Iedereen wil een groen gazon het gehele jaar door, maar hoe zorg je ervoor dat jouw gazon ook zo fris blijft? Wij leggen het je uit van aanleg, tot verzorging en onderhoud. Zo blijft jouw gazon altijd fris, groen en in optimale conditie. Indien je al een gazon hebt dan kun je meteen doorgaan naar het kopje verticuteren. Wil je graag meer informatie over de soorten gras het aanleggen van je gazon en hoe je dit onderhoud? Lees dan het volledige artikel.
Soorten gras
Er bestaan duizenden soorten gras. Voor een gazon is het belangrijk om eerst vast te stellen wat de functie is van de grasmat. We maken onderscheid tussen vier gazonsoorten, namelijk:
Siergazon
Wordt er nauwelijks gelopen over het gazon? Dan kan er gekozen worden uit siergazon. Dit bestaat uit verschillende fijne soorten grassoorten zoals struisgrassen.
Sportgazon
Een gazon nodig waar intensief gebruik van gemaakt word voor bijvoorbeeld voetbal? Dan heb je grovere grassoorten nodig zoals veldbeemdgras.
Speelgazon
Heb je een gazon waar op gelopen en gespeeld wordt? Dan is het de beste keus om voor speelgazon te kiezen. Een grasmengsel van sterke grassoorten en bestaat uit fijne en grovere grassoorten zoals struis- en veldbeemdgras.
Schaduwgazon
Een gazon in de schaduw? Geen probleem ook hier is er speciaal gras voor dat goed bestand is tegen de droogte en goed groeit in de schaduw.
Gazon aanleggen
Je gazon aanleggen kan op twee manieren. Zo kan je het zaaien of je kan graszoden leggen. Maar welke keus je hier ook in maakt, het is belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Deze voorbereiding is voor het zaaien of om grasmatten te leggen ongeveer hetzelfde. De voorbereiding bestaat uit de volgende stappen:
- Zorg ervoor dat je de ondergrond eerst vrij maakt van kluiten, stenen en ander afval. Dit kan je doen door de grond 20-30 cm om te spitten of deze te frezen (aanbevolen voor grote stukken grond).
- Hark de grond vervolgens gelijk en verwijder kluiten, stenen en ander afval.
- Herhaal dit proces minimaal twee keer zodat de meeste stenen en kluiten uit de grond verwijderd zijn.
- Zorg dat de grond minimaal 3cm diep fijn is. Dit is nodig zodat het gras met minimale weerstand kan groeien.
Gras zaaien
Graszaad zaaien kan eigenlijk het hele jaar door. Zijn er geen goede groeiomstandigheden dan zullen de zaden pas gaan kiemen wanneer deze omstandigheden zijn verbeterd. Het risico is natuurlijk dat door wind of door vogels de zaden worden verplaatst of opgegeten. Om te kiemen heeft graszaad een temperatuur nodig van minimaal 10 graden (grond temperatuur). Daarnaast moet de grond voldoende vochtig zijn. Na twee weken zullen de kiemplantjes gaan wortelen en groeien.
Zaaien in het najaar
Zaaien in het vroege najaar is een goed moment om te zaaien. De grond houdt namelijk nog de warmte van de zomer vast. De warmte in combinatie met een vochtige ondergrond zorgt voor een broei effect waardoor graszaden goed kunnen ontkiemen. De ideale tijd is dus rond september / oktober afhankelijk van hoe lang de zomer aanhoud.
Zaaien in het voorjaar
Behalve het najaar is het voorjaar ook een goed moment om graszaad te zaaien. Hoewel de bodem temperatuur vaak wat laag is, is het beste moment om te zaaien rond begin april tot eind mei. Het nadeel van zaaien in het voorjaar is dat de vogels graag mee eten en het onkruid gaat ook al flink groeien in die periode. De optimale condities om te zaaien is dus in het najaar.
Hoe moet je gras zaaien?
Wanneer je de grond hebt voorbereid kun je aan de slag met het zaaien. Dit doe je als volgt:
- Zorg hiervoor dat dit zo regelmatig mogelijk gebeurt. Hiervoor kun je ook een hulpmiddel gebruiken zoals een strooiwagen of handstrooier.
- Hark de zaden nu zachtjes de grond in.
- Zorg ervoor dat het gras voldoende water krijgen en besproei ze minstens één tot twee keer per dag. Bij temperaturen van 25+ raden we aan om minimaal 3x per dag te sproeien.
- Loop de eerste weken niet over het gras.
Wanneer moet je het gras de eerste keer maaien?
Laat je gras eerst rustig kiemen en groeien. Heeft het een lengte van 10 centimeter bereikt dan is het tijd om het de eerste keer te gaan maaien. Let erop dat je het gras niet te kort maait en ook zeker niet meer dan een keer per week. Maai het tot ongeveer vijf centimeter. Last van kale plekken? Behandel de plek dan hetzelfde als toen je het gras ging zaaien. Hark de grond los, zaai de graszaden, hark het en geef voldoende water.
Graszoden leggen
Ook graszoden kun je het hele jaar leggen, behalve wanneer het vriest. Het gras groeit het snelst en slaat het best aan bij een temperatuur boven de vijftien graden. Vermijd daarom de koudste maanden en leg de graszoden tussen mei en september.
Hoe leg je graszoden?
Graszoden leggen kan best wat werk zijn. Zorg er dus voor dat je de grond goed hebt voorbereid en zo snel mogelijk kunt beginnen met het leggen van de graszoden zodra ze geleverd worden. Let hierbij op dat ze niet uitdrogen. Vervolgens kun je aan de slag met de graszoden, dit doe je als volgt:
- Zorg dat de graszoden strak tegen elkaar liggen en hierbij ook verspringen ten opzichte van elkaar. Snijd ze in vorm met een grassnijder.
- Rol de graszoden aan zodat ze goed contact maken met de grond.
- Vul de naden op met grond zodat de zoden tegen elkaar aan groeien.
- Zorg ervoor dat de grasmatten voldoende water krijgen en besproei ze minstens één tot twee keer per dag. Bij temperaturen van 25+ raden we aan om minimaal 3x per dag te sproeien.
- Wacht twee tot drie weken voordat je op het gras gaat lopen zodat ze aan elkaar zijn vastgegroeid.
Wanneer moet je graszoden de eerste keer maaien?
Graszoden kunnen na ongeveer vijf weken de eerste keer gemaaid worden. Zorg ervoor dat je altijd in de lengterichting van de zoden maait en met een scherp snijmes. Na zes weken kun je het gazon voor de eerste keer bemesten.
Gras maaien
Wanneer je je gazon wilt onderhouden is maaien een van de belangrijke onderdelen die je moet doen voor je gazon. Maar hoe vaak moet je maaien? Op welke hoogte? En hoe maai je zonder afval?
Hoe vaak moet je maaien?
Je gazon moet je regelmatig maaien. Het stimuleert namelijk je gazon om voller te groeien en voorkomt dat onkruid gaat bloeien en zich gaat verspreiden. Let wel op, wanneer het extreem droog is kun je het gras beter niet maaien. Een kort gemaaid gazon heeft namelijk meer kans op uitdrogen.
Aantal keren maaien per maand:
- Maart: elke 2 weken
- April t/m oktober: elke week
- November t/m februari: zolang het gras in rust is hoef je niet te maaien
Op welke hoogte moet je je gras maaien?
Om je gazon in optimale conditie te behouden moet het voldoende hoog zijn om gezond te blijven. Maai dus vooral niet te kort. Hoe kort je je gras maait is natuurlijk afhankelijk van je smaak. Let erop dat een speelgazon minder kort gemaaid moet worden dan een siergazon. Zorg er ook voor dat je nooit meer dan een derde van de graslengte maait per keer.
Zorg voor een scherp snijmes
Botte messen zijn zeer slecht voor je gazon. Omdat het snijvlak niet meer voldoende scherp is wordt je gazon niet goed gesneden waardoor je gras er slecht uitziet en vatbaar is voor ziektes.
Maaien zonder afval
Je hebt het zelf waarschijnlijk al vaak gemerkt. Wanneer je je gazon maait ontstaat er best wel wat afval. Gras verteert slecht en kun je dus niet zomaar op je gazon laten liggen. Met een mulchmaaier daarentegen is het probleem opgelost. Een mulchmaaier versnippert het gras namelijk tot kleine stukjes en verspreid dit tussen je gazon wat weer dient als mest.
Gras verticuteren
Verticuteren, wat is het? Hoe vaak moet je dit doen en waarom moet het gebeuren? Verticuteren is belangrijk voor een mooi groen gazon te behouden en moet eigenlijk minimaal één keer per jaar worden uitgevoerd.
Wat is verticuteren?
Verticuteren is eigenlijk niets anders dan het verwijderen van mossen en dode grassen. Het is mogelijk om dit met de hand te doen maar dit raden we af. Het is namelijk een tijdrovend klusje. Het makkelijkste werkt dit met een verticuteerhark of verticuteermachine. Hiermee hoef je niet te bukken en worden dode grassen en mossen effectief weggehaald.
Waarom moet je verticuteren?
Elk gazon heeft wel eens te maken met viltvorming. Dode grassen en mossen vormen een laag in het gazon waardoor het gras verstikt. Door deze laag wordt ook het water niet goed opgenomen en licht en lucht worden geblokkeerd. Wanneer je dit niet op tijd aanpakt zal het mos en het dode gras de overhand krijgen en zal het gras afsterven en verdwijnen.
Mos groeit het liefst in schaduwrijke omgevingen. Heb je de optie om bijvoorbeeld wat struiken te snoeien en hiermee meer zonlicht te creëren, dan is dit een goede optie om mos te verminderen.
Wanneer en hoe vaak moet je verticuteren?
Je gazon verticuteren moet 1 tot 2 keer per jaar geverticuteerd worden. De eerste keer kun je in april doen. Afhankelijk van de mosgroei (en of je klei of veengrond hebt) kun je in het najaar rond oktober nog een tweede keer verticuteren.
Hoe werkt verticuteren?
Hoe kun je het beste je gazon verticuteren. Wij leggen het je in een paar stappen uit:
- Maai het gras en verwijder overgebleven gras. Zo zorg je ervoor dat je makkelijker kunt verticuteren.
- Stel de messen van de verticuteermachine af. Deze dienen 0,5 tot 1cm diep de grond in te kunnen, afhankelijk van de dikte van het mos.
- Verticuteer het gazon eenmaal in de lengte richting en herhaal voor de breedte richting.
- Hark de dode mossen uit het gazon
Heb je kale plekken? Zaai nieuw gras in zodat het weer snel groen is. Tot slot bemest je het gazon om de groei van je gazon te bevorderen.
Tips voor gazon onderhoud
Tips voor een nieuw aangelegd gazon
- Spuit het eerste half jaar niet tegen onkruid, door het gras te maken verwijder je namelijk al meteen een gedeelte van het onkruid.
- Wanneer je de eerste keer gaat maaien, zorg er dan voor dat het gras minimaal 5 a 7cm lang is.
- Maai de eerste paar keer het gras niet meteen te kort maar ga geleidelijk naar minimaal 4 cm toe. Ons advies is om nooit korter dan 4cm te maaien omdat er anders kans op grondverbanding ontstaat.
Tips bij droogte
- Indien er voor langere tijd een warmere periode aan komt begin dan al 2 weken van te voren om het gras water te geven zo zorg je ervoor dat je gras al een waterbuffer heeft opgebouwd zodoende hoef je minder vaak te sproeien met mooi weer.
Tips voor engerlingen en emelten
- Engerlingen en emelten kun je preventief elk jaar bestrijden met nematoden, hiermee zorg je dat het beheersbaar blijft en jij lang van je gazon kunt genieten.
- Voor de eerste keer preventief bestrijden? Pas dit dan minimaal 2x met een interval van 7 a 10 dagen toe, zo zorg je ervoor dat de plaag maximaal wordt aangepakt.
- Je kunt ook gebruik maken van kruiden extracten, deze zorgen ervoor dat de smaak van de wortels verandert gedurende 4 weken waardoor de engerling en emelt deze niet meer actief zal eten.
Tips voor het bemesten van je gazon
- Bemest nieuwe grasmatten nooit direct met een hoog stikstof gehalte, dit zal namelijk zorgen voor verbranding.
- Bemest 3x per jaar het gazon regelmatig zodat er continu groei in blijft.
- Bemesten gebeurt bij voorkeur met organische meststof zoals een OPF of orgamix. Het liefst zo min mogelijk minerale meststoffen vanwege de zout concentratie wat hierin zit. Je dood dan binnen enkele jaren het bodem leven.
- Het gras dient 1x per 1 a 2 jaar bekalkt te worden, je plant neemt de nutriënten het beste op tussen een PH van 5,5 & 6,3. Dit is makkelijk te controleren door het meten van de PH met een PH meter.
- Voor het stimuleren van de wortels, opneembaarheid van meststoffen en zorgen dat de bodembiologie wordt gestimuleerd is het altijd raadzaam om onder de grasmat biovin te gebruiken 20 kg/250m2.
- Voor de laatste bemesting rond eind oktober / begin november ga je het gras langzaam afharden met een meststof met een hoger kalium gehalte, dit zorgt ervoor dat het gras beter bestand is tegen de kou en schimmels in de winter.
Tips voor het verticuteren
- Verticuteren dient pas te gebeuren pas in het eerste of tweede jaar als de grasmatten liggen. Vang je het grasmaaisel op dan hoef je pas in het tweede jaar te verticuteren. Indien er gemulcht wordt of als er een robotmaaier op staat kan er het eerste jaar geverticuteerd worden. Zo voorkom je vervilting en zorg je ervoor dat je gras luchtig en jonge uitlopers blijft houden. Indien er gemulcht wordt heeft de voorkeur om 2x per jaar te verticuteren rond april en oktober.
- Hou er rekening mee dat je grasmat ongeveer 8 weken nodig heeft voor een volledig herstel van een intensieve verticuteer beurt.
- Bij intensieve bespeling van het gazon door kinderen is het tevens raadzaam om het gras 1x per jaar te beluchten met een gazonbeluchter.