla is onder gunstige omstandigheden een tweede bloei of nabloei mogelijk. Dat geldt ook voor vasteplant Lathyrus.
Blijven schoffelen en water geven
Ook in augustus blijft het belangrijk om het onkruid voor te blijven en dus regelmatig te schoffelen. In periodes van droogte is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je planten nog steeds genoeg water krijgen, want ook in augustus kennen we periodes van droogte.
Madonnalelie, herfstkrokussen en herfsttijloos planten
Augustus is rusttijd, dus planttijd voor madonnalelies (Lilium candidum). Ook de knollen van herfsttijloos (Colchicum) en in de herfst bloeiende krokussen (bijv. Crocus kotschyanus, roze bloemen, en C. speciosus, lila) moet je in augustus planten. Plant Colchicum 10 cm diep, Crocus 6 cm diep.


Tuintips voor de overige maanden
Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juni | Juli | September | Oktober | November | December