Inhoudsopgave

wat kost het aanleggen van een tuin
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Wat kost een tuin aanleggen?

Wat kost een tuin aanleggen? Het is een vraag die bij veel mensen speelt. Zeker wanneer je net een huis hebt gekocht. Bij nieuwbouw woningen zijn de tuinen vaak nog volledig kaal. Bij een wat oudere woning is de tuin vaak niet naar smaak of verwaarloosd. En niemand zit natuurlijk graag in een kale tuin of een tuin die niet bij jou past. Daarom is het tijd voor actie.

Bij een tuin aanleggen of tuinrenovatie komt er van alles bij kijken. Van de samenstelling van de bodem tot watermanagement en van de beplanting tot de verlichting. Het is belangrijk dat je tuin aansluit bij jouw wensen en smaak. Omdat een tuin ook waardeverhogend is op zowel financieel gebied maar ook qua uiterlijk is het belangrijk dat je dit in één keer goed aanpakt.

Wil jij er ook honderd procent zeker van zijn dat jouw tuin goed aangelegd wordt? Kies dan voor een goede hovenier. Zo ben je verzekerd van een goede vakman die je tuin goed aanlegt, je kan voorzien van advies en dit daarnaast ook kan onderhouden.

Maar terug naar de belangrijkste vraag, wat kost een tuin aanleggen? Of wat kost een kleine renovatie zoals het aanleggen van een terras, gazon, vijver of overkapping? We gaan je een idee geven van wat de kosten zijn en wat je kunt verwachten.

Wat kost het aanleggen van een tuin

Wat kost een tuin aanleggen?

Over het algemeen zijn de kosten voor het laten aanleggen of renoveren van een tuin door een hovenier afhankelijk van de grootte en complexiteit van het project. Een eenvoudige, kleine tuin of voortuin kost aanzienlijk minder dan een grote tuin met overkapping en een zwemvijver.

De gemiddelde kosten van een tuin aanleggen zijn dus opgebouwd uit verschillende onderdelen. Zo kost een tuinontwerp gemiddeld tussen de € 300 en € 900. Vervolgens moet je tuin nog aangelegd worden. Dit is natuurlijk erg afhankelijk van jouw wensen en materiaalkeuze, maar de gemiddelde prijzen per vierkante meter bedragen hierbij tussen de € 30 en € 70 per vierkante meter (dit is exclusief arbeidskosten).

Wil je dus zelf een globale schatting maken van wat de kosten zijn voor de aanleg van je tuin? Neem het aantal vierkante meter van je tuin en vermenigvuldig dit met het laagste bedrag. Je weet nu wat je tuin waarschijnlijk minimaal gaat kosten. Doe hetzelfde voor het hoogste bedrag en je weet wat je tuin maximaal gaat kosten (uitzonderlijke extra’s buiten beschouwing gelaten).

Voortuin berekening*

Stel je voortuin is 10m² groot.

Je betaalt dan minimaal 10 × € 30 = € 300
Je betaalt dan maximaal 10 × € 70 = € 700

Hierbij komen ook nog arbeidskosten. Stel je hovenier is hier 2 dagen mee bezig onder voorbehoud van de gemiddelde uurprijs, dan komt er nog het volgende bedrag bij:

Arbeidskosten: 16 uur × € 50 = € 800

Achtertuin berekening*

Stel je achtertuin is 120m² groot.

Je betaalt dan minimaal 120 × € 30 = € 3.600
Je betaalt dan maximaal 120 × € 70 = € 8.400

Hierbij komen ook nog arbeidskosten. Stel je hovenier is hier 5 dagen mee bezig onder voorbehoud van de gemiddelde uurprijs, dan komt er nog het volgende bedrag bij:

Arbeidskosten: 40 uur × € 50 = € 2000

*Let op: Deze berekeningen zijn slechts een voorbeeld van een gemiddelde. De daadwerkelijke prijzen zijn afhankelijk van de materiaalkeuze en de complexiteit van de betreffende werkzaamheden.

Gemiddelde kosten aanleg tuin per onderdeel

Hovenier uurprijsvanaf € 50
Tuinontwerp€ 300 tot € 900
Beplantingsplan (levering plantmateriaal niet inbegrepen)€ 100 tot € 450
Aanleg vijver€ 1.000 tot € 35.000+ (afhankelijk van je wensen)
Aanleg gazon€ 10 tot € 20 per m²
Beplanting planten (plantmateriaal niet inbegrepen)€ 7 per m²
Houten terras of vlonder€ 75 per m²
Schutting plaatsen€ 60 tot € 200 per strekkende meter
Overkapping€ 600 tot € 16.000+ (afhankelijk van je wensen)
Bestrating€ 20 tot € 50 per m²
Prijzen zijn indicatief en verschillen per hovenier en per project

Het tuinontwerp & beplantingsplan

Wanneer je al een idee hebt voor je tuin is dat natuurlijk perfect. Een hovenier kan je hierbij nog enkele tips of verbeteringen aangeven, maar kan je ontwerp uiteraard realiseren tot jouw droomtuin.

Loop je echter vast met betrekking tot bijvoorbeeld waar je het beste je terras kunt aanleggen of hoe het met de bewatering zit? Dan is het investeren in 3D tuinontwerp zeker de moeite waard. Een hovenier houdt namelijk ook rekening met zijn ervaring, creativiteit, zichtlijnen, hoogteverschillen, beregening, afwatering en nog veel meer.

Daarnaast is een beplantingsplan een goede aanvulling op een tuinontwerp. Zo weet je zeker dat elke plant op de beste plek komt te staan.

De gemiddelde kosten voor een tuinontwerp zijn tussen de € 300 en € 900, een beplantingsplan kost vaak tussen de € 100 en € 450.

Heb je dus nog geen eigen tuinontwerp? Bespaar dan zeker niet op deze kosten voor het aanleggen van je tuin, je zult er namelijk alleen maar van profiteren.

Tuinontwerp voorbeeld
3D tuinontwerp – een belangrijk onderdeel voor een mooie tuin

Wat kost een vijver aanleggen?

De kosten voor het aanleggen van een vijver in je tuin zijn afhankelijk van de grootte en het type vijver dat je wilt. Laten we eens kijken naar de drie meest voorkomende soorten vijvers.

De natuurlijke vijver

De natuurlijke vijver is het meest voorkomend. Deze bevat vaak planten en vissen, zorgt voor een grote biodiversiteit want trekt vaak ook kleine dieren aan zoals insecten en bijvoorbeeld kikkers. Een natuurlijke vijver sluit dan ook aan bij de rest van je tuin.

Een natuurlijke vijver is de meest voordelige variant. Gemiddeld moet je rekenen op kosten tussen de € 1.000 en € 2.000. Uiteraard is deze prijs een gemiddelde. Wil je namelijk een grote natuurlijke vijver aanleggen, dan zullen de kosten ook hoger uitvallen. Ook is het afhankelijk van welke planten en vissen je kiest.

De Koivijver

Een koivijver komt vaak voor in Oosterse tuinen, maar is ook in Nederland erg populair. In een koivijver bevinden zich geen planten, want een koi zou deze alleen maar opeten. Omdat een koi groot kan worden heeft deze voldoende leefruimte nodig. Koivijvers zijn dan ook vaak wat groter en vergen veel meer onderhoud dan ten opzichte van een natuurlijke vijver.

De kosten voor een koivijver aan te leggen bedragen gemiddeld rond de € 4.000 tot € 5.000.

De zwemvijver

Een zwemvijver is ideaal als je naast een vijver ook wilt kunnen zwemmen in je tuin. Uniek aan een zwemvijver is dat de balans van het water niet door chloor en dergelijke middelen geregeld wordt maar door de planten. Het nadeel van een zwemvijver is dat hiervoor vaak een betonplaat als fundament nodig is waardoor het ook meteen een grote investering is.

Een zwemvijver kost dan ook als snel tussen de € 25.000 en € 40.000. Als alternatief kan je ervoor kiezen om met vijverfolie een zwemvijver te maken. Vaak is het dan wel moeilijker om in de vijver te stappen en de kans is groter dat je op termijn last krijgt van scheuren in de folie.

Bij de verschillende vijvers hebben we een gemiddeld bedrag genoemd, maar ook hier geldt dat deze bedragen nog veel hoger kunnen liggen. Dit is volledig afhankelijk van jouw wensen op het gebied van materiaal en grootte.

Wat kost het aanleggen van een vijver

Wat kost een terras aanleggen?

Het aanleggen van een terras is ideaal om gezellig samen te kunnen zitten met het gezin, familie of vrienden. Niet voor niets wordt een terras ook wel de woonkamer van de tuin genoemd. We zien ook vaak meerdere terrassen in een tuin, zoals bijvoorbeeld een schaduwterras en een terras in de zon. Zo kun je op elk moment van de dag genieten van je tuin. Maar hoeveel kost het om een terras aan te leggen?

De kosten voor het bouwen van een terras zijn afhankelijk van de materialen die je gebruikt en de grootte van het project. Je kunt namelijk kiezen voor een terras van steen, maar je kan ook kiezen voor een houten vlonder, beiden hebben hun eigen unieke uitstraling.

Kies je ervoor om een terras met bestrating te maken, dan heb je nog veel keus uit welke soort steen en welke kleur je wilt. Wanneer de hovenier een tuinontwerp voor je heeft gemaakt kan hij je hierin adviseren om tot een zo mooi mogelijk resultaat te komen.

Voor een houten terras of vlonder aan te leggen betaal je gemiddeld € 75 per vierkante meter. Voor bestrating varieert dit gemiddeld tussen de € 20 en € 50. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de gekozen materialen.

Daarnaast moet je hier ook rekening ermee houden dat je niet alleen betaald voor het leggen van het terras, maar ook het uitgraven van het terras, aanbrengen van het zandbed en het verdichten hiervan.

kosten tuin aanleggen - vlonder houten terras

Wat kost een gazon aanleggen?

Een gazon in je tuin biedt veel voordelen. Zo heeft het een heel praktisch voordeel, namelijk wateropname. Het zorgt voor een natuurlijke afvoer van het regenwater, waardoor je ook minder overlast hebt. Daarnaast is het goed voor de biodiversiteit, je huisdieren zijn je dankbaar, je kinderen hebben een zachte ondergrond om op te spelen. En laten we eerlijk zijn een tuinstoel op het gras staat toch veel gezelliger dan op een kale tuinsteen.

Nog een ander voordeel, een gazon aanleggen, kost een stuk minder dan een volledig terras. Een gazon aanleggen kost je gemiddeld tussen de € 10 en € 20 per m². Moet het oude gazon nog verwijderd en afgevoerd worden? Dan komt hier nog een extra bedrag bij, variërend van € 3,50 tot € 4,50 per m².

Wat kost een overkapping plaatsen?

Een overkapping biedt veel mogelijkheden. Van het standaard tuinhuisje voor opslag tot een dichte overkapping waar je heerlijk kunt genieten van je tuin met vrienden of familie. Daarnaast biedt een overkapping ook ruimte om heerlijk te loungen, eten of om een boek te lezen.

Maar wat kost zo een overkapping? Ook hier geldt dat het per soort en afhankelijk van het materiaal erg kan verschillen. Zo kun je met een pergola klaar zijn voor € 600. Een veranda kost gemiddeld tussen de € 1.200 en € 1.600 per vierkante meter. Voor een open vrijstaande overkapping betaal je tussen de € 1.000 en € 8.000. Wil je een dichte vrijstaande overkapping dan betaal je tussen de € 1.000 en € 16.000.

Een overkapping kun je dus zo duur maken als je wilt. We geven hier nu aan dat je voor een dichte vrijstaande overkapping tussen de € 1.000 en € 16.000 betaald, echter kan deze prijs nog veel hoger liggen afhankelijk van je wensen.

Kosten aanleg tuin overkapping

Conclusie: wat kost het aanleggen van een tuin?

De kosten voor het aanleggen van een tuin zijn dus lastig om zo te bepalen zonder meer informatie. Er zijn heel veel variabelen zoals de grootte, materiaalkeuze en jouw persoonlijke voorkeur die meespelen. Maar dankzij onze eerdere berekening die we je toonden kun je wel een basis schatting maken.

Daarnaast is er op dit moment ook nog een tekort aan diverse bouwmaterialen, wat ervoor zorgt dat de prijzen vaak hoger liggen dan verwacht. Wil je na de aanleg van je tuin deze in optimale conditie behouden? Dan kun je ervoor kiezen om periodiek of eenmalig tuinonderhoud te laten uitvoeren.

Hopelijk geeft ons artikel je inzicht in wat je ongeveer kunt verwachten. Mocht je nog vragen hebben, neem gerust contact met ons op.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar