Inhoudsopgave

Tuintips voor mei
Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Tuintips voor mei

Het is inmiddels mei en de lente is goed zichtbaar. Het tuinseizoen is in volle gang, alles kleurt groener en er bloeit steeds meer. Het gras heeft de eerste maaibeurten al gehad en de temperatuur wordt elke week weer een stukje aangenamer. Ideaal om deze maand dus weer lekker in de tuin aan de slag te gaan. Maar wat kan je in mei aan je tuin doen? Wij hebben een aantal tips voor je.

Zaaien

In mei kun je alvast beginnen met het zaaien van zonnebloemen. Niet alleen mooi om te zien als ze in bloei staan maar ook makkelijk, leuk en prachtig voor de (klein)kinderen.

Ook bloemen zoals de Blauw Lupine, Gele mosterd, Boekweit, Japanse Haver, Serradelle en Phacelia kunnen deze maand nog gezaaid worden in de volle grond.

Gazon onderhoud

Het gras groeit nu harder dan je misschien zou willen. Extra vaak maaien is dus nu een vereiste. Vergeet ook de voeding van je gazon niet, want wat je eraf maait en afvoert is potentiële energievoorraad voor de grasplanten. Maar mest kan ook natuurlijk het onkruid in het gras harder laten groeien. Verwijder het onkruid dan ook met regelmaat uit je gazon om een zo mooi mogelijk grasveld te behouden.

Leiden en aanbinden

Hoog uitgroeiende vaste planten hebben nu extra steun nodig. Bind geen bossen stengels samen aan bamboestokken, maar houd rekening met de vorm van de plant.

Ook de klimplanten hebben nu wat hulp nodig. Leid nieuwe scheuten naar waar je ze hebben wilt. In veel gevallen is insteken tussen de al aanwezige ranken een perfecte manier, maar je zult soms ook moeten snoeien om ze in toom te houden en regelmatig opnieuw moeten aanbinden.

(keuken)Kruiden

Mei is een goede maand om kruiden te planten. Plant de kruiden zo zonnig en beschut mogelijk. De meeste keukenkruiden groeien ook prima in potten en bakken.

Hagen snoeien en bemesten

Het is nu tijd om hagen te knippen zodat een te sterke doorgroei kan worden voorkomen. Tevens loop je nu ook niet het gevaar dat je te diep knipt, wat voor bijvoorbeeld coniferen funest is. Snoei geen hagen waar vogels in nestelen.

Eenmaal gesnoeid kun je de hagen het beste ook meteen bemesten. Dit kun je het beste doen bij de wortels. Zo kun je voorkomen dat deze elders op zoek gaan naar voeding en je andere planten beconcurreren. Gebruik bij voorkeur speciale mest voor haagplanten.

Ook uitgebloeide vroegbloeiende heesters kunt je nu snoeien. Snoei bij soorten als Forsythia, Ribes en Spiraea ieder jaar enkele van de oudste takken weg. Zo verjong je de struiken voortdurend en blijven ze ieder voorjaar schitterend bloeien.

Afstervende bolgewassen

Als je bollen wilt overhouden, moeten ze voldoende reservevoedsel kunnen opnemen. Dat kan alleen maar als je het blad langzaam en volledig laat afsterven. Haal het dus pas weg wanneer het helemaal vergeeld is.

Dit geldt overigens niet alleen voor bolgewassen die je wilt laten verwilderen, zoals sneeuwklokjes, krokussen en narcissen, maar ook voor bollen die je wilt oprooien en bewaren, zoals tulpen. Maai in het gazon om afstervende bolgewassen heen.

Mooie hoekjes maken

Planten in potten zijn ideaal om je tuin of balkon mee te verfraaien. Je kunt voor eenheid zorgen door bijvoorbeeld voor een bepaald kleurthema te kiezen, of juist voor een bepaalde plantsoort in verschillende kleuren.

Maar je kunt ook mooie combinaties maken door bloeiende planten te mixen met opvallende bladplanten. Denk ook aan hanging baskets en hangbakken om saaie muren of verloren hoekjes aan te kleden. Je tuin vrolijkt ervan op en jij bent van die saaie muur of hoek verlost.

Sproeien

Jonge planten moet je regelmatig water geven. Geef het liefst regenwater dat de juiste temperatuur heeft. Opgevangen water in een regenton is ideaal en goedkoop!

Echt sproeien gebeurt met leidingwater, maar spuit nooit met een harde straal direct op de planten. Als je het water als fijne nevel laat neerregenen, heeft het de tijd gehad om iets van de omgevingstemperatuur aan te nemen, wat weer beter is voor de planten.

Het kan vriezen

Nu het weer steeds mooier wordt, wil je graag aan de gang met kuipplanten. Van 11 tot en met 14 mei is het echter IJsheiligen en dan kan het ’s nachts nog steeds vriezen. De kans is groot dat je kuipplanten dat niet overleven. Plant ze dus na deze periode. De kans op nachtvorst is dan minimaal.

Heb je kuipplanten tijdens de wintermaanden overgehouden? Deze kunnen nu ook weer naar buiten. Zet ze niet meteen de hele dag in de volle zon, maar laat ze eerst even wennen aan de warmte en het licht.

Tuintips voor de overige maanden

Januari | Februari | Maart | April | Juni | Juli | Augustus | September | Oktober | November | December

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Tuinontwerp Vlodrop voor en achtertuin door Van Duren Groenservice
Tuinontwerp

Tuinontwerp achtertuin Vlodrop

Het tuinontwerp voor de achtertuin in Vlodrop is niet zomaar een project. Het is een droom die werkelijkheid is geworden, dankzij de creativiteit en expertise van

Tuinieren op veengrond
Tuininformatie

Tuinieren op veengrond: de complete gids

Heb je een tuin met veengrond? Dan ben je niet de enige! Veengrond is een veelvoorkomende grondsoort in Nederland, maar het kan best een uitdaging

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar