Inhoudsopgave

Gazon onderhoud schema kalender
Foto van Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Gazon onderhoud

Het onderhouden van je gazon hoeft niet moeilijk te zijn, maar je moet wel weten wanneer je wat moet doen. Zo zal het onderhoud van je gras in de winter weinig aandacht vragen. Van het voorjaar tot het najaar moet je wel regelmatig aandacht besteden aan je gazon. In deze periode is het namelijk tijd om te maaien, verticuteren, bemesten en sproeien.

Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken hebben we een algemene gazon kalender voor je samengesteld zodat je precies weet wat je wanneer moet doen. Liever geen zin in de uitgebreide beschrijving? Onderaan het artikel hebben we een handig gazon onderhoud schema opgesteld. Hier kun je in een oogopslag zien wat er elke maand moet gebeuren.

Gazon onderhoud voorjaar - verticuteren

Onderhoud voorjaar

Het gazon onderhoud in het voorjaar heeft wel wat aandacht nodig.

Maart

In maart is de rustperiode van het gras voorbij. Mocht het gazon al wat langer aan het worden zijn, dan kun je het nu voor de eerste keer maaien. Let er natuurlijk op dat het niet meer vriest!

Heb je in februari nog niet gekalkt? Dan kun je dit begin van de maand nog doen.

Deze maand is ook een goede tijd om je gazon te verticuteren. Hiermee haal je mos en onkruid uit je gazon. Daarnaast krijgt het gras meer lucht doordat de bodem een klein beetje wordt ingesneden. Hierdoor kan het wortelgestel zich breder gaan vertakken wat weer zorgt voor een gezond en sterk gazon.

Let op: Grasmatten kun je na een tot twee jaar verticuteren. Een grasmat die drie jaar of ouder is kun je verticuteren zonder schade aan te richten.

April

Na het verticuteren kun je eventuele kalere plekken bijzaaien. In april kun je je gazon gaan bemesten met een organische meststof. Dit kan eventueel ook al in maart. De organische meststof werkt namelijk behoorlijk lang (ongeveer 3 maanden).

Door je gazon nu te bemesten zorg je voor voldoende voedingsstoffen tijdens de groeiperiode in mei en juni.

Je gazon regelmatig bemesten is van belang voor een frisgroen, sterk en weerbaar gazon.

Het gras zal langzaam al aan het groeien zijn. In april kun je dus wekelijks maaien indien nodig.

Mei

Mei is vaak het begin van de groeiperiode van het gras. Je zult dus regelmatig moeten maaien. Maai je gazon ook nooit korter dan 3 centimeter. Maai je je gazon te kort dan zal het eerder verbranden door de zon. Je kunt dus beter een keer extra maaien, dan eenmaal te kort.

Siergras kun je het beste maaien tot 3 centimeter hoogte, maar speelgras kun je beter maaien tot 4 centimeter hoogte.

Wanneer er lange droge periodes zijn is het belangrijk om ook het gazon te sproeien. Dit kun je het beste in de ochtend of avond doen. Sproei het liefst ook minimaal een keer 30 minuten in plaats van een aantal keren kort. Op deze manier kan het water goed de grond in trekken.

Gazon onderhoud zomer - maaien

Onderhoud zomer

Het gazon onderhoud in de zomer is wellicht een beetje eentonig. Maar wel zo belangrijk om regelmatig te doen.

Juni

Deze maand is niet zo heel speciaal. Belangrijk is om te blijven maaien en bij droge periodes het gazon te sproeien. Niet vergeten, liever een keer 30 minuten lang in de ochtend of avond in plaats van meerdere korte keren.

Heb je in maart al bemest? Dan kun je ook nu de tweede keer je gazon bemesten met organische meststof.

Juli

Deze maand blijft het maaien van toepassing. Ook het sproeien is belangrijk aangezien we in Nederland steeds vaker en langere droge periodes hebben.

Heb je in april bemest? Dan is het deze maand tijd om je gazon voor de tweede keer te bemesten met een organische meststof. We bemesten in het najaar nog een derde en laatste keer.

Augustus

In augustus hoef je alleen de basis handelingen uit te voeren. Kortom je gazon een keer per week maaien en indien nodig sproeien.

Gazon onderhoud najaar - bemesten

Onderhoud najaar

Het gazon onderhoud in het najaar is belangrijk. Hier start je namelijk met het voorbereiden van je gazon op de winter.

September

Heb je in maart en juni je gazon bemest? Bemest deze maand dan het gazon voor de laatste keer. Hiervoor kun je eventueel een speciale najaarsmest voor gebruiken. Een najaarsmest bevat namelijk een hoger kalium gehalte. Hierdoor is het gazon beter bestand tegen de kou en schimmels in de winter.

Wanneer de bodemtemperatuur afneemt zal het gras ook minder snel gaan groeien. Maaien is nog steeds belangrijk maar waarschijnlijk is een keer per week voldoende.

Oktober

Heb in april en juli je gazon bemest? Bemest dan nu voor de laatste keer je gazon. Gebruik hiervoor een organische meststof met een hoger kalium gehalte. Zo bescherm je je gazon het beste in de winter tegen kou en schimmels.

Deze maand is de laatste maand dat je waarschijnlijk wekelijks moet maaien. Afhankelijk van de temperatuur hoef je misschien nog slechts twee keer te maaien deze maand.

Deze maand is het ook mogelijk om je gras te verticuteren als je dit nog niet in het voorjaar hebt gedaan. Je mag je gazon maximaal twee keer per jaar verticuteren.

November

In november hoef je vrij weinig nog te doen. Het gazon zal langzaam de rustperiode ingaan. Je kunt het gras begin november nog een keer maaien indien nodig. Zorg ervoor dat je het gras wat minder kort maait dan normaal. Zo is het in de winter beter beschermd tegen de kou.

Probeer je gazon ook zoveel mogelijk vrij te houden van gevallen bladeren.

Gazon onderhoud winter - bladeren verwijderen

Onderhoud winter

Het gazon onderhoud in de winter is de meest rustige periode. Het gazon is nu namelijk in zijn rustperiode.

December & Januari

In zowel december als januari is het vooral belangrijk om gevallen bladeren zoveel mogelijk van het gazon te verwijderen. Voor de rest hoef je deze maanden niets te doen. Let er wel op dat wanneer het vriest je niet over je bevroren gazon loopt. Dit veroorzaakt schade waardoor er gele plekken in je gazon ontstaan.

Tijdens de winterperiode is het ook verstandig om je grasmachine te controleren. Laat het snijmes eventueel alvast slijpen. Zo kun je in het voorjaar zonder problemen je grasmachine weer gebruiken.

Februari

In het eerste deel van februari is je gazon vaak nog in rust. Let er dus ook op dat je er niet teveel overheen loopt wanneer het erg nat is en zeker niet wanneer het bevroren is.

Eind februari is een goede tijd om de pH-waarde te testen door middel van een bodemmonster. Is de Ph-waarde tussen de 5.5 en 6, dan kun je het gazon kalken.

Kalken is belangrijk. In de winter verzuurt de bodem namelijk snel. Strooi je kalk dan zorg je ervoor dat de grond minder zuur wordt. Het voordeel hiervan is dat je gras beter de voedingsstoffen uit de bodem kan opnemen. Ook mos en onkruid krijgt zo minder snel de kans om te gaan groeien in je gazon.

Gazon onderhoud schema / kalender

MaandWerkzaamheden
JanuariVerwijder gevallen bladeren van het gazon
FebruariGazon kalken
Maart1e keer maaien & verticuteren
April1e keer Bemesten & wekelijks maaien
MeiWekelijks maaien & sproeien indien nodig
JuniWekelijks maaien & sproeien indien nodig
Juli2e keer bemesten & wekelijks maaien + sproeien indien nodig
AugustusWekelijks maaien & sproeien indien nodig
SeptemberWekelijks maaien
Oktober3e keer bemesten & wekelijks maaien (eventueel verticuteren)
NovemberLaatste keer maaien + gevallen bladeren verwijderen
DecemberVerwijder gevallen bladeren + controleer je grasmachine

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Foto van Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Achtertuin renovatie Maasbree door Van Duren Groenservice
Tuin renovatie/aanleg

Achtertuin renovatie Maasbree

Voor een trouwe klant in Maasbree hebben we de volledige achtertuin mogen renoveren. Het bestaande tuinhuis was aan het eind van zijn latijn. Daarnaast zorgde

Nazorg tuin renovatien in Panningen door hovenier Van Duren Groenservice
Tuinonderhoud projecten

Nazorg tuinrenovatie Panningen

Een jaar geleden hebben we een prachtige tuin aangelegd voor een van onze klanten. Helaas bleek de daaropvolgende winter uitzonderlijk nat te zijn, wat een

tuin half jaar na aanplanten door Van Duren Groenservice
Tuin renovatie/aanleg

Tuinontwikkeling half jaar na aanleg

Een half jaar geleden hebben we deze tuin in Panningen aangelegd en aangeplant. Ook deze klant heeft ons foto’s doorgestuurd van hoe de tuin er

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar