Inhoudsopgave

sproeien
Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Tuin water geven

De droogte houdt aan. Wat te doen met de tuin?

De berichten zijn je vast niet ontgaan. Het is droog! Al meer dan een maand lang is het kurkdroog in Nederland. Het KNMI verwacht komende week nog steeds mooi en droog zomer weer. Alarm voor de natuur. Verhoogde kans op natuurbranden en de planten en dieren hebben er onder te lijden. Wanneer kan je nou het beste je tuin water geven? 

Wees zuinig met water

Het water in Nederland zal niet snel op zijn, maar we moeten wel zuinig zijn met water. De droogte zorgt voor extra gebruik van water met wel 40%. Hierdoor verliezen de waterbedrijven vooral druk op de leidingen. Daarom de oproep om niet tussen 6.00 – 9.00 uur en 18.00 – 22.00 uur overmatig gebruik van water te maken door het sproeien van de tuin, wassen van de auto of in bad te gaan.

HELP! Mijn tuin verdroogt

De planten in de tuin en je gazon kunnen heel wat hebben. Het is ook niet erg als ze een beetje geel worden. Zodra de bladeren gaan krullen en hangen dan is het tijd om water te geven. De hortensia is hierbij een hele goede indicator. Over het algemeen sproeien we al veel te vroeg en daarmee maken we de planten lui. 

Wat te doen in de tuin bij droogte

Gezien de oproep om niet tijdens piekuren te sproeien adviseren we om de twee á drie dagen de tuinslag aan te zetten. Het is beter om dan veel water ineens te geven. Een fout die wel eens gemaakt wordt is te weinig water geven. Het water krijgt dan niet eens de kans om in de grond te trekken. Sproei bij voorkeur in de vroege ochtend of ‘s avonds. Op deze tijden verdampt er minder water. Sproei liever niet overdag, want dan heb je de kans dat je planten verbranden. Gezien de advies tijden voor het watergebruik zal je vroeg uit bed moeten of laat op bed. Tegenwoordig zijn hier goede oplossingen voor. Denk aan een sproei-installatie met timer. 

Plantenbakken water geven

Mocht het straks een keer gaan regenen let dan nog steeds op je plantenbakken. Veel tuinliefhebbers zijn verrast wanneer na een regenbui de beplanting in de potten verdrogingsverschijnselen krijgen. Er moet wel heel veel water vallen wil er genoeg in de potten terechtkomen. Houd daarom ook bij wat regenachtig weer de potten en bakken goed in de gaten en blijf regelmatig water geven.

Plantenbakken water geven

Tuin water geven? Advies nodig?

Heb je het gevoel dat het ondanks water geven niet goed gaat met je tuin? Of vraag je je af hoeveel water er gegeven moet worden na het planten van bomen en planten? Bij twijfel bel je hovenier. Hij is expert op dit gebied en kan je voorzien van een goed advies.

Voor nu is ons advies: blijf vooral koel en geniet van je tuin

Vooral heerlijk genieten van je tuin
Vooral heerlijk genieten van je tuin

Meer informatie? Lees ook het artikel bij de NOS: Deze droogte vraagt om duurzaam tuinieren

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

achtertuin renovatie in Panningen
Projecten

Achtertuin renovatie in Panningen

In Panningen hebben we een achtertuin mogen renoveren. Een van de wensen van de klant was dat ze heel graag een plek om in de schaduw te zitten wilden, en dat is gelukt! Om deze schaduw te creëren hebben we gekozen voor een Douglas houten Pergola met op maat gemaakt schaduwdoek. Zo zit je de […]

Tuin winterklaar maken - Van Duren Groenservice tuinontwerp - tuinaanleg - tuinrenovatie - tuinonderhoud
Tuintips

Tuin winterklaar maken

Waarom is het belangrijk om je tuin winterklaar te maken? Hoewel de herfst net begonnen is, is het belangrijk om na te denken over hoe

Aanleg tuin Herten
Projecten

Aanleg tuin in Herten

In Herten hebben we bij een nieuwbouwwoning de entree, de oprit, het terras, de vlonder en het kunstgras in de achtertuin aangelegd. De tuin is nog niet helemaal klaar. Deze gaan we namelijk nog in het najaar aanplanten met een weelderige combinatie van vaste planten. In de achtertuin is er ruimte om heerlijk samen te […]

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar