Inhoudsopgave

Onkruid bestrijden - De ultieme gids (2024)
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Onkruid bestrijden: De ultieme gids (2024)

Het bestrijden van onkruid is een taak die elke tuinliefhebber wel kent. Het kan een tijdrovende bezigheid zijn, maar met de juiste kennis en gereedschappen kun je deze klus een stuk efficiënter en effectiever aanpakken. In deze gids behandelen we diverse methodes over hoe je deze ongewenste planten het beste met wortel en al uit je tuin kunt verwijderen.

Soorten onkruid

Onkruid komt in vele vormen en maten voor. Van de alom bekende paardenbloem tot het minder voorkomende kattenstaarten onkruid, elk type heeft een eigen aanpak nodig voor effectieve bestrijding. Het identificeren van het soort onkruid dat je in je tuin aantreft, is de eerste stap naar een gezonde en bloeiende tuin. Of je nu een beginnende tuinier bent of al jaren ervaring hebt, het begrijpen van de verschillende soorten onkruid kan je helpen je tuin in optimale staat te houden.

Onkruid bestrijden - soorten onkruid in Nederland zoals paardenbloemen

Herken het onkruid in je tuin

Het identificeren van onkruid kan soms een uitdaging zijn, gezien de diversiteit aan soorten. Hier is een top 10 van veelvoorkomende types die je in Nederlandse tuinen kunt tegenkomen:

 • Paardenbloem: Gemakkelijk te herkennen aan zijn gele bloemen en pluizige zaadhoofden.
 • Kattenstaarten: Kenmerkend door de lange, smalle bladeren en paarse bloemaren.
 • Zevenblad: Berucht om zijn vermogen om snel te verspreiden en moeilijk uit te roeien.
 • Brandnetel: Bekend om zijn brandende haartjes op de bladeren en stengels, die bij aanraking een prikkend gevoel veroorzaken.
 • Weegbree: Heeft brede, ovale bladeren en produceert lange, dunne bloemstengels.
 • Distel: Gemakkelijk te herkennen aan zijn stekelige bladeren en paarse of soms witte bloemen.
 • Zwarte nachtschade: Heeft kleine, zwarte bessen en paarsachtige, stervormige bloemen.
 • Melkdistel: Kenmerkt zich door zijn grote, stekelige bladeren en gele bloemen.
 • Japanse duizendknoop: Een invasieve soort die bekend staat om zijn bamboe-achtige stengels en grote bladeren.
 • Kleefkruid: Heeft kleine, haakvormige haartjes op de stengels en bladeren, waardoor het aan kleding en vacht blijft kleven.

Elk type onkruid heeft zijn eigen groeipatroon en manier van verspreiden, wat invloed heeft op de aanpak voor bestrijding. Maar een ding is duidelijk, de beste methode is om onkruid te verwijderen met wortel en al!

Onkruid verwijderen tussen tegels

Tussen de tegels kan onkruid hardnekkig zijn. Maar met de juiste aanpak en het juiste gereedschap is het goed te doen. Onkruid groeit vaak op plekken waar we het niet willen hebben, zoals tussen onze prachtige terras- of tuinpadtegels. Dit kan het aanzicht van je tuin dan ook flink beïnvloeden.

Gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden om dit probleem aan te pakken, variërend van handmatige verwijdering tot het gebruik van natuurlijke middelen.

Onkruid bestrijden - onkruid tussen tegels verwijderen

Handmatige en mechanische verwijdering

Een van de meest directe methoden om onkruid te bestrijden, is door het handmatig of met behulp van mechanische gereedschappen te verwijderen. Hier zijn enkele opties:

 • Onkruidborstel: Een sterke borstel speciaal ontworpen om onkruid tussen tegels uit te schrapen.
 • Voegenkrabber: Perfect voor het verwijderen van onkruid uit de smalle voegen tussen tegels.
 • Hogedrukreiniger: Een snelle methode om onkruid en mos te verwijderen, maar wees voorzichtig om de voegen niet te beschadigen.

Natuurlijke methoden

Op zoek naar een makkelijkere en natuurlijke methode? ook die zijn er!

 • Kokend water: Giet kokend water over het onkruid om het te doden. Dit is vooral effectief bij jong onkruid. Wees voorzichtig bij het gebruik van kokend water, zodat het niet op gewenste planten terechtkomt.
 • Zout: Deze methode is gelijk aan de kokend water methode. Het verschil is dat je nu ongeveer 20 gram zout per liter water oplost. Het werkt erg goed bij hardnekkig onkruid. Je kan ook zout tussen de tegels strooien om de groei van onkruid te remmen. Let op dat zout ook de grond kan verzuren, dus gebruik het met mate.
 • Baking soda: Ja, baking soda is letterlijk een voorbeeld wat je kan inzetten op vele vlakken, ook om onkruid tussen je tegels te doden en af te remmen. Vul een emmer met heet water en 5 eetlepels baking soda. Spuit het mengsel met een plantenspuit op het onkruid. Doe dit wel op een droge weg ander spoelt het meteen weg.

Let op: We lezen nog steeds vaak dat azijn een effectief, natuurlijk herbicide is. Spuit je een mengsel van water en azijn direct op het onkruid en het verbrand vanzelf. Echter houdt er rekening mee dat alleen keukenazijn en schoonmaakazijn hiervoor zijn toegestaan. Geconcentreerd azijnzuur is schadelijk voor milieu, mens en dier. Meer hierover kun je ook lezen op de website van het RIVM: Risico’s van azijn bij de bestrijding van onkruid en groene aanslag

Voorkomen is beter dan genezen

Naast het verwijderen van onkruid, is het ook belangrijk om te voorkomen dat het terugkomt. Overweeg de volgende preventieve maatregelen:

 • Voegzand: Gebruik polymeer voegzand om de voegen tussen de tegels te vullen. Dit maakt het moeilijker voor onkruid om te groeien.
 • Grondverbeteraars: Zorg voor een ongunstige bodem voor onkruid door het gebruik van grondverbeteraars.

Onkruid in je gazon bestrijden

Onkruid in gras verwijderen vraagt om een zachte aanpak om het gazon niet te beschadigen en om het mooi en gezond te houden. Het lijkt misschien een eindeloze strijd, maar met de juiste methoden en een beetje geduld kun je een onkruidvrij gazon bereiken.

Het gebruik van een professionele onkruidverdelger die speciaal is ontworpen voor gazons, kan een groot verschil maken. Deze producten zijn ontwikkeld om onkruid te bestrijden zonder het gras te beschadigen.

We zijn zelf echter groot voorstander om deze situaties te voorkomen. Dit kun je doen door regelmatig te maaien wat niet alleen goed is voor de uitstraling van je gazon, maar het helpt ook om onkruidgroei te verminderen. Een gezond gazon is namelijk minder vatbaar voor onkruid.

Onkruid bestrijden - onkruid in gras verwijderen

Professionele onkruidverdelgers en natuurlijke methoden

Het kiezen van de juiste onkruidverdelger is zeer belangrijk. Er zijn verschillende producten op de markt, maar zorg ervoor dat je een middel kiest die veilig is voor het gras en het liefst natuurlijk ook voor het milieu. Lees altijd de instructies zorgvuldig door en volg deze op om schade aan je gazon te voorkomen.

Naast chemische verdelgers is er natuurlijk ook een voor de hand liggende methode die effectief is, namelijk het handmatig verwijderen van onkruid met de wortel. Gebruik een onkruidsteker voor het karwei te vereenvoudigen.

Last van veel mos in je gazon? Dit kun je het makkelijkst verwijderen met een verticuteermachine of verticuteerhark.

Onderhoudstips voor een gezond gazon

Een gezond gazon is zoals je al kon lezen de beste verdediging tegen onkruid. Hier zijn enkele tips om je gazon in topconditie te houden en het onkruid onder de duim te houden:

 • Regelmatig maaien: Dit houdt het gras sterk en vermindert de kans op onkruid.
 • Water geven: Een diepe, maar minder frequente, bewatering bevordert diepe wortelgroei.
 • Bemesten: Gebruik een geschikte meststof om je gazon te voeden en sterk te houden.

Snel onkruid verwijderen

Snel onkruid verwijderen is voor velen een grote wens. Onkruid kan je tuin namelijk snel overnemen en het aanzicht ervan aanzienlijk verminderen. Gelukkig zijn er verschillende methoden om onkruid effectief te bestrijden, van chemische middelen tot natuurlijke alternatieven.

Chemische onkruidverdelgers: effectief maar met voorzichtigheid te gebruiken

Chemische onkruidverdelgers, zoals Roundup (zonder glyfosaat), zijn zeer effectief in het snel verwijderen van onkruid. Ze werken door doordat de zuren het membraam van het onkruid uitdrogen. Hierdoor kan de plant niet meer aan fotosynthese doen en zal het onkruid volledig uitdrogen, waardoor het niet meer terugkomt. Echter, het gebruik van chemische middelen brengt risico’s met zich mee voor zowel de gezondheid als het milieu. Het is belangrijk om:

 • De instructies zorgvuldig te volgen
 • Persoonlijke beschermingsmiddelen te dragen
 • Alternatieven te overwegen en gebruiken waar mogelijk

Natuurlijke verdelgers

Voor wie de voorkeur geeft aan een milieuvriendelijke aanpak, zijn er diverse natuurlijke methoden om onkruid te bestrijden. De meest gebruikte methoden zijn:

 • Kokend water: Giet kokend water direct op het onkruid. Dit is een effectieve methode voor onkruid tussen tegels.
 • Handmatig wieden: Hoewel het meer tijd kost, is handmatig wieden een effectieve manier om onkruid te verwijderen zonder schade aan het milieu.

Commerciële onkruidverdelgers en waarom we deze niet aanraden

Hoewel commerciële onkruidverdelgers snel en effectief kunnen zijn, hebben ze vaak negatieve effecten op het milieu en de gezondheid. Wij raden aan om eerst natuurlijke en mechanische methoden te overwegen.

Wil je toch een commerciële onkruidverdelger gebruiken? Kies dan voor een milieuvriendelijke variant. We zien dit gelukkig ook steeds meer, natuurlijk blijft een natuurlijke of mechanische methode het allerbeste.

Onkruid bestrijden - bodembedekkers om onkruid te voorkomen

Hoe voorkom je onkruid op natuurlijke wijze

Onkruid voorkomen is natuurlijk een taak die elke tuinliefhebber hoog op de agenda heeft staan. Het is een uitdaging die zowel kennis als de juiste aanpak vereist. Gelukkig zijn er natuurlijke methoden en specifiek gereedschap die je kunnen helpen in de strijd tegen ongewenste plantengroei.

Natuurlijke preventiemethoden tegen onkruid

Een van de meest effectieve manieren om onkruidgroei te beperken, is door het gebruik van mulch of bodembedekkers. Deze technieken hebben meerdere voordelen:

 • Mulchen: Het aanbrengen van een laag organisch materiaal op de bodem helpt de groei van onkruid te onderdrukken, behoudt bodemvocht en verbetert de bodemkwaliteit.
 • Bodembedekkers: Planten die snel groeien en de grond bedekken, laten weinig ruimte over voor onkruid om te groeien. Kies voor soorten die goed gedijen in jouw tuin voor het beste resultaat.

Een gezonde, dichte beplanting is ook belangrijk. Sterke, gezonde planten concurreren effectiever met onkruid om ruimte en voedingsstoffen.

Het juiste gereedschap voor onkruid te verwijderen

Naast preventie is het belangrijk om over het juiste gereedschap te beschikken voor wanneer onkruid toch de kop opsteekt. Hier zijn enkele essentiële tools:

 • Onkruidborstels: Ideaal voor het verwijderen van onkruid tussen tegels en op paden.
 • Onkruidstekers: Heel handig voor het uitsteken van onkruid in je gazon of borders.
 • Voegenkrabbers: Speciaal ontworpen om onkruid uit voegen te verwijderen zonder de omliggende planten te beschadigen.
 • Onkruid gasbranders: Voor grotere oppervlakten kan een onkruid gasbrander een snelle en effectieve oplossing bieden.

Het gebruik van deze tools maakt het wieden van onkruid niet alleen makkelijker maar ook efficiënter.

Het juiste gereedschap voor onkruid te verwijderen

Professionele onkruidverdelger

Soms moet je gewoon kiezen voor een professionele onkruidverdelger, en nee we hebben het niet over een chemisch product maar over het inschakelen van een professional. Als hovenier staan we altijd klaar om je tuin onkruidvrij te maken en te houden, met een glimlach en zonder zorgen voor jou.

Veelgestelde vragen

 • Wat is de snelste manier om onkruid te verwijderen? Een onkruid gasbrander biedt snelle resultaten, maar heeft weinig effect op de lange termijn.
 • Wat is het beste middel tegen onkruid? Dit hangt af van het type onkruid en de locatie. Natuurlijke methoden zoals baking soda, kokend water en zout hebben de voorkeur.
 • Wat helpt echt tegen onkruid tussen tegels? Kokend water (eventueel met zout) kan effectief zijn, evenals mechanische verwijdering met een voegenkrabber.
 • Kun je met azijn onkruid verwijderen? Ja, azijn is een effectieve optie voor bepaalde soorten onkruid. Let op, hoge concentratie azijn is niet toegestaan in Nederland en is schadelijk voor het milieu en voor je gezondheid.
 • Hoe voorkom je onkruid? Gebruik mulch of bodembedekkers, en zorg voor een gezonde, dichte beplanting.

Schakel ons in voor een onkruidvrije tuin!

Ben je het zat om constant de strijd aan te gaan met onkruid? Wij staan klaar om je tuin onkruidvrij te maken én te houden. Met onze expertise zorgen we ervoor dat je tuin er weer prachtig bij ligt. Wacht niet langer en neem vandaag nog contact op voor een onkruidvrije toekomst!

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Tuinontwerp Roggel door Van Duren Groenservice
Tuinontwerp

Tuinontwerp Roggel

Bij het renoveren van een bestaande tuin komt er altijd een lijst van wensen en uitdagingen bij kijken. Zo ook bij het tuinontwerp dat we

Tuinontwerp Vlodrop voor en achtertuin door Van Duren Groenservice
Tuinontwerp

Tuinontwerp achtertuin Vlodrop

Het tuinontwerp voor de achtertuin in Vlodrop is niet zomaar een project. Het is een droom die werkelijkheid is geworden, dankzij de creativiteit en expertise van

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar