Inhoudsopgave

Snelgroeiende haag snoeien
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Snelgroeiende haag snoeien

Een prachtige haag kan een echte blikvanger zijn in je tuin. Maar wat moet je doen als je haag sneller groeit dan jij kunt bijhouden? Geen zorgen! In dit artikel delen we handige tips om je snelgroeiende haag op de juiste manier te snoeien.

Waarom is snoeien belangrijk?

Snoeien is een essentieel onderdeel van groei, dit geldt ook voor hagen. Het helpt namelijk niet alleen bij het behouden van de gewenste vorm en omvang van je haag, maar bevordert ook de gezondheid en groei ervan.

Door regelmatig te snoeien, stimuleer je de ontwikkeling van nieuwe scheuten, waardoor de haag voller en dichter wordt. Bovendien zorgt het snoeien voor een betere luchtcirculatie en lichtinval, wat de algemene conditie van de haag ten goede komt.

Snelgroeiende haagbeuk snoeien

Wanneer is het beste moment om te snoeien?

Wanneer is het beste moment om je snelgroeiende haag te snoeien? Dat hangt af van de specifieke haagsoort. Over het algemeen kun je het beste net voor het groeiseizoen snoeien. Voor de meeste snelgroeiende haagsoorten, zoals klimop, haagbeuk, liguster, laurierkers en glansmispel is dit in het vroege voorjaar, net voordat de nieuwe groei begint. Snoeien vlak voor het groeiseizoen zorgt ervoor dat de haag voldoende tijd heeft om te herstellen en nieuwe scheuten te ontwikkelen.

Let op, net zoals bij alle planten geldt ook hier, snoei niet wanneer het vriest of wanneer er vorst voorspeld is.

Snelgroeiende haag snoeien meerdere keren per jaar

Meerdere keren per jaar snoeien

Hoewel je misschien in het vroege voorjaar je haag al gesnoeid hebt zul je merken dat dit voor snelgroeiende haagsoorten vaak niet voldoende is. Soorten zoals klimop, haagbeuk, liguster, laurierkers en glansmispel kunnen erg snel groeien. Hierdoor hebben ze vaak meerdere snoeibeurten per jaar nodig.

Hoewel de hoeveelheid afhangt van de specifieke plantensoort en de gewenste vorm, kan het vaker snoeien van deze haagsoorten diverse voordelen bieden.

Voor bijvoorbeeld klimop en liguster, die snel groeien en dicht vertakt zijn, kan regelmatig snoeien (elke 6-8 weken) helpen om een compacte haag te behouden. Door deze snelle groeiers regelmatig te snoeien, kun je de groei beheersen, zorgen voor een volle haag en de gewenste vorm behouden.

Bij de haagbeuk, laurierkers, glansmispel en het Amerikaans krentenboompje kan een extra snoeibeurt in het jaar voldoende zijn om de gewenste vorm en dichtheid te behouden. Deze haagsoorten hebben de neiging om iets minder snel te groeien. Alsnog kunnen ze baat hebben bij meerdere snoeibeurten om een gezonde groei te stimuleren en een mooie, compacte haag te behouden.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat elke haagsoort zijn eigen specifieke snoeibehoeften heeft. Raadpleeg altijd de specifieke richtlijnen en aanbevelingen voor de haagsoort die je hebt geplant.

Snoeischema snelgroeiende hagen

Soort haagHaagbeukLigusterLaurierGlansmispelAmerikaans krentenboompjeKlimop
Januari
Februari
Maart
April
Mei
Juni
Juli
Augustus
September
Oktober
November
December
Snelgroeiende liguster snoeien

Hoe snoei je een snelgroeiende haag?

Het snoeien van een snelgroeiende haag is goed te doen met de juiste voorbereiding en de juiste aanpak.

  • Begin met de juiste gereedschappen: Zorg ervoor dat je een scherpe en schone snoeischaar of heggenschaar hebt. Botte messen kunnen de takken beschadigen en het herstelproces vertragen.
  • Markeer de gewenste hoogte en vorm: Gebruik een touw of een marker om de gewenste hoogte en vorm van de haag te bepalen voordat je begint met snoeien. Dit helpt je om consistente resultaten te bereiken.
  • Verwijder dode en beschadigde takken: Begin met het verwijderen van eventuele dode of beschadigde takken. Snijd ze terug tot aan de hoofdtak of basis van de haag.
  • Knip geleidelijk: Snoei je haag geleidelijk, waarbij je telkens kleine hoeveelheden wegsnoeit. Dit voorkomt dat je te veel weghaalt en de haag ongelijk wordt.
  • Houd rekening met de groeirichting: Snoei altijd net boven een naar buiten gerichte knop of scheut. Dit bevordert de groei in de gewenste richting en helpt bij het behouden van een compacte vorm.

Hulp nodig bij het snoeien van je haag?

Groeit je haag te snel, krijg je deze niet mooi in vorm of kom je er gewoon niet aan toe? Schakel ons in! We helpen je graag bij het onderhouden van je haag. Zo kun jij genieten van je tuin en blijft je haag in top conditie.

Kan jouw haag wel een snoeibeurt gebruiken? Neem dan contact met ons op via info@vandurengroenservice.nl of bel 077 – 720 1995

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar