Tuintips voor april

Tuintips voor april

De lente is aangebroken, het is eerder en langer licht en het zonnetje komt regelmatig tevoorschijn. Nu is het echt tijd om de tuin klaar te maken voor gebruik! Maar wat kun je in april doen? Wij geven je een aantal tips.

Tijd voor de grote schoonmaak

Heb jij de afgelopen maand al wat tuinwerk verricht zoals schoffelen, potten schoongemaakt en misschien wel het terras schoongemaakt? Dan profiteer je nu van je eerdere inspanningen. Heb je dit nog niet gedaan? Dan is het tijd voor de grote schoonmaak! 

Schoonmaken

Maak je terras schoon, verwijder het losse materiaal zoals takjes en bladeren. Daarna is het tijd om het groen en de algen eraf te schrobben. Nu je toch bezig bent met het terras, neem ook meteen je tuinmeubilair onder handen en de potten die je graag weer op je terras wilt gebruiken. Zo is je terras binnen de kortste keren volledig gebruiksklaar.

Plantenbakken klaarmaken voor het seizoen

Als de plantenbakken en potten schoon zijn kun je deze alvast voorzien van goede drainage door bijvoorbeeld hydrokorrels te gebruiken. Voorzie de bakken en potten meteen van nieuwe potgrond. Als de temperaturen goed zijn kun je zelfs al langzaam kijken voor de eerste beplanting, maar hou rekening met nachtvorst.

Het gazon

Ook april is een prima periode om een nieuw gazon in te zaaien of een gazon te herstellen. Verticuteren kan nu ook heel goed worden gedaan omdat het gras zich snel zal herstellen. Hark het grind goed door om de eerste onkruidgroei te stoppen.

Het gras kan nu wekelijks gemaaid worden. Siergazon op twee centimeter, speelgazon op drie centimeter hoogte maaien. Als jouw gazon niet tussen harde kanten is opgesloten, zullen de randen onregelmatig uitgroeien. Herstel de vorm door de randen weer netjes af te steken.

Steun voor vaste planten

Veel vaste planten groeien straks hoog uit . Als je deze pas gaat steunen op het moment dat ze al hoog zijn zullen de steunen erg opvallen. Plaats dus nu alvast meegroei steunen. Deze vallen straks nauwelijks op en zorgen ervoor dat je plant optimaal kan groeien.

Vijveronderhoud

Ook de vijver komt weer langzaam tot leven. Is de temperatuur weer constant 6 graden of hoger dan kun je langzaam de vissen weer een beetje voeren. Zet de vijverpomp weer aan en kijk goed wat er nog moet gebeuren. Moeten er nog planten gesnoeid worden? Zijn er planten die vervangen moeten worden? Of wil je juist nog wat extra planten in de vijver erbij?

Neem de vijverbeplanting dan ook in april onder handen. Haal alle afgestorven plantenresten weg. Scheur vijverplanten en breng woekerende soorten weer binnen de perken. Geef de planten speciale waterplanten mestkorrels bij de wortels in de grond.

Heeft u nog geen vijver in de tuin? Dan is dit het moment om er een aan te leggen.

Knippen en snoeien

Snoei de buxus, hoe vaker je snoeit, des te sterker de planten vertakken. Geef daarna ook meteen speciale buxusmest met magnesium en sporenelementen. Deze maand is ook de laatste kans om de rozen te snoeien. Deze kun je het beste eigenlijk al in maart snoeien. Snoei nu ook uw bolacacia (Robinia pseudoacacia ‘Umbraculifera’) of bolcatalpa (Catalpa bignonioides ‘Nana’).

Tot slot hebben we nog een paar tips:

Hou rekening met nachtvorst

Heb je gevoelige of misschien zelfs al vorstgevoelige bloeiende planten? Dek deze dan af met tuinvlies als er nachtvorst is voorspeld.

Inspiratie opdoen tussen de fruitbomen

Het voorjaarsweer en de ontluikende natuur – met de bloeiende fruitbomen – lokken veel mensen naar buiten. In deze tijd van het jaar is het dan ook ideaal om het voorjaars natuurschoon op te zoeken. Al wandelend kun je leuke ideeën opdoen voor je eigen tuin.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates, tips en aanbiedingen voor jouw tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy policy. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

Actueel

Hoe tuinen in 15 jaar veranderd zijn

In de afgelopen 15 jaar heeft Van Duren Groenservice al heel wat tuinen mogen ontwerpen, renoveren en aanleggen. In die 15 jaar hebben we wel

Voortuin renovatie
Projecten

Voortuin renovatie

Een voortuin renoveren kun je op veel verschillende manieren. In dit geval zou de vorm zo goed als hetzelfde blijven maar de invulling en bestrating

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!