Inhoudsopgave

Buitenkamer - tuin overkapping waar begin je?
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Overkapping tuin, waar begin je?

Heb jij ook de wens om een overkapping in je tuin te plaatsen? Je bent niet de enige. Want wie wil er nou niet een mooie overkapping? Het is vaak een heerlijke plek waar je samen met vrienden of familie van buiten kunt genieten, loungen, eten of gewoon heerlijk een boek lezen. Met een overkapping is het allemaal mogelijk.

Nu wil je aan de slag om daadwerkelijk die tuinoverkapping te realiseren, maar waar begin je? Waar moet je rekening mee houden? Welke soorten overkappingen voor in de tuin zijn er? Heb je een vergunning nodig en wat zijn de kosten? In dit artikel leggen we het je stap voor stap uit. Tevens delen we nog 6 concrete tips zodat jij meteen aan de slag kunt.

Inhoud

Heb je een vergunning nodig voor een overkapping in je tuin?

Het is een veelvoorkomende vraag die velen zich afvragen. Heb je nu een vergunning nodig voor een overkapping te plaatsen of niet? Het antwoord op deze vraag is niet eenzijdig. Er spelen namelijk meerdere factoren mee.

Je hebt altijd een vergunning nodig indien:

  • De overkapping meer dan 50% van je tuin oppervlakte beslaat. (Let op: heb je nog een ander schuurtje of carport? Deze dien je ook bij het percentage mee te rekenen als bebouwing)
  • Groter is dan 30m²
  • Als hoofdwoning gebruikt wordt (dit is meestal niet het geval)

Zijn er nog andere mogelijkheden wanneer je een vergunning dient aan te vragen of verplicht bent om melding te maken? Ja, deze zijn er zeker. We lopen ze hieronder met je door.

Overkapping aan huis

Indien je een overkapping aan je huis plaatst heb je te maken met verschillende zones. Dit wordt ook wel de “2,5 meter zone” genoemd. Deze 2,5 meter geldt vanaf je achtergevel. Binnen deze 2,5 meter mag de overkapping maximaal 4 meter hoog zijn. Plaats je echter je overkapping tegen een uitbouw die lager is, dan mag de overkapping niet hoger zijn dan de aanbouw.

Helaas is 2,5 meter vaak niet de ideale diepte voor een overkapping. Wanneer je overkapping aan je huis buiten de 2,5 meter zone komt mag deze maximaal 3 meter hoog zijn. Een oplossing hiervoor kan natuurlijk een schuin dak zijn. Zo kun je wel voldoen aan de regels maar toch een grotere overkapping plaatsen.

Vrijstaande overkapping

Een vrijstaande overkapping valt vrijwel altijd buiten de “2,5 meter zone” en mag daarom maximaal 3 meter hoog zijn wil je de overkapping vergunningsvrij plaatsen.

Uitzonderingen

Wil je een carport of andere overkapping bouwen die zichtbaar is vanuit het straatbeeld? Dan dien je altijd melding te maken bij je gemeente. De kans bestaat dan ook dat je hier een vergunning voor nodig hebt.

Kosten vergunning

De kosten voor een vergunning verschilt per gemeente. Vaak kun je uitgaan van 2% van de bouwkosten (excl. btw) voor het verkrijgen van de vergunning. Stel je overkapping kost € 10.000 dan betaal je zo een € 200,- leges kosten.

Controleer bij je gemeente

Alle bovenstaande genoemde regels zijn algemene richtlijnen. In 2022 zijn de regels ook strenger geworden. Wij raden je dan ook aan om de regelgeving bij jouw gemeente altijd te controleren. Het zou namelijk vervelend zijn als je straks een mooie overkapping hebt staan die later moet aangepast of gesloopt worden.

Soorten overkappingen - een aanwinst voor je tuin

Soorten overkappingen voor in de tuin

We spreken vaak over een overkapping in de tuin. Maar je hebt nogal wat keus op het gebied van soort overkapping. Want wil je een veranda, prieel, pergola, open of dichte overkapping? Of wil je juist een carport of compleet tuinkantoor? Om jou een beter idee te geven wat bij jouw tuin past zullen we elke soort hieronder toelichten.

Veranda

Een veranda is een uitbouw aan je huis. Deze kan open zijn maar ook gesloten. Een gesloten veranda wordt dan ook wel een serre genoemd. Het voordeel van een veranda is dat je beschut zit zonder onderhevig te zijn aan de weersinvloeden. Wil je er echter een echte ruimte van maken die je het gehele jaar door kan gebruiken? Dan kan je het beste kiezen voor een gesloten en verwarmde versie.

Prieel of pergola

Een prieel is open of half open overdekt terras. Zo zit je wel afgeschermd van de zon en de regen maar kun je toch optimaal genieten van je tuin. Kenmerkend aan een prieel is dat deze vaak geen plat dak hebben. Ze stammen immers af van de bekende achthoekige Engelse prieeltjes. Een andere naam voor prieel is ook wel “gazebo”.

Een pergola daarentegen houdt vaak niet de volledige zon en ook niet de regen tegen. Dit komt doordat ze bestaan uit staanders met een aantal horizontale dwarsbalken. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gecombineerd met klimplanten zodat er een natuurlijk bladerdek ontstaat.

Open vrijstaande overkapping

Een open vrijstaande ofwel losstaande overkapping heeft een zeer moderne uitstraling. Deze worden vaak achter of juist aan de zijkant van de tuin geplaatst. Een overkapping heeft dezelfde voordelen als een open veranda waardoor je dus beschut zit tegen zowel zon als regen. Helaas kun je van een open overkapping minder genieten in het najaar en de winter.

Dichte vrijstaande overkapping

Een dichte vrijstaande overkapping is vaak aan één of twee zijdes gesloten door middel van een wand. Hierdoor kun je er ook van genieten wanneer het weer wat minder is zoals bij wind. Je zit dan namelijk alsnog beschut.

Wil je liever helemaal afgesloten kunnen zitten zodat je vrijwel het hele jaar van je overkapping kunt genieten? Dan is het mogelijk om je overkapping te voorzien van bijvoorbeeld een glazen schuifwand. Zo kun je zelfs wanneer het wat kouder is alsnog buiten genieten.

Carport

Een carport spreekt natuurlijk voor zich. Een overkapping zodat je auto droog staat maar ook je fiets, scooter of tuingereedschap kan je hieronder kwijt.

Carports kunnen vrijstaand geplaatst worden maar je hebt ook modellen die je tegen de muur kunt plaatsen. Je kunt ze zelf nog verder afwerken door een wand toe te voegen.

Materiaalsoorten prieel en overkappingen

Een uitgebreid assortiment aan materiaalsoorten

Alle soorten overkappingen zijn er vaak in diverse uitvoeringen. Je hebt namelijk houten constructies maar ook aluminium constructies. Ook op het gebied van glas heb je keus. Kies je voor echt glas of ga je voor bijvoorbeeld polycarbonaat.

Hout heeft vooral een warme en natuurlijke uitstraling en is makkelijk bewerkbaar. Aluminium heeft een moderne en strakke uitstraling maar is minder makkelijk bewerkbaar. De keus heeft dus vooral met jouw voorkeur en stijl te maken.

De invloed van kleur op je tuin

antraciet, wit, een kleur of juist houtkleur

Kleur kan je tuin een compleet ander uiterlijk geven. Hou hier dan ook zeker rekening mee wanneer je een overkapping gaat uitzoeken of bestellen. Heb je bijvoorbeeld donkere borders met grijze / antracieten bestrating dan kan een antracieten aluminium overkapping mooi hier bij aansluiten.

Heb je juist meer hout in de tuin met bijvoorbeeld schuttingen dan zou een warme houten overkapping hier niet bij misstaan. Hou je juist van kleur dan kun je ervoor kiezen om je overkapping te voorzien van een specifieke kleur.

Stem de kleur dan ook altijd af op de rest van je tuin. Kijk naar een mooie kleur combinatie die aansluit bij je erfafscheiding, bestrating, borders en eventueel je kozijnen.

Wat kost een overkapping?

De kosten voor een overkapping verschillen heel erg per soort overkapping maar ook op het gebied van materiaal. Hieronder zie je per soort overkapping een overzicht van de gemiddelde prijzen.

  • Veranda | € 1.200 tot € 1.600 per vierkante meter
  • Prieel | € 1.000 tot € 6.000
  • Pergola | € 600 tot € 2.200
  • Open vrijstaande overkapping | € 1.000 tot € 8.000
  • Dichte vrijstaande overkapping | € 1.000 tot 16.000
  • Carport | € 2.000 tot € 7.000

Benieuwd naar wat een tuinrenovatie verder kost? Lees dan onze blog “Wat kost een tuin aanleggen?

6 tips voor het kopen van een tuin overkapping

6 tips waar je rekening mee moet houden als je een overkapping gaat kopen

1. Waar ga je je overkapping voor gebruiken

De eerste stap is eigenlijk ook meteen de belangrijkste. Bepaal voor jezelf waar je de overkapping voor gaat gebruiken. Wil je je auto droog hebben staan, wil je buiten kunnen zitten als het regent of wil je juist het hele jaar door buiten kunnen genieten?

Wanneer je dit duidelijk hebt kun je al bepalen of het bijvoorbeeld een veranda wordt of juist een open of dichte vrijstaande overkapping.

2. Kies het juiste formaat

Je weet nu wat de functie van je overkapping gaat worden. Nu is het belangrijk om te kijken naar het formaat. Wil je enkel een gezellig hoekje creëren waar je kunt genieten in je lounge set? Dan is een kleine overkapping vaak voldoende. Wil je graag regelmatig buiten eten met vrienden en familie aan een tafel voor minimaal 6 personen? In dat geval ga je voor een groter formaat.

3. Welk materiaal kies je voor je overkapping

Nu is het tijd om te kijken wat er past bij jouw stijl, smaak en bij je tuin. Wil je een warme natuurlijke uitstraling, dan raden we aan om te kiezen voor een houten overkapping. Hou je liever van strak en modern? Dan is een aluminium overkapping een goede keus.

4. Is er een goede fundering aanwezig

Een goede fundering is van belang wanneer je een overkapping tegen je huis aan gaat bouwen. Wanneer er geen goede fundering aanwezig is kan dit tot verzakkingen leiden wat schade aan je woning kan veroorzaken. Zeker een veranda met glazen dak en schuifwanden kan zwaarder zijn dan je zou verwachten.

5. Wat is de invloed van de overkapping op je huis

Wat je wensen ook zijn, kijk ook naar wat mogelijk is in je tuin. Wil je een dichte veranda aan huis plaatsen? Hou dan rekening met het dak. Een gesloten dak kan ervoor zorgen dat er een stuk minder licht binnenvalt in je woonkamer. Hiervoor zou je dus als optie kunnen kiezen voor een glazen of polycarbonaat dak.

6. Ga je de overkapping zelf plaatsen of laat je deze plaatsen

Tot slot kun je ervoor kiezen om de overkapping te laten plaatsen of deze zelf te plaatsen. Hou er rekening mee dat een houten overkapping redelijk goed zelf te plaatsen is maar een aluminium overkapping juiste beter uitbesteed kan worden.

Veel succes met jouw overkapping!

Hulp nodig bij het vinden of plaatsen van de juiste overkapping voor in jouw tuin? Wij helpen je graag bij het ontwerpen en inrichten van je tuin, van de kleinste planten tot de grote overkapping waar jij kan genieten in de schaduw. Neem contact met ons op, we helpen je graag bij het realiseren van jouw droomtuin.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Achtertuin renovatie in Tienray - Van Duren Groenservice
Tuin renovatie/aanleg

Achtertuin renovatie Tienray

Een transformatie die elke achtertuin kan omtoveren tot een plek van rust, schoonheid en plezier voor iedereen, dat wil toch iedereen? In Tienray hebben we

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar