Inhoudsopgave

Tuintips voor april
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Tuintips voor april

De lente is aangebroken, het is eerder en langer licht en het zonnetje komt regelmatig tevoorschijn. Nu is het echt tijd om de tuin klaar te maken voor gebruik! Maar wat kun je in april doen? Wij geven je een aantal tips.

Tijd voor de grote schoonmaak

Heb jij de afgelopen maand al wat tuinwerk verricht zoals schoffelen, potten schoongemaakt en misschien wel het terras schoongemaakt? Dan profiteer je nu van je eerdere inspanningen. Heb je dit nog niet gedaan? Dan is het tijd voor de grote schoonmaak! 

Schoonmaken

Maak je terras schoon, verwijder het losse materiaal zoals takjes en bladeren. Daarna is het tijd om het groen en de algen eraf te schrobben. Nu je toch bezig bent met het terras, neem ook meteen je tuinmeubilair onder handen en de potten die je graag weer op je terras wilt gebruiken. Zo is je terras binnen de kortste keren volledig gebruiksklaar.

Plantenbakken klaarmaken voor het seizoen

Als de plantenbakken en potten schoon zijn kun je deze alvast voorzien van goede drainage door bijvoorbeeld hydrokorrels te gebruiken. Voorzie de bakken en potten meteen van nieuwe potgrond. Als de temperaturen goed zijn kun je zelfs al langzaam kijken voor de eerste beplanting, maar hou rekening met nachtvorst.

Het gazon

Ook april is een prima periode om een nieuw gazon in te zaaien of een gazon te herstellen. Verticuteren kan nu ook heel goed worden gedaan omdat het gras zich snel zal herstellen. Hark het grind goed door om de eerste onkruidgroei te stoppen.

Het gras kan nu wekelijks gemaaid worden. Siergazon op twee centimeter, speelgazon op drie centimeter hoogte maaien. Als jouw gazon niet tussen harde kanten is opgesloten, zullen de randen onregelmatig uitgroeien. Herstel de vorm door de randen weer netjes af te steken.

Steun voor vaste planten

Veel vaste planten groeien straks hoog uit . Als je deze pas gaat steunen op het moment dat ze al hoog zijn zullen de steunen erg opvallen. Plaats dus nu alvast meegroei steunen. Deze vallen straks nauwelijks op en zorgen ervoor dat je plant optimaal kan groeien.

Vijveronderhoud

Ook de vijver komt weer langzaam tot leven. Is de temperatuur weer constant 6 graden of hoger dan kun je langzaam de vissen weer een beetje voeren. Zet de vijverpomp weer aan en kijk goed wat er nog moet gebeuren. Moeten er nog planten gesnoeid worden? Zijn er planten die vervangen moeten worden? Of wil je juist nog wat extra planten in de vijver erbij?

Neem de vijverbeplanting dan ook in april onder handen. Haal alle afgestorven plantenresten weg. Scheur vijverplanten en breng woekerende soorten weer binnen de perken. Geef de planten speciale waterplanten mestkorrels bij de wortels in de grond.

Heeft u nog geen vijver in de tuin? Dan is dit het moment om er een aan te leggen.

Knippen en snoeien

Snoei de buxus, hoe vaker je snoeit, des te sterker de planten vertakken. Geef daarna ook meteen speciale buxusmest met magnesium en sporenelementen. Deze maand is ook de laatste kans om de rozen te snoeien. Deze kun je het beste eigenlijk al in maart snoeien. Snoei nu ook uw bolacacia (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’) of bolcatalpa (Catalpa bignonioides ‘Nana’).

Tot slot hebben we nog een paar tips:

Hou rekening met nachtvorst

Heb je gevoelige of misschien zelfs al vorstgevoelige bloeiende planten? Dek deze dan af met tuinvlies als er nachtvorst is voorspeld.

Inspiratie opdoen tussen de fruitbomen

Het voorjaarsweer en de ontluikende natuur – met de bloeiende fruitbomen – lokken veel mensen naar buiten. In deze tijd van het jaar is het dan ook ideaal om het voorjaars natuurschoon op te zoeken. Al wandelend kun je leuke ideeën opdoen voor je eigen tuin.

Tuintips voor de overige maanden

Januari | Februari | Maart | Mei | Juni | Juli | Augustus | September | Oktober | November | December

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Achtertuin renovatie in Tienray - Van Duren Groenservice
Tuin renovatie/aanleg

Achtertuin renovatie Tienray

Een transformatie die elke achtertuin kan omtoveren tot een plek van rust, schoonheid en plezier voor iedereen, dat wil toch iedereen? In Tienray hebben we

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar