Inhoudsopgave

onderhoud gazon
Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

De klassieke tuin

Een klassieke tuin wordt vaak in verband gebracht met ouderwets. Vaak wordt er hierbij gedacht aan de bekende tuinen bij kastelen en historische panden met een klassieke uitstraling. Maar een klassieke tuin is veel meer dan dat en heeft vaak een romantische stijl. 

Kenmerkend voor deze tuinstijl is de symmetrische indeling, de strakke lijnen met (vaak) een duidelijk middelpunt, de verschillende snoeivormen en de rustige bestrating in natuurlijke tinten. 

Een moderne twist

Vroeger werden in deze tuinstijl ook gietijzeren tuinelementen gebruikt maar in het heden wordt er veel meer gebruik gemaakt van duurzame materialen. Ook dankzij de grote rustige bestrating die we tegenwoordig kennen zorgt ervoor dat een klassieke tuin qua indeling nog wel hetzelfde blijft maar dat we er toch een moderne twist aan hebben gegeven passend bij de huidige trends. 

Een klassieke tuin kan dus prima gecombineerd worden met een strakke vormgeving.

Sfeer

Door de juiste mix van de zichtlijnen in combinatie met de symmetrie straalt een klassieke tuin rust en eenheid uit. Het is dan ook een heerlijke plek om je in terug te trekken naar een lange werkdag of wanneer je vakantie hebt. 

Bestrating

De bestrating in een klassieke tuin is rustig in een natuurlijke tint. Hier wordt dan ook vaak gekozen voor grote tegels met een zwart, bruine of grijze tint. Je kan ervoor kiezen om de tegels te combineren met grind, zolang je er maar voor zorgt dat ook deze een rustige uitstraling hebben qua kleur.

Beplanting

De beplanting in een klassieke tuin wordt vaak gekenmerkt door hagen zoals de Buxus en Taxus. Naast de hagen worden vaak grote planten afgewisseld met wat kleinere planten. In het verleden werd er veel met rozen gewerkt in een klassieke tuin, tegenwoordig zijn de hortensia’s en hibiscus erg in trek in combinatie met lavendel en bodembedekkers voor een mooie volle groene bodem. Kleinere vaste planten die veel gebruikt worden in klassieke tuinen zijn Anemone, Salvia, Geranium, Astrantia, Aster en Astilbe

Je kan daarnaast ook een gazon aanleggen. Dit zorgt er niet alleen voor dat je tuin optisch groter lijkt maar straalt ook de rust uit die bij de klassieke tuin hoort.

Kortom, een klassieke tuin hoeft niet als saai en ouderwets bestempeld te worden. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden met een klassieke tuin. Met de huidige materialen en trends kan iedereen genieten van een klassieke tuin die bij zijn of haar wensen past.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

achtertuin renovatie in Panningen
Projecten

Achtertuin renovatie in Panningen

In Panningen hebben we een achtertuin mogen renoveren. Een van de wensen van de klant was dat ze heel graag een plek om in de schaduw te zitten wilden, en dat is gelukt! Om deze schaduw te creëren hebben we gekozen voor een Douglas houten Pergola met op maat gemaakt schaduwdoek. Zo zit je de […]

Tuin winterklaar maken - Van Duren Groenservice tuinontwerp - tuinaanleg - tuinrenovatie - tuinonderhoud
Tuintips

Tuin winterklaar maken

Waarom is het belangrijk om je tuin winterklaar te maken? Hoewel de herfst net begonnen is, is het belangrijk om na te denken over hoe

Aanleg tuin Herten
Projecten

Aanleg tuin in Herten

In Herten hebben we bij een nieuwbouwwoning de entree, de oprit, het terras, de vlonder en het kunstgras in de achtertuin aangelegd. De tuin is nog niet helemaal klaar. Deze gaan we namelijk nog in het najaar aanplanten met een weelderige combinatie van vaste planten. In de achtertuin is er ruimte om heerlijk samen te […]

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar