Inhoudsopgave

Lente
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

De lente is alweer een maand onderweg…… Maar wat betekend dit?

Dan is het tijd voor het onderhoud van de maand mei.


Mei
, ook wel bloeimaand of Mariamaand genoemd. Het is een maand om te genieten van alle knoppen die mooi gaan stralen. Maar wat je moet je deze maand aan tuinklussen doen om je tuin te laten stralen? Hier alle tuinklussen van mei op een rijtje!

Gazon

 1. Blijft er water op het gazon staan dan kun je met een mestvorm in de grond prikken om het water de grond in te laten lopen. Mocht dit nog niet zo goed werken dan steek de vork in de grond en beweeg voorzichtig heen en weer om het water de grond in te helpen.
 2. Hou het weer goed in de gaten. Mocht er regen worden voorspeld strooi dan voeding voor gazon en tuin, indien nodig.
 3. Bemesten is belangrijk! Door het jaar heen wordt een gazon al snel 30 keer gemaaid. Het gras zal telkens opnieuw gaan groeien. Regelmatige bemesting ondersteunt deze groei. Er zijn vele soorten bemesting verkrijgbaar. Wij ondersteunen je graag met deze werkzaamheden. Neem hier contact met ons op.

Lees hier onze blog met alle gazononderhoud tips 

Snoeien

 1. Groenblijvende hagen, zoals buxus, hulst, liguster en coniferen kunnen nu prima worden gesnoeid.
 2. Controleer voor het snoeien of er vogelnesten in de begroeiing zitten. Sla anders dit stuk over of begin met snoeien nadat de vogels zijn uitgevlogen.
 3. Je staat er niet altijd bij stil maar de bladverliezende heesters die nu uitgebloeid zijn mogen al worden gesnoeid. Kijk goed of er takken zijn die door de groei elkaar belemmeren/beschadigen snoei deze. Knip oude takken zo diep mogelijk terug om de heester de kans te geven te verjongen. Voorbeeld van deze heesters zijn de Forsythia, Boerenjasmijn en de Ribes.

Heb jij niet de materialen of kennis om jou mooie begroeiing te snoeien? Vraag ons voor hulp en neem hier contact op.

Onkruid

 1. Het is verstandig als je onkruid gaat plukken in de tuin om dat te doen bij droog weer. Bij droog weer wordt er minder grond met het onkruid afgevoerd.
 2. Wil je op een natuurvriendelijke manier paardenbloemen verwijderen? Steek deze dan met de wortel en al uit de grond.

Vijver

 1. Vanaf nu weer volop de vissen voeren. Zorg er wel voor dat alle voer wordt opgegeten. Beter een paar keer een klein portie dan teveel in één keer.
 2. Zoals de meeste vogels hebben ook reigers nu jongen. Voor de trotse vijverbezitters is het dus extra goed oppassen voor ongenode gasten bij en in de vijver
 3. Ziet de vijver er wat leeg uit? Dan is de maand mei een goed moment om nieuwe vijverplanten te plaatsen!

Water geven

 1. Giet bij bloembakken, potten, schalen en hanging basket zoveel mogelijk op de potgrond en niet op de planten.
 2. Bij het water geven van planten kun je het beste water uit een regenton gebruiken. Dit is niet alleen beter voor waterbesparing, maar het water heeft ook de juiste omgevingstemperatuur.
 3. Mocht het nodig zijn om water te geven doe dit dan bij voorkeur ’s morgens vroeg. Als je in de avond sproeit heb je meer kans op schimmels omdat de planten minder snel drogen. Overdag sproeien heeft als nadeel dat met veel zon het waterverlies door verdamping erg groot is.

Buxusmot

 1. De rupsen van de buxusmot zijn momenteel weer actief. Je kan de buxus op de rupsen controleren en verwijderen. Daarmee wordt toename van de rupsen voorkomen in de zomer!
 2. Vraag ons om hulp om samen de beste oplossing te vinden. Ook als de buxus van de buren onder de rupsen zit, moet je zelf actief aan de slag met de bestrijding.

Heb jij hulp nodig in jouw tuin? En kun je bovenstaande punten niet alleen oplossen? Meld je dan nu aan via onderstaande button en wij schieten jou graag te hulp.

Ja! Ik heb hulp nodig!

Benieuwd wat je nog meer kan dit voorjaar? Lees er alles over in “tuin klaarmaken voor de lente

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar