De vlinderstruik (Buddleja davidii) is een meerjarige struik die 2 tot 3 meter hoog kan worden en tot wel 2 meter breed indien deze niet gesnoeid wordt. De vlinderstruik heeft lange puntige bladeren. In de late zomer maar ook in de vroege herfst produceert het clusters van geurige, buisvormige bloemen in de kleuren roze, paars of wit. De vlinderstruik is een populaire tuinplant omdat deze zoals de naam al aangeeft vlinders aantrekt en een mooie kleurrijke uitstraling heeft. De plant groeit het beste in de volle zon met een matig rijke, goed doorlatende grond als basis.
Maar hoe behoud je een mooie vlinderstruik? Snoeien op het juiste moment is een belangrijk onderdeel hiervan. In deze gids leggen we je kort maar krachtig uit hoe je een vlinderstruik snoeit, wanneer je dit het beste kunt doen en waar je op moet letten. Als bonus geven we je meteen ook nog een tip hoe je je eigen vlinderstruik kunt stekken.
Waarom je vlinderstruik snoeien?
De Vlinderstruik (Buddleia davidii) is een populaire, gemakkelijk te onderhouden vaste plant die wordt gewaardeerd om zijn langdurige bloei. De planten kunnen 2 tot 3 meter hoog worden en net zo breed. Het is dus belangrijk om ze regelmatig terug te snoeien om ze onder controle te houden. Het snoeien helpt daarnaast ook om de planten gezond te houden en stimuleert nieuwe groei en een rijke bloei.
Het is een snelle groeier en wanneer je deze niet verjongt door middel van snoeien zal deze snel verouderen. Wanneer een vlinderstruik niet goed gesnoeid wordt zal deze binnenin kaal worden en bloeit deze ook minder.
Wanneer vlinderstruik snoeien?
Hoewel een vlinderstruik (Buddleja davidii) winterhard is kunnen de takken bevriezen. Snoei daarom dus nooit wanneer er kans op vorst is. Het beste snoeimoment is in dit geval aan het eind van de winter. De maand maart is vaak de ideale maand voor het snoeien van een vlinderstruik.
Omdat het een snelle groeier is met lange scheuten kun je deze eventueel rond juni ook nog een keer toppen. Hierbij knip je de toppen uit de lange scheuten. Door dit te doen blijft de plant wel iets kleiner maar wordt deze wel steviger. Wanneer je de lange scheuten terug knipt vertakt de plant met meer nieuwe scheuten die ook allemaal gaan bloeien. Een win-win situatie dus.
Hoe kun je de vlinderstruik het beste snoeien?
De vlinderstruik bloeit op eenjarig hout. Dit houd in dat je goed mag terugsnoeien omdat de plant geen bloei zal vormen op bestaande takken en scheuten van vorig jaar. Snoei de vlinderstruik terug tot ongeveer 30 a 40cm boven de grond. Hierdoor verjong je de plant en stimuleer je een gezonde groei en rijke bloei. Dode takken kun je uiteraard tot aan de grond afknippen.
Wil je de vlinderstruik toch liever iets hoger snoeien omdat deze bijvoorbeeld achterin een border staat? Dat kan. Zorg er dan voor dat je een hoogte aanhoud die jij wilt waar je jaarlijks tot terugsnoeit. Vanuit deze takken zullen jaarlijks nieuwe scheuten groeien die hetzelfde jaar ook zullen bloeien.
Waarop letten bij het snoeien van vlinderstruik
Wanneer je de vlinderstruik op het juiste moment en op de juiste hoogte hebt gesnoeid ben je al een heel eind. Zorg er natuurlijk ook voor dat je dode takken verwijderd.
Wel nog een handige tip: Wil je de bloei van je vlinderstruik verlengen? Knip tijdens de bloei de uitgebloeide bloemen weg. De struik zal dan steeds meer nieuwe bloemen ontwikkelen. Zo kun je zelfs tot in het najaar genieten van je bloeiende vlinderstruik
Stekken vlinderstruik
De Vlinderstruik (Buddleja davidii) is ook nog eens gemakkelijk te vermeerderen vanuit stekken. Het makkelijkste is om dit te doen wanneer je deze in het vroege voorjaar toch ook gaat snoeien. Het stekken doe je als volgt:
- Knip eerst een aantal scheuten van 30 tot 40 centimeter van de plant. Gebruik vooral de lagere, houtachtige delen. De hele dunne scheuten bovenaan zijn minder geschikt. Zorg ervoor dat je stekjes allemaal minstens op twee plekken zijscheuten of knoppen hebben.
- Zet de stekken vervolgens eerst binnen in een vaas met wat water. Na twee a drie weken zal je onderaan wortels zien groeien.
- Ververs af en toe het water om schimmelvorming te voorkomen. Zet de vaas ook niet in direct zonlicht.
- Zijn de wortels goed gegroeid? Dan kun je ongeveer na een maand de stek met wortels uitplanten in je tuin.
Kort stappenplan: vlinderstruik snoeien
Hieronder nog een kort stappenplan om ervoor te zorgen dat jouw vlinderstruik optimaal groeit en bloeit!
- Snoei de vlinderstruik in de late winter in de maand maart (wanneer er geen vorst voorspeld is).
- Snoei de vlinderstruik dan terug tot 30 a 40 cm boven de grond.
- Verwijder dode takken.
- Knip in juni de langste scheuten terug (hiermee zorg je voor een dichtere struik en rijkere bloei).
- Tijdens de bloei kun je uitgebloeide bloeien regelmatig wegknippen, hiermee zorg je ervoor dat er meer nieuwe bloemen aangemaakt worden.
- Optioneel: na de snoei in maart kun je de vlinderstruik stekken.