Inhoudsopgave

Maak van je tuin een paradijs voor bijen en vlinders Een stap-voor-stap gids
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Maak van je tuin een paradijs voor bijen en vlinders: Een stap-voor-stap gids

Stel je voor: je stapt je tuin in en wordt begroet door het gezoem van bijen en het gefladder van kleurrijke vlinders. Dit is niet alleen een teken van een gezonde tuin, maar ook van een kleine, maar belangrijke bijdrage aan het behoud van onze planeet. In dit artikel nemen we je mee om van jouw tuin een oase te maken voor deze essentiële bestuivers.

Waarom bijen en vlinders belangrijk zijn

Bijen en vlinders zijn een belangrijk onderdeel in onze ecosystemen. Ze spelen een cruciale rol in de bestuiving, wat essentieel is voor de productie van veel vruchten, groenten en zaden. Zonder hen zou ons voedselsysteem er heel anders uitzien.

Wist je dat bijen verantwoordelijk zijn voor de bestuiving van ongeveer een derde van het voedsel dat we eten?

Bijen zijn niet alleen belangrijk voor onze voedselproductie, maar ook voor de biodiversiteit. Ze bestuiven niet alleen gewassen, maar ook wilde bloemen en planten. Dit draagt bij aan de instandhouding van diverse ecosystemen en het behoud van de natuurlijke schoonheid om ons heen.

Vlinders daarentegen zijn niet alleen prachtig om naar te kijken, maar ook zij spelen een belangrijke rol in de bestuiving. Daarnaast dienen ze als voedsel voor andere dieren, zoals vogels en reptielen, en zijn ze een indicator voor de gezondheid van een ecosysteem.

Waarom bijen en vlinders belangrijk zijn

De uitdagingen waar beide soorten mee te maken hebben

Helaas staan zowel de bijen als vlinders onder druk door habitatverlies, het gebruik van pesticiden en klimaatverandering. Deze bedreigingen verminderen hun aantallen en diversiteit, wat een domino-effect heeft op de gezondheid van onze ecosystemen.

Habitatverlies treedt op wanneer natuurlijke leefgebieden worden omgezet in landbouwgrond, stedelijke gebieden of infrastructuur. Dit leidt tot een afname van de diversiteit aan bloemen en planten die bijen en vlinders nodig hebben om te overleven.

Pesticiden, met name neonicotinoïden, zijn schadelijk voor bijen en vlinders. Deze chemicaliën kunnen hun zenuwstelsel aantasten, hun navigatievermogen verstoren en zelfs leiden tot sterfte.

Klimaatverandering verstoort de timing van de bloei van planten en de levenscycli van bijen en vlinders. Dit kan leiden tot een mismatch tussen het moment waarop bestuivers actief zijn en het moment waarop bloemen nectar en stuifmeel produceren.

Kenmerken van een bij- en vlindervriendelijke tuin

Een bij- en vlindervriendelijke tuin biedt een diversiteit aan planten die nectar en stuifmeel leveren, heeft bloeiende planten gedurende verschillende seizoenen, en biedt water en schuilplaatsen. Misschien heb jij al een heus bij- en vlinderparadijs van je tuin gemaakt. Hoeveel van onderstaande lijst kun jij afvinken?

 • Verschillende soorten bloeiende planten
 • Inheemse planten
 • Bloei gedurende het hele seizoen
 • Waterbronnen
 • Schuilplaatsen (zoals bladeren en takken)
 • Geen gebruik van pesticiden

kenmerken van een bij- en vlindervriendelijke tuin

Stap-voor-stap gids om je tuin om te toveren tot een bij- en vlindervriendelijke tuin

Kies de juiste planten

Focus op inheemse planten zoals lavendel, salie en zonnehoed. Deze planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en trekken van nature bijen en vlinders aan. Inheemse planten bieden ook voedsel en schuilplaatsen voor andere dieren, zoals vogels en kleine zoogdieren.

Enkele voorbeelden van bij- en vlindervriendelijke planten zijn:

 • Lavendel
 • Salie
 • Zonnehoed
 • Kattenkruid
 • Vlinderstruik
 • Wilde marjolein
 • Klokjesbloem

Creëer een bloeiende oase

Zorg voor een continue bloei door planten te kiezen die op verschillende tijdstippen bloeien. Dit zorgt ervoor dat bijen en vlinders gedurende het hele seizoen toegang hebben tot nectar en stuifmeel.

Plan je tuin zo dat er vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst altijd iets in bloei staat. Enkele voorbeelden van planten voor verschillende seizoenen zijn:

 • Voorjaar: krokussen, narcissen, blauwe druifjes
 • Zomer: lavendel, zonnehoed, kattenkruid
 • Herfst: asters, sedum, hemelsleutel

Kies de juiste planten voor bijen en vlinders zoals lavendel

Vermijd pesticiden

Gebruik natuurlijke methoden voor plaagbestrijding om de gezondheid van bijen en vlinders te beschermen. In plaats van chemische pesticiden, kun je kiezen voor biologische bestrijding, zoals het introduceren van natuurlijke vijanden (bijvoorbeeld lieveheersbeestjes tegen bladluizen).
Andere natuurlijke methoden zijn:

 • Handmatig verwijderen van plagen
 • Gebruik van neemolie of knoflookextract als natuurlijke insecticiden
 • Gewaswisseling om de opbouw van plagen te voorkomen

Voeg waterbronnen toe

Een ondiepe schaal met water of een vogelbad kan dienen als drinkplaats voor bijen en vlinders. Zorg ervoor dat de rand van de schaal of het bad ruw is, zodat de insecten gemakkelijk kunnen landen en drinken zonder te verdrinken.

Ververs het water regelmatig en houd de waterbron schoon om de verspreiding van ziekten te voorkomen.

Zorg voor waterplaatsen, beschutting en vermijd pesticiden

Bied schuilplaatsen

Laat wat natuurlijk materiaal zoals bladeren en takken liggen voor schuilplaatsen. Dit biedt bijen en vlinders een plek om te rusten, te nestelen en te overwinteren.
Je kunt ook kunstmatige schuilplaatsen maken, zoals:

 • Bijenhotels gemaakt van holle stengels of bamboe
 • Vlinderkastjes gevuld met schors en bladeren
 • Stapels stenen of hout voor overwinterende insecten

Elke actie telt

Elke actie, hoe klein ook, kan een positieve impact hebben op het behoud van bijen en vlinders. Door je tuin om te toveren in een paradijs voor deze bestuivers, draag je bij aan een grotere biodiversiteit en een gezondere planeet.

Met de juiste planten, waterbronnen, schuilplaatsen en het vermijden van pesticiden, kun je een verschil maken. Jouw inspanningen zullen niet alleen bijen en vlinders ten goede komen, maar ook andere dieren en uiteindelijk onszelf.

Wil jij ook een verschil maken met je tuinrenovatie, maar weet je niet waar te beginnen? Schakel ons in! Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste planten, en juiste keuzes om je tuin zo bij en vlindervriendelijk te maken en tegelijkertijd er een droomtuin van te maken waar jij heerlijk kunt genieten.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Achtertuin renovatie in Tienray - Van Duren Groenservice
Tuin renovatie/aanleg

Achtertuin renovatie Tienray

Een transformatie die elke achtertuin kan omtoveren tot een plek van rust, schoonheid en plezier voor iedereen, dat wil toch iedereen? In Tienray hebben we

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar