NK Tegelwippen – Meer ruimte voor groen

Robin van Duren - NK Tegelwippen

In 2020 was de eerste editie van het NK tegelwippen. Maar wat is het NK tegelwippen en waarom is deze ludieke actie nu zo belangrijk? Hoe doe je mee? En uiteraard geven we je nog wat handige tips voor zelf met het tegelwippen aan de slag te gaan ;)

Wat is het NK tegelwippen?

Het doel van het NK tegelwippen is om zoveel mogelijk tegels in tuin of geveltuin te verruilen voor groen. Door de verstening wordt het afvoeren van regenwater elk jaar moeilijker, de zomerdagen warmer en is er vrij weinig plek voor vogels en insecten. Dankzij deze actie maken we de steden meer regenbestendig en een stuk milieuvriendelijker! De actie is gestart op 30 maart en duurt tot 30 september.

Waarom is deze actie belangrijk?

Doordat dorpen en steden steeds meer verstenen heeft de natuur het er steeds moeilijker mee. Insecten en vogels hebben geen plek meer om naartoe te gaan in de steden, de zomerdagen zijn nog warmer en het regenwater kan nergens heen wat voor een hoop problemen zorgt. Meer groen in stad en dorp heeft dus veel voordelen zoals:

  • Meer plek voor insecten en vogels
  • Een rijkere biodiversiteit
  • Betere afvoer en berging van water
  • Dempt geluidshinder
  • Zorgt voor verkoeling op warme dagen
  • Verminderd luchtvervuiling

Kortom het is goed voor het milieu en voor jou zelf. Want wist je dat een groene omgeving een positief effect heeft op de gezondheid en sociale verbindingen van mensen?

Dus, tijd om te tegelwippen!

Tijd dus om naar buiten te gaan en die tegels eruit te wippen! Hoe je mee kan doen? Tegels worden geteld met een formaat (van 30x30cm), twee kleine tegels van 15x15cm tellen dus voor 1 tegel. Maak een foto van jou in actie en meld je vervolgens aan via de website van het NK tegelwippen. Let ook op dat je niet op openbare plekken tegels gaat wippen! Uiteraard kun je wel bedrijven, je gemeente of andere huiseigenaren aansporen om mee te doen met het NK tegelwippen.

Een aantal tips voor je met je (gevel)tuin aan de slag gaat

Voordat je begint met het tegelwippen en het aanplanten van groen is het belangrijk om over aantal onderdelen na te denken zoals de grond, beplanting en ligging van je tuin

Afhankelijk van de ligging van je (nieuwe) tuin of geveltuin kun je je beplanting gaan uitzoeken. Elke plant heeft namelijk zijn voorkeur. We kunnen de drie soorten ruwweg in drie categorieën verdelen, namelijk:

  • Zon
  • Half schaduw
  • Schaduw

Behalve de ligging is ook de grond belangrijk. Vrijwel altijd ligt er onder tegels een laagje zand waar je nieuwe planten niet zo gek op zullen zijn. Haal daarom altijd het laagje zand onder je vers gewipte tegels vandaan en vervang deze met vruchtbare grond.

Klaar? Genieten maar

Klaar met tegelwippen en is je (gevel)tuin weer een stuk groener? Dan is het tijd om te genieten. Vergeet niet om mee te doen via de website van het NK Tegelwippen en geef je planten af en toe wat water en geef onkruid geen kans. Zo kun je blijven genieten van je nieuwe planten.

Toch wat hulp nodig?

Neem dan contact met ons op voor wat tegelwip advies via onze contactpagina, per mail info@vandurengroenservice.nl of bel 077 – 720 1995

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Gratis E-book vol tuin tips!

We hebben al onze maandelijkse tuin tips gebundeld tot één e-book! Met dit handige naslagwerk kan ook jij het hele jaar genieten van je tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy verklaring. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

Adventure Golf de Leistert Roggel
Projecten

Adventure Golf de Leistert

Vorig jaar hebben we in opdracht van SupaGolf de aanplant van de nieuwe Adventure golfbaan op Recreatiepark de Leistert in Roggel mogen verzorgen en nu,

Buitenkamer - tuin overkapping waar begin je?
Actueel

Overkapping tuin, waar begin je?

Heb jij ook de wens om een overkapping in je tuin te plaatsen? Je bent niet de enige. Want wie wil er nou niet een

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

E-book tuintips