Ik wil mijn eigen tuin ontwerpen

Wat is een tuinontwerp?

Een tuinontwerp is simpelweg een tekening op schaal die de plannen bevat voor een nieuwe tuin. Het biedt handvatten voor het aanleggen van jouw droomtuin. Het maken van een tuinontwerp dwingt je ook om je ideeën goed uit te werken zodat er een goed afgebakend plan staat. Dat is dan weer de basis voor het aanleggen van de tuin, wat meestal de vervolgstap is.

Waar bestaat een tuinontwerp uit?

Als je een tuinontwerp overweegt, wil je natuurlijk wel weten wat je krijgt. Dat zal in de praktijk wat verschillen per tuinontwerper, maar de volgende aspecten zul je zeker terugvinden:

  • Een kennismaking voor het inventariseren van de wensen
  • Een plattegrond in kleur
  • Technische tekeningen (matenplan en peilenplan)
  • 3D-tekening (optioneel)
  • Maximaal 2 uitgewerkte profielen en/of details
  • Allerlei elementen, zoals schuttingen, hagen, bomen, fonteinen, terras, vlonder, pergola en bestrating

 

Extra mogelijkheden

Mogelijkheden die vaak ook worden aangeboden zijn een beplantingsplan en een verlichtingsplan. We lichten ze allebei toe. Deze opties zitten vaak niet in het standaardpakket, maar kunnen je wel enorm helpen.

Beplantingsplan

Een beplantingsplan is een aanvulling op het tuinontwerp, waarbij extra aandacht wordt gegeven aan de beplanting in de tuin. De ontwerper bepaalt in dit plan hoeveel planten van een bepaalde soort, kruising of variëteit waar in de tuin komen te staan. Als de borders zijn vastgesteld, kunnen deze dus gevuld worden. De ontwerper houdt bijvoorbeeld rekening met de lichtbehoefte van de plant, het vochtgehalte, de zuurgraad van de bodem en de groeiwijze en hoogte van de plant.

Verlichtingsplan

Op elk moment van de dag kunnen genieten van je tuin? En wil je dat bepaalde elementen in je tuin eruit springen in het donker? Dan is een verlichtingsplan een prachtige aanvulling op het tuinontwerp. De ontwerper bepaalt samen met jou welke elementen verlicht mogen worden. Vervolgens gaat hij of zij met het technische verhaal aan de slag. Welke sterkte en welke kleur het licht moet hebben bijvoorbeeld. Tuinverlichting geeft de tuin zeker wat extra’s, dus het is het overwegen waard.

Waarom een tuinontwerp?

Ideeën hebben we allemaal. Maar ideeën omzetten in een goed plan kan nog wel eens lastig zijn. Met het maken van een tuinontwerp zet je de plannen goed op papier en voorkom je teleurstelling tijdens of na de realisatie. Het vergt wel wat denk- en speurwerk, maar dan weet je zeker dat de tuin van je dromen krijgt. Tijdens de zoektocht naar jouw ideale tuin ontdek je wat goed bij jou past maar ook wat je helemaal niet zou willen. Alvast een kleine tip: schrijf die dingen ook gewoon op of leg ze vast in een moodboard. Hierover later meer. Een voorontwerp zorgt erg altijd voor dat een hovenier of tuinontwerper direct de juiste smaak te pakken heeft.

Klik hier voor meer informatie over het proces van een tuinontwerp!

Waarom een tuinontwerper?

Je hebt al een aardig idee wat je wilt, dus waarom zou je nog een tuinontwerp laten maken? Dat lijkt inderdaad overbodig, maar een tuinontwerper kan met zijn kennis en expertise je plan naar een hoger niveau tillen. Een tuin waar je zelf verliefd op wordt en waar vrienden stiekem jaloers op zijn. De kracht van een tuinontwerper zit hem in het vertalen van de wensen in een tuin die aansluit bij de eisen en het budget. En omdat de tuinontwerper dagelijks bezig is met het vak, is hij of zij in staat om je te inspireren met allerlei gave elementen. Kortom: met het inschakelen van een tuinontwerper krijg je een unieke tuin met karakter.

Klik hier voor meer informatie!

Een 3d tuinontwerp maken

De technologie staat niet stil en ontwikkelt zich ook voor de tuin en dat is natuurlijk fantastisch. Met software is het maken van een 3d tuinontwerp mogelijk geworden. Dat zorgt voor een veel beter en realistischer beeld van het plan en hoe de tuin uiteindelijk gaat worden. Zelf doen is dan wel wat lastiger omdat de software vaak wel ingewikkeld is. Een moderne tuinontwerper kan overweg met software voor 3d ontwerpen en kan zo een prachtig visueel ontwerp maken voor de tuin. Als je je tuin laat ontwerpen in 3d kan je vooraf dus veel beter inschatten of het eindresultaat echt helemaal wordt zoals jij wil.

Gebruiken we deze techniek ook bij Van Duren Groenservice? Jazeker!

Klik hier voor meer informatie over een 3d tuinontwerp!

Voortuin ontwerp

Het tuinontwerp van de voortuin wordt vaak vergeten. De aandacht gaat sneller uit naar het achtertuin ontwerp. Toch is ook dit heel belangrijk. We zeggen wel eens: de voortuin is het visitekaartje van je huis. Je voortuin zegt iets over jou. Vergeet daarom niet een voortuin ontwerp als je je hele tuin laat ontwerpen.

Kleine tuin ontwerp

Is een tuinontwerp voor een kleine tuin handig? Wat ons betreft wel, net zoals een tuinontwerp voor een grote tuin. Een tuinarchitect weet juist heel goed wat er allemaal voor mogelijkheden liggen in een kleine tuin. In een kleine achtertuin ontwerp voegt hij bijvoorbeeld knusse hoekjes, hoogteverschillen en materialen toe die ervoor zorgen dat je toch een veelzijdige tuin hebt die past bij je wensen en die groter lijkt.

Klik hier voor meer informatie over een kleine tuin ontwerp!

Meer Tuintips

Dit vind je misschien ook wel interessant..

Najaarsbeurt van jouw gazon!

Gazononderhoud in het najaar Gazononderhoud najaar In de winter krijgt je gazon te maken met extreme weersomstandigheden zoals vorst en veel neerslag. Een dichte gezonde

tuintips oktober

Tuinkalender oktober

Tuinkalender oktober Je zou het niet zeggen, gegeven de temperaturen die we vorige week gehad hebben. Maar oktober is aangebroken en dus tijd om onze

Herfsttips tuin

De herfst is officieel begonnen

De herfst is officieel begonnen Inmiddels zitten we alweer bijna aan het einde van september, de tijd vliegt. Dit betekent ook dat we weer in

Terugblik op de september kalender

Terugblik op: september kalender Beste tuinliefhebbers, In onze vorige tuintips hebben we de september kalender met jullie besproken. Volgende week is alweer de eerste dag

De september kalender

De september kalender Een nieuwe maand, lagere temperaturen en weer heel veel nieuwe werkzaamheden. September is een hele belangrijke maand voor iedere tuin. Onderstaande punten