Inhoudsopgave

Van Duren Groenservice 15 jaar
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Hoe tuinen in 15 jaar veranderd zijn

In de afgelopen 15 jaar heeft Van Duren Groenservice al heel wat tuinen mogen ontwerpen, renoveren en aanleggen. In die 15 jaar hebben we wel gemerkt dat de tuinen (en wensen) toch behoorlijk veranderd zijn. Wist je bijvoorbeeld dat steeds meer tuinen gerenoveerd worden tot groene oases die regenwater goed infiltreren in de bodem? 

De nieuwe tuintrend – spelen met zichtlijnen

De trend om je tuin vol te leggen met tegels en verhoogde plantenbakken met strakke betonblokken is op zijn retour. Natuurlijk wil je als tuineigenaar een heerlijke plek om te zitten met vrienden en familie. Maar daarnaast moet er ook wat te beleven zijn in diezelfde tuin.
Door te spelen met zichtlijnen, spannende, speelse en verassende hoeken of rondingen kun je zelfs van een kleine tuin een beleving maken waar je het volledige jaar van kunt genieten.

3D Tuinontwerp


Stel je bijvoorbeeld het volgende voor. Een waterpartij met daar achter een haag. Rondom de waterpartij kleurrijke vaste planten met her en der in de tuin enkele grillige Robinia of Kastanje palen. Vergeet ook niet om een boom te planten, want de juiste soort boom op de juiste plaats is een echte Eye-catcher in je tuin en levert daarnaast ook nog eens extra schaduw op. Leg je terrastegels eens in een diagonaal verband en kleed de tuin aan met energie zuinige LED verlichting die automatisch aan gaat bij de schemering. Dan geniet je bij de ondergaande zon nog eens extra lang van jouw tuin die dan werkelijk wordt omgetoverd tot een sprookjes paradijs. En het mooiste, een tuin als deze hoeft niet eens perse veel onderhoud te hebben. 

Hergebruik van oude materialen

Ook hergebruik van oude materialen is de laatste tijd erg populair. Met een oude klinker kun je een prachtige watermuur realiseren. Door hergebruik van dit oude materiaal ontstaat een rustieke look in de tuin die zowel bij een doorsnee woning past als bij een zeer strakke moderne woning.

Bestrijdt slakken met een natuurlijke vijand

Er word ook steeds meer rekening gehouden met de toegankelijkheid voor de egel in de tuin. Een opening van 10×10 centimeter in een schutting is al voldoende voor deze natuurlijke vijand van de slak. Zorg daarnaast voor een hoopje oude takken in een hoekje van de tuin waar de egel zijn winterslaap kan houden. Zo is de slakken jager er meteen bij in het voorjaar als je prachtige planten zich ontluiken.

Het aantrekken van insecten en vogels krijgt steeds meer aandacht.

Daarnaast kun je met het toepassen van besdragende planten en veel verschillende vaste planten verscheidene insecten lokken. Een mooi dicht gegroeide tuin beperkt niet alleen de groei van onkruiden, maar bied ook nest en schuilplaatsen voor onder andere kikkers en salamanders die op de vochtige plekken weg kruipen onder de planten. Deze geven geen schade aan de planten, dus is het helemaal niet erg als deze diertjes in je tuin zitten. Zeker met een klein water ornament heeft de tuin een extra grote aantrekkingskracht op veel en divers leven.

Meer aandacht voor de wintertuin

Ook het winterbeeld begint meer aandacht te krijgen. Dit hoeft niet altijd met alleen maar een groenblijvende haag. Er zijn veel planten die ook een bijzondere sierwaarde hebben in de winter. De hortensia afknippen in de winter? Dat is eeuwig zonde! Laat die verdorde bloemen lekker staan in de winter en geniet er van als er een sierlijk laagje bevroren rijp om zit. Het contrast tussen dor-bruin en wit met wat groene elementen in de herfst en winter is niks mis mee. Ook blijven er zo meer schuilplaatsen in de winter voor de aller kleinste.

Voeding voor je tuin wordt steeds belangrijker

Mede doordat het groeiseizoen langer wordt is de vraag naar voeding van je tuin zeer belangrijk. Om lang plezier te hebben van de tuin is goede, maar ook voldoende voeding in het juiste seizoen van belang. Er zijn 3 essentiële momenten om de tuin te voeden. Het voorjaar, de zomer en het najaar. Eigenlijk net als het eetpatroon van mensen heeft een tuin uitgebalanceerde voeding nodig.

We beginnen in het voorjaar met het “Ontbijt”. De basis voor het nieuwe groeiseizoen waar het gazon, de planten en bomen weer gaan groeien, knoppen ontluiken en bloemen gaan bloeien.

In de zomer is het tijd voor de “Lunch” van de tuin. Het gras is al weken achter elkaar gemaaid en heeft zijn ontbijt inmiddels op. Een 2de gift voeding sterkt het gazon weer aan. Hagen worden vaak gesnoeid in de zomerperiode. Ook deze hebben weer behoefte aan extra energie. Wie kan er tenslotte alleen van de lucht en licht leven? Dit zelfde geldt voor de vaste planten en heesters.

Als het najaar zijn intrede doet wordt het tijd voor het “Diner”. Als mensen gaan we tenslotte ook niet met een lege maag naar bed. Waarom zou je tuin moeten wachten tot het voorjaar op zijn volgende voeding? Om te zorgen dat cellen goed afharden voor de winter en planten vitaal en sterk de winter ingaan geven we deze periode de laatste bemesting van het jaar. Breng bij voorkeur een laag organisch materiaal aan in de tuin. Compost, turf of bladeren die moeten verteren zijn prima. Het bodemleven zoals wormen leven van dit organisch materiaal en blijven hierdoor actief. Doordat het bodemleven het organisch materiaal op eet en weer uitscheid komt er Humus in de bodem, de bodem structuur blijft hierdoor rul en luchtig, planten wortelen makkelijker, losse grond heeft minder water problemen en het schoffelen en wieden gaat in het voorjaar makkelijker.  

Ons advies dus: werk bij voorkeur met organische producten. Deze zijn goed voor het bodemleven. Daarnaast werken met gecoate meststoffen die geleidelijk aan vrijkomen en planten en de bodem niet overdonderd worden door een te veel aan voeding, we willen geen gewassen met slappe en kwetsbare stengels! 

Samen met ons groeiende team helpen wij verschillende tuineigenaren al 15 jaar met hun tuinen ontwerpen, renoveren en onderhouden. Als je eens wilt sparren over de mogelijkheden van jouw tuin neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Voortuin renovatie Egchel - Van Duren Groenservice uit Panningen
Tuin renovatie/aanleg

Voortuinrenovatie in Egchel

Een strakke en onderhoudsvriendelijke voortuin Bij Van Duren Groenservice begrijpen we dat een tuin niet alleen mooi moet zijn, maar ook praktisch en onderhoudsvriendelijk. Onlangs

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar