Tuin water geven

sproeien

De droogte houdt aan. Wat te doen met de tuin?

De berichten zijn je vast niet ontgaan. Het is droog! Al meer dan een maand lang is het kurkdroog in Nederland. Het KNMI verwacht komende week nog steeds mooi en droog zomer weer. Alarm voor de natuur. Verhoogde kans op natuurbranden en de planten en dieren hebben er onder te lijden. Wanneer kan je nou het beste je tuin water geven? 

Wees zuinig met water

Het water in Nederland zal niet snel op zijn, maar we moeten wel zuinig zijn met water. De droogte zorgt voor extra gebruik van water met wel 40%. Hierdoor verliezen de waterbedrijven vooral druk op de leidingen. Daarom de oproep om niet tussen 6.00 – 9.00 uur en 18.00 – 22.00 uur overmatig gebruik van water te maken door het sproeien van de tuin, wassen van de auto of in bad te gaan.

HELP! Mijn tuin verdroogt

De planten in de tuin en je gazon kunnen heel wat hebben. Het is ook niet erg als ze een beetje geel worden. Zodra de bladeren gaan krullen en hangen dan is het tijd om water te geven. De hortensia is hierbij een hele goede indicator. Over het algemeen sproeien we al veel te vroeg en daarmee maken we de planten lui. 

Gezien de oproep om niet tijdens piekuren te sproeien adviseren we om de twee á drie dagen de tuinslag aan te zetten. Het is beter om dan veel water ineens te geven. Een fout die wel eens gemaakt wordt is te weinig water geven. Het water krijgt dan niet eens de kans om in de grond te trekken. Sproei bij voorkeur in de vroege ochtend of ‘s avonds. Op deze tijden verdampt er minder water. Sproei liever niet overdag, want dan heb je de kans dat je planten verbranden. Gezien de advies tijden voor het watergebruik zal je vroeg uit bed moeten of laat op bed. Tegenwoordig zijn hier goede oplossingen voor. Denk aan een sproei-installatie met timer. 

Plantenbakken water geven

Mocht het straks een keer gaan regenen let dan nog steeds op je plantenbakken. Veel tuinliefhebbers zijn verrast wanneer na een regenbui de beplanting in de potten verdrogingsverschijnselen krijgen. Er moet wel heel veel water vallen wil er genoeg in de potten terechtkomen. Houd daarom ook bij wat regenachtig weer de potten en bakken goed in de gaten en blijf regelmatig water geven.

Plantenbakken water geven

Tuin water geven? Advies nodig?

Heb je het gevoel dat het ondanks water geven niet goed gaat met je tuin? Of vraag je je af hoeveel water er gegeven moet worden na het planten van bomen en planten? Bij twijfel bel je hovenier. Hij is expert op dit gebied en kan je voorzien van een goed advies.

Voor nu is ons advies: blijf vooral koel en geniet van je tuin

Vooral heerlijk genieten van je tuin
Vooral heerlijk genieten van je tuin

Meer informatie? Lees ook het artikel bij de NOS: Deze droogte vraagt om duurzaam tuinieren

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Gratis E-book vol tuin tips!

We hebben al onze maandelijkse tuin tips gebundeld tot één e-book! Met dit handige naslagwerk kan ook jij het hele jaar genieten van je tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy verklaring. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

3D Tuinontwerp laten maken
Actueel

3D tuinontwerp laten maken

Een 3D tuinontwerp kan jouw ideeën en wensen visueel maken. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van hoe je tuin er uit komt te zien.

plantsoenen aanplanten gemeente Peel en Maas
Projecten

Plantsoenen Gemeente Peel en Maas

In opdracht van Gemeente Peel en Maas hebben wij de 2 plantsoenen bij het terras van Gemeenschapshuis `t Erf aangeplant. Het sortiment vaste planten en

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

E-book tuintips