Inhoudsopgave

Tuinverlichting laten aanleggen door Van Duren Groenservice
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Tuinverlichting aanleggen

Onze tuin is steeds meer een verlengstuk geworden van onze woonruimte. Het is dan ook niet gek dat we zo lang mogelijk van onze tuin willen genieten en het liefst het hele jaar door. 

Tuinverlichting aanleggen is hierbij een belangrijke factor. Door buitenverlichting aan te leggen kun je genieten van je tuin tot in de late uurtjes. Daarnaast is een tuin zonder verlichting in de wintermaanden vaak erg donker, met buitenverlichting geniet je ook in de donkere maanden van een prachtig verlichte tuin.

Is je tuin al af maar heb je nog geen tuinverlichting aangelegd? Geen zorgen, ook voor het aanleggen van tuinverlichting in je bestaande tuin zijn er meerdere opties. 

Verlichtingsplan tuin maken

Voordat je met veel enthousiasme je tuinlampen gaat kopen en aan de slag gaat met het aanleggen is het belangrijk om te starten met een goede basis. Met het juiste lichtplan en de juiste verlichting wordt jouw tuin sfeervoller, veiliger en ook een stuk praktischer. 

Wanneer we het hebben over een goede basis doelen we hierbij op het maken van een verlichtingsplan voor je tuin.

verlichtingsplan laten maken door Van Duren Groenservice

Start met het maken van een schets voor je verlichtingsplan

Wellicht ben je er al over uit dat je lampen op je schutting wilt plaatsen, je bomen wilt uitlichten met een grondspot en dat is prima. Zet het voor nu even op papier en start allereerst met het maken van een schets van je tuin. 

Op deze manier krijg je in een oogopslag overzicht van de volledige tuin. Hierdoor kun je veel beter bepalen waar je je tuinverlichting wilt plaatsen en welke je nodig hebt.

Bepaal de lichtpunten in je lichtplan

Nu is het belangrijk om te gaan bepalen hoeveel lichtpunten je tuin nodig heeft en waar. Denk in eerste instantie aan de praktische verlichting zoals een lamp bij de deur of het terras. Je tuinpad dat je dagelijks gebruikt kan ook wel een of meerdere lichtpunten gebruiken om het veilig te houden.

Ga nu aan de slag met de sfeerverlichting. Denk bijvoorbeeld aan verlichting op je houten schutting, een prachtige plant die je wilt uitlichten of een boom die je wilt uitlichten met een grondspot. 

De mogelijkheden zijn eindeloos, maar let op dat je niet te enthousiast wordt met je verlichting. Het ultieme lichtplan creëer je door een goede balans te vinden tussen licht en donker.

Kies de soort verlichting

Nu je weet waar je verlichting wilt is het belangrijk om te gaan kijken naar welke soort verlichting je nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan wandlampen voor je schutting, een grondspot voor de boom uit te lichten of staande lampen voor je tuinpad.

Er is een groot aanbod aan tuinlampen en hoe deze werken. Hierover zullen we nog meer vertellen in de rest van het artikel.

Buitenverlichting aanleggen

Nu je klaar bent met je verlichtingsplan voor de tuin is het tijd voor het echte werk. Ga aan de slag met het aanschaffen van de benodigde materialen, sluit de buitenverlichting aan en ga genieten! 

Soorten tuinlampen wandlampen -grondspots - prikspots -staande lampen

Lampen voor in de tuin

Wanneer je eenmaal weet welke tuinverlichting je nodig hebt is het nog de vraag welke wandlampen, staande lampen, sokkellampen, hanglampen, grondspots en prikspots je wilt gaan aanleggen.

Ga je voor design tuinverlichting, kies je voor een zwart frame of toch een RVS uitstraling? De keus is tegenwoordig enorm. 

Wandlampen

Wandlampen als tuinverlichting zijn ideaal voor aan je gevel zoals naast een deur of bij het terras. Op deze manier maak je je tuin en terras een stukje veiliger en ook praktischer. Je kan namelijk nu van je terras genieten tot in de late uurtjes.

Een andere mogelijkheid is om wandlampen te gebruiken aan je schutting. Hiermee creëer je een sfeervolle achtergrond verlichting in je tuin. Wil je graag een luxe uitstraling? Kies dan voor een up-en-down lamp die zowel naar beneden als boven schijnt.

Staande tuinlampen

Tuinverlichting naast je terras wordt vaak uitgevoerd met staande tuindlampen. Ook hierin kun je veel spelen met materiaalkeuze maar ook in hoogte. Wil je je tuin bijvoorbeeld wat speelser houden, kies dan voor verschillende hoogtes tuinverlichting.

Liever een strakke moderne tuin? Ga dan voor één stijl en hoogte van je staande lampen.

Hanglampen in je tuin?

Ja, je leest het goed. Ook hanglampen zijn een optie voor in je tuin. Steeds meer zien we dat we de tuin betrekken bij onze woonkamer. Heb je dus een carport of andere overkapping dan kun je hier kiezen voor een mooie hanglamp.

Op deze manier zorg je niet alleen voor praktische verlichting maar creëer je ook meteen een huiselijke sfeer in je tuin.

Grondspots en prikspots

Een andere manier om een tuinpad of oprit uit te lichten zijn grondspots. Deze verlichting is zoals de naam al zegt weggewerkt in de grond. Dit zorgt voor een unieke beleving en kan ook gebruikt worden onder bijvoorbeeld bomen om deze uit te lichten.

Een prikspot daarentegen staat boven de grond en prik je met een standaard in de grond. Prikspots worden dan ook vaak gebruikt om een element, boom, of unieke planten uit te lichten.

Tuinverlichting aanleggen

Tuinverlichting op stroom

De meest traditionele vorm van tuinverlichting aanleggen is met 220 volt. Ofwel op het stroomnetwerk. Hoewel deze vorm van tuinverlichting nog steeds bestaat is het niet de meest efficiënte manier. 

Bij deze manier van tuinverlichting aanleggen moet er meestal een elektricien aan te pas komen en dienen de kabels minimaal 50cm diep ingegraven te zijn. Heb je een bestaande tuin dan kan dit natuurlijk een enorme drempel zijn om ermee aan de slag te gaan.

Ook als je bestaande tuinverlichting op stroom hebt en je wilt nieuwe tuinverlichting toevoegen kan het ervoor zorgen dat je het blijft uitstellen, je moet immers een extra stuk kabel ingraven en aansluiten.

Wil je toch het liefst tuinverlichting op stroom, zorg er dan voor dat dit veilig gebeurt en schakel hulp in van een elektricien. Je wilt immers dat alles veilig is aangesloten.

Schutting lamp als tuinverlichting

12v tuinverlichting

Wanneer je een tuin hebt die al aangelegd is en je wilt toch graag tuinverlichting dan kan 12 volt tuinverlichting zeker uitkomst bieden.

12 volt tuinverlichting bestaat namelijk uit laagspanning. In tegenstelling tot traditionele stroomkabels hoeven deze niet 50cm onder de grond ingegraven te zijn. Je hoeft dus niet je hele tuin overhoop te halen.

Daarnaast heb je voor 12v tuinverlichting geen elektricien nodig, het is namelijk makkelijk en veilig aan te leggen. Deze soort tuinverlichting is dan ook voor mens en dier een stuk veiliger. 

Voor deze verlichting heb je wel een transformator nodig en een stopcontact waar je deze kan inpluggen. Meerdere lampen kunnen op een kabel aangesloten worden, je hoeft voor vijf lampen dus geen vijf verschillende kabels door je tuin te leggen.

12 volt tuinverlichting aanleggen

Je armaturen worden aangesloten op de hoofdkabel. De hoofdkabel wordt vervolgens verbonden met de transformator en deze wordt ingeplugd bij een stopcontact. Kies je ook voor sensoren zoals bewegingssensoren of schermersensoren dan worden deze meestal geplaatst tussen de transformator en de hoofdkabel.

Om deze soort verlichting aan te leggen heb je 4 onderdelen nodig:

  • Armaturen (je lampen)
  • 12v transformator
  • Hoofdkabel (voor grote tuinen eventueel een extra verlengkabel)
  • Sensoren (optioneel)

Bekende merken voor 12 volt tuinverlichting zijn Garden Lights en In Lite

Buitenverlichting aanleggen in bestaande tuin

Tuinverlichting op zonne-energie

Een groeiende trend is tuinverlichting op zonne-energie. Deze solar lampen worden steeds populairder en dat is natuurlijk niet voor niets.

De techniek wordt steeds geavanceerder en beter. Hierdoor branden de lampen langer, hebben ze minder zonlicht nodig om op te laden en gaan ze ook stukken langer mee dan voorheen.

Echter voor praktische verlichting zoals een wandlamp bij je deur raden we aan om te kiezen voor een wandlamp op stroom of op 12 volt. Je wilt immers niet op een winterse avond opeens in het donker voor je deur naar het sleutelgat liggen te zoeken.

Voor sfeervolle tuinverlichting is solar echter ideaal. Ze zijn er inmiddels in alle soorten en maten en zelfs voor plekken waar je even licht nodig hebben zijn er solar lampen die uitgerust zijn met bewegingsmelders.

Het mooiste van alles? Het aansluiten is zo gebeurd, je zet de lamp aan en prikt deze in de grond. Voor een wandlamp moet je uiteraard wel nog even boren of schroeven maar er is geen gedoe meer met kabels of stroomaansluitingen.

Tuinverlichting aanleggen boomspot

Hoe ga jij je tuin verlichten?

We hopen dat je inmiddels weer wat wijzer bent geworden wat betreft het aanleggen van je tuinverlichting. Zelf zouden wij een 12v systeem of solar verlichting adviseren wanneer je zelf aan de slag gaat met je buitenverlichting. 

Mocht je nog hulp nodig hebben bij het opstellen van een lichtplan of het aansluiten van jouw tuinverlichting. Neem dan gerust even contact met ons op. We helpen je graag verder.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Achtertuin renovatie in Tienray - Van Duren Groenservice
Tuin renovatie/aanleg

Achtertuin renovatie Tienray

Een transformatie die elke achtertuin kan omtoveren tot een plek van rust, schoonheid en plezier voor iedereen, dat wil toch iedereen? In Tienray hebben we

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar