De klassieke tuin

onderhoud gazon

Een klassieke tuin wordt vaak in verband gebracht met ouderwets. Vaak wordt er hierbij gedacht aan de bekende tuinen bij kastelen en historische panden met een klassieke uitstraling. Maar een klassieke tuin is veel meer dan dat en heeft vaak een romantische stijl. 

Kenmerkend voor deze tuinstijl is de symmetrische indeling, de strakke lijnen met (vaak) een duidelijk middelpunt, de verschillende snoeivormen en de rustige bestrating in natuurlijke tinten. 

Een moderne twist

Vroeger werden in deze tuinstijl ook gietijzeren tuinelementen gebruikt maar in het heden wordt er veel meer gebruik gemaakt van duurzame materialen. Ook dankzij de grote rustige bestrating die we tegenwoordig kennen zorgt ervoor dat een klassieke tuin qua indeling nog wel hetzelfde blijft maar dat we er toch een moderne twist aan hebben gegeven passend bij de huidige trends. 

Een klassieke tuin kan dus prima gecombineerd worden met een strakke vormgeving.

Sfeer

Door de juiste mix van de zichtlijnen in combinatie met de symmetrie straalt een klassieke tuin rust en eenheid uit. Het is dan ook een heerlijke plek om je in terug te trekken naar een lange werkdag of wanneer je vakantie hebt. 

Bestrating

De bestrating in een klassieke tuin is rustig in een natuurlijke tint. Hier wordt dan ook vaak gekozen voor grote tegels met een zwart, bruine of grijze tint. Je kan ervoor kiezen om de tegels te combineren met grind, zolang je er maar voor zorgt dat ook deze een rustige uitstraling hebben qua kleur.

Beplanting

De beplanting in een klassieke tuin wordt vaak gekenmerkt door hagen zoals de Buxus en Taxus. Naast de hagen worden vaak grote planten afgewisseld met wat kleinere planten. In het verleden werd er veel met rozen gewerkt in een klassieke tuin, tegenwoordig zijn de hortensia’s en hibiscus erg in trek in combinatie met lavendel en bodembedekkers voor een mooie volle groene bodem. Kleinere vaste planten die veel gebruikt worden in klassieke tuinen zijn Anemone, Salvia, Geranium, Astrantia, Aster en Astilbe

Je kan daarnaast ook een gazon aanleggen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je tuin optisch groter lijkt maar straalt ook de rust uit die bij de klassieke tuin hoort.

Kortom, een klassieke tuin hoeft niet als saai en ouderwets bestempeld te worden. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden met een klassieke tuin. Met de huidige materialen en trends kan iedereen genieten van een klassieke tuin die bij zijn of haar wensen past.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates, tips en aanbiedingen voor jouw tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy policy. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

Actueel

Hoe tuinen in 15 jaar veranderd zijn

In de afgelopen 15 jaar heeft Van Duren Groenservice al heel wat tuinen mogen ontwerpen, renoveren en aanleggen. In die 15 jaar hebben we wel

Voortuin renovatie
Projecten

Voortuin renovatie

Een voortuin renoveren kun je op veel verschillende manieren. In dit geval zou de vorm zo goed als hetzelfde blijven maar de invulling en bestrating

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!