Inhoudsopgave

schaduw in je tuin
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Schaduw in je tuin?

Schaduwplekken in de tuin saai en eentonig? Nee, helemaal niet! Wist jij dat juist de planten in de schaduw prachtige planten zijn? Het zijn parels voor je tuin, alleen moet jij net weten welke dit zijn. In onderstaande blog meer informatie over deze mooie schaduwplanten.

Schaduw in de tuin? Of juist een schaduwtuin?

Wil je een schaduwtuin of schaduw in de tuin? Voordat we eerst een keuze maken moeten we duidelijk de verschillen weten. In een echte schaduwtuin schijnt de zon maximaal twee uur per dag. Maar bij schaduw in de tuin gaat het niet om diepe schaduw, maar om schaduw door omringende bebouwing of hoge beplanting. Meestal schijnt de zon er een aantal uren per dag. Bij vier uur zonneschijn per dag is er sprake van halfschaduw. Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die vol overtuiging schaduwrijke plekken laten stralen!

Top 10 schaduwplanten:

Planten die helemaal op hun plek zijn in een koele en vochtige ruimte:

 1. Monnikskap (Aconitum)
 2. Longkruid (Pulmonaria)
 3. Elfenbloem (Epimedium)
 4. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 5. Gebroken hartje (Dicentra)
 6. Kerstroos (Helleborus orientalis)
 7. Varen (Polystichum)
 8. Hartlelie (Hosta)
 9. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)
 10. Solomonszegel (Polygonatum)

In de winter wil je natuurlijk ook dat je tuin er gezellig uit ziet. Door varens, siergrassen en wintergroene bodembedekkers te planten voorkom je kale plekken en blijft je tuin het hele jaar vrolijk.

Tips

 1. Door het toevoegen van humusrijk materiaal (compost) houdt de droge grond vocht en voedsel vast en gedijen de planten beter.
 2. Het afdekken van de droge bodem met een mulchlaag van organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of boomschors is belangrijk om verdamping te beperken.

Vaste planten voor droge schaduwplekken

Schaduwplekken die ook nog eens droog zijn is voor veel vaste planten niet makkelijk. Met wat creativiteit zorg je er toch voor dat opvallende, vrolijke exemplaren de grond oplichten. Vooral bodembedekkers doen het er goed, mede omdat ze vocht in de bodem vasthouden.

 1. Zo is het lelietje-van-dalen (Convallaria Majalis) met zijn witte bloempjes en heerlijke geur, een lust voor het oog én de neus.
 2. Nog een geliefde bodembedekker is de ooievaarsbek (Geranium), die in de zomer schitterende, kleurige bloemen laat zien. Vooral de wintergroene Geranium macrorrhizum en Geranium nodosum zijn aanraders.
 3. Een taaiere plant dan de elfenbloem (Epimedium) kun je bijna niet bedenken. Ondanks zijn tere bloempjes en schattige naam is deze wintergroene plant niet van zijn stuk te brengen.
 4. De salomonszegel (Polygonatum multiflorum) is ook een fraaie aanwinst voor droge, donkere plekken.
 5. En niet te vergeten, het labradorviooltje (Viola labradorica).

Wil jij meer hulp bij het creëren van de perfecte schaduw in je tuin? Laat het ons weten en wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze van je tuin!

Klik dan nu op onderstaande link. 

Ja, ik wil graag schaduw in mijn tuin!

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Voortuin renovatie Egchel - Van Duren Groenservice uit Panningen
Tuin renovatie/aanleg

Voortuinrenovatie in Egchel

Een strakke en onderhoudsvriendelijke voortuin Bij Van Duren Groenservice begrijpen we dat een tuin niet alleen mooi moet zijn, maar ook praktisch en onderhoudsvriendelijk. Onlangs

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar