Inhoudsopgave

gazon tips
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

5 tips voor je gazon

Hoe maai ik mijn gazon?

Zorg voor de juiste maaier. Een kooimaaier geeft het mooiste maaibeeld doordat deze maaier het gras afsnijdt in tegenstelling tot de cirkelmaaier die het gras afslaat. De cirkelmaaier is de meest gebruikte maaier. Zorg wel dat het mes goed scherp is en het mes in balans is. Laat de maaier bij voorkeur in de winterperiode klaar maken door de dealer. Naast het verschil tussen een kooimaaier of cirkelmaaier kunt u kiezen voor een elektrische-(accu) maaier of motormaaier naar gelang de grootte en vorm van uw gazon. Hoe breder het maaidek van uw machine is, des te minder tijd neemt het maaien in beslag. Maar het is met een brede maaier ook veel lastiger manoeuvreren op kleine gazons.

Tot 100 m2 gazon kan een handmaaier voldoen, daarboven is een motormaaier handiger.

Weet u niet welke maaier het meest geschikt is voor uw gazon? Wij kunnen u adviseren.

Wat doet u met maaisel?

Laat u het maaisel liggen of vangt u het op? Pas uw gazonbeheer hier op aan.

Als u het maaisel laat liggen maai dan frequent waardoor het maaisel niet te lang is en uw gazon niet zal stikken. Zorg ook dat het maaisel afgebroken kan worden door te zorgen door een actief bodemleven. Wilt u liever niet méér maaien dan noodzakelijk? Vang het gras dan op tijdens het maaien. Het voordeel van opvangen is dat de viltlaag minder snel groeit, uw gazon sneller droogt en de kans op schimmels kleiner wordt. Daarnaast kunt u het opgevangen maaisel zelf composteren om later weer te verwerken. Tip: maai bij droog weer en niet bij felle of sterke zonnestralen.

Maai het gras niet te kort

Wij adviseren een maaihoogte van 3 tot 4 centimeter. Een langere grasspriet heeft een grotere voorraad water en is dus beter bestand tegen de eerste droogte. (Vergeet niet dat de bodem ook een belangrijke rol speelt wanneer het op droogte resisentie aankomt. Een goede bodemstructuur en een goed gewortelde grasmat zijn ook van belang.) Door te maaien op 3 tot 4 centimeter blijven de groeipunten ook intact waardoor het gras weer snel kan herstellen.

(On)kruiden, ongedierte en schimmels

Bij goed regulier onderhoud zal het onkruid zich tot een minimum perken. Neemt u onkruiden waar, kunt u deze het beste zo vroeg mogelijk verwijderen en het liefst voor dat ze bloeien en zaden vormen. Echter is dit natuurlijk erg intensief en zeker wanneer u een groter gazon heeft. Chemische onkruid bestrijding uitvoeren op een gazon kan de uitkomst bieden. Echter wil de groei van onkruiden ook vaak iets zeggen over de bodem. Zo kan de groei van vlinderbloemige soorten duiden op een stikstof tekort in uw bodem. Door de groei van bijv. Klaver wordt er door de samenwerking tussen de klaver en een bodembacterie stikstof afgegeven aan de bodem. Is er voldoende stikstof dan gedijt de klaver minder tot zelfs niet.

Wilt u toch met chemische middelen werken laat u zich dan goed informeren over het te gebruiken middel. Ga zelf niet “knoeien” en besteed het liever uit aan een gediplomeerde vakman.

Heeft u kraaien op uw gazon rond lopen? Wellicht heeft u engerlingen of emelten in uw gazon. Aarzel niet om hulp in te schakelen om deze plaag in een vroegstadium te bestrijden of te verjagen.

Tijdens warmere dagen en een vochtige periode kunnen schimmels ook goed gedijen in uw gazon. Wilt u weten welke schimmel er aanwezig is? Wij adviseren u graag.

Verticuteren vaak geen overbodige luxe

Om de grasmat te beluchten, de viltlaag en het mos te verwijderen kunt u het gras verticuteren. Maai het gras voor het verticuteren eerst korter dan normaal. Daarna kunt u het gras in verschillende richtingen verticuteren. Begin bij voorkeur eerst met een baan rondom en vervolgens in de lengte- of breedte richting. Verwijder het losgekomen materiaal en verticuteer daarna in de richting haaks op de banen van de 1ste keer. Nadat het losse materiaal weer verwijdert is kunt u kale plekken doorzaaien en uw grasmat bemesten. Verticuteren kan het beste gebeuren in de periode maart tot uiterlijk midden mei.

Heb jij hulp nodig bij het verzorgen of aanleggen van je gazon? Neem contact met ons op of lees ons artikel over gazonverzorging voor het hele jaar

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Tuinontwerp Roggel door Van Duren Groenservice
Tuinontwerp

Tuinontwerp Roggel

Bij het renoveren van een bestaande tuin komt er altijd een lijst van wensen en uitdagingen bij kijken. Zo ook bij het tuinontwerp dat we

Onkruid bestrijden - De ultieme gids (2024)
Tuintips

Onkruid bestrijden: De ultieme gids (2024)

Het bestrijden van onkruid is een taak die elke tuinliefhebber wel kent. Het kan een tijdrovende bezigheid zijn, maar met de juiste kennis en gereedschappen kun

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar