Wel of niet sproeien met de warmte?

We zitten er middenin!

Je zou denken dat als het dagen/weken op een rij zonnig is en er maar weinig regen valt, je er goed aan doet om het gazon te sproeien. Maar is dit wel zo verstandig?

Het zijn subtropische temperaturen, het liefst wil je met deze heerlijke temperaturen niets liever dan genieten van je tuin. Maar door het weer droogt alles uit en als de eerste bruine plekken op het gazon zichtbaar worden, wil je waarschijnlijk gelijk de sproeier erbij pakken. Maar is dit wel de oplossing? Hoe verzorg je je tuin eigenlijk het beste tijdens een hittegolf? Wel of niet sproeien?

Verbranden
Bovendien is het beter om niet te sproeien als de zon schijnt, ondanks dat het gras veel kan hebben. Het zijn meer de planten die door de zon schade op kunnen lopen. Ze kunnen namelijk snel verbranden na het sproeien. Planten daarentegen moet je wel regelmatig wat water geven, anders gaan ze dood. Maar niet te veel en richt het water op de wortels, anders kunnen ook de bladeren van planten verbranden. “Je moet je planten niet te veel verwennen’’.

Voorsproeien
Normaal gesproken helpt het om een paar dagen voordat het warm wordt alvast extra te sproeien. Doordat we er nu middenin zitten is dit te laat en heeft het ook geen zin om dit in te halen. Extra sproeien is goed maar zorg ervoor dat je het groen in je tuin niet te snel teveel water geeft.

Geduld
En raak niet gelijk in paniek als het gras geel wordt. Het is dan nog niet dood. Gras kan best wel een tijdje zonder water. Als het gras zwart is, dan is het dood. Is het hooiachtig, dan is het geen probleem. Als het straks weer gaat regenen zal in het begin het gazon verschillende tinten geel en groen krijgen, maar dan moet je gewoon een beetje geduld hebben. Als het weer gaat regenen, gaat het gras weer groeien en wordt je gazon vanzelf weer groener.

Kan jou tuin sowieso een onderhoudsbeurt gebruiken? En wil je dit professioneel laten doen zonder teveel kosten? Maak dan gebruik van het kennismakingspakket!

Meer Tuintips

Dit vind je misschien ook wel interessant..

Herfsttips tuin

De herfst is officieel begonnen

De herfst is officieel begonnen Inmiddels zitten we alweer bijna aan het einde van september, de tijd vliegt. Dit betekent ook dat we weer in

Terugblik op de september kalender

Terugblik op: september kalender Beste tuinliefhebbers, In onze vorige tuintips hebben we de september kalender met jullie besproken. Volgende week is alweer de eerste dag

De september kalender

De september kalender Een nieuwe maand, lagere temperaturen en weer heel veel nieuwe werkzaamheden. September is een hele belangrijke maand voor iedere tuin. Onderstaande punten

Wanneer kun je het beste bemesten?

Wanneer kun je het beste bemesten? Het hebben van een gazon en planten vraagt ook om goed onderhoud. Regelmatig het gazon bemesten is belangrijk voor het krijgen van