Schaduw in je tuin?

schaduw in je tuin

Schaduwplekken in de tuin saai en eentonig? Nee, helemaal niet! Wist jij dat juist de planten in de schaduw prachtige planten zijn? Het zijn parels voor je tuin, alleen moet jij net weten welke dit zijn. In onderstaande blog meer informatie over deze mooie schaduwplanten.

Schaduw in de tuin? Of juist een schaduwtuin?

Wil je een schaduwtuin of schaduw in de tuin? Voordat we eerst een keuze maken moeten we duidelijk de verschillen weten. In een echte schaduwtuin schijnt de zon maximaal twee uur per dag. Maar bij schaduw in de tuin gaat het niet om diepe schaduw, maar om schaduw door omringende bebouwing of hoge beplanting. Meestal schijnt de zon er een aantal uren per dag. Bij vier uur zonneschijn per dag is er sprake van halfschaduw. Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die vol overtuiging schaduwrijke plekken laten stralen!

Top 10 schaduwplanten:

Planten die helemaal op hun plek zijn in een koele en vochtige ruimte:

 1. Monnikskap (Aconitum)
 2. Longkruid (Pulmonaria)
 3. Elfenbloem (Epimedium)
 4. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 5. Gebroken hartje (Dicentra)
 6. Kerstroos (Helleborus orientalis)
 7. Varen (Polystichum)
 8. Hartlelie (Hosta)
 9. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)
 10. Solomonszegel (Polygonatum)

In de winter wil je natuurlijk ook dat je tuin er gezellig uit ziet. Door varens, siergrassen en wintergroene bodembedekkers te planten voorkom je kale plekken en blijft je tuin het hele jaar vrolijk.

Tips

 1. Door het toevoegen van humusrijk materiaal (compost) houdt de droge grond vocht en voedsel vast en gedijen de planten beter.
 2. Het afdekken van de droge bodem met een mulchlaag van organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of boomschors is belangrijk om verdamping te beperken.

Vaste planten voor droge schaduwplekken

Schaduwplekken die ook nog eens droog zijn is voor veel vaste planten niet makkelijk. Met wat creativiteit zorg je er toch voor dat opvallende, vrolijke exemplaren de grond oplichten. Vooral bodembedekkers doen het er goed, mede omdat ze vocht in de bodem vasthouden.

 1. Zo is het lelietje-van-dalen (Convallaria Majalis) met zijn witte bloempjes en heerlijke geur, een lust voor het oog én de neus.
 2. Nog een geliefde bodembedekker is de ooievaarsbek (Geranium), die in de zomer schitterende, kleurige bloemen laat zien. Vooral de wintergroene Geranium macrorrhizum en Geranium nodosum zijn aanraders.
 3. Een taaiere plant dan de elfenbloem (Epimedium) kun je bijna niet bedenken. Ondanks zijn tere bloempjes en schattige naam is deze wintergroene plant niet van zijn stuk te brengen.
 4. De salomonszegel (Polygonatum multiflorum) is ook een fraaie aanwinst voor droge, donkere plekken.
 5. En niet te vergeten, het labradorviooltje (Viola labradorica).

Wil jij meer hulp bij het creëren van de perfecte schaduw in je tuin? Laat het ons weten en wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze van je tuin!

Klik dan nu op onderstaande link. 

Ja, ik wil graag schaduw in mijn tuin!

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Gratis E-book vol tuin tips!

We hebben al onze maandelijkse tuin tips gebundeld tot één e-book! Met dit handige naslagwerk kan ook jij het hele jaar genieten van je tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy verklaring. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

3D Tuinontwerp laten maken
Actueel

3D tuinontwerp laten maken

Een 3D tuinontwerp kan jouw ideeën en wensen visueel maken. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van hoe je tuin er uit komt te zien.

plantsoenen aanplanten gemeente Peel en Maas
Projecten

Plantsoenen Gemeente Peel en Maas

In opdracht van Gemeente Peel en Maas hebben wij de 2 plantsoenen bij het terras van Gemeenschapshuis `t Erf aangeplant. Het sortiment vaste planten en

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

E-book tuintips