Inhoudsopgave

Tuiintrends 2023 - top 7
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Top 7 tuintrends voor 2023

2022 is voorbij en het nieuwe jaar is gestart. Dat betekent ook een nieuw jaar vol met nieuwe tuintrends. Daarom geven we je graag alvast een voorproefje met de top 7 tuintrends voor 2023.

Subtiele tuinmeubels

De natuurlijke tuin is de afgelopen jaren steeds populairder geworden, en ook in 2023 is dit een doorlopende trend.

Maar waar we eerder vooral de basis natuurlijker aankleden, gaan we nu nog een stapje verder. Deze trend zet zich namelijk voort in tuinmeubels.

Subtiele tuinmeubels zijn dit jaar dan ook echt een trend. En dan hebben we het niet over tuinmeubels in een opvallende kleur of de standaard donkergrijze meubels. Nee we kiezen juist meer voor een minder opvallende kleur zoals groen. Hierdoor vormen de tuinmeubels een nog beter geheel met de rest van je natuurlijke tuin.

Tuintrends 2023 - subtiele design tuinmeubels

Duurzaam en gerecycled materiaal

Duurzaam, recycling, milieuvriendelijk en eco zijn een paar termen die we de laatste jaren steeds meer horen, en waar je ook niet meer omheen kan.

Dit zien we ook steeds meer terug in de tuinen. We vinden het belangrijk om een duurzame keus te maken of om juist gerecycled materiaal te gebruiken.

Daarom zie je ook steeds meer tuinmeubels van gerecycled teak hout. Het is gerecycled, duurzaam en kan jaren mee.

Op het gebied van verlichting voor in de tuin wordt er ook steeds vaker gekozen voor een milieu vriendelijke oplossing, namelijk tuinverlichting op zonne-energie. Het is duurzaam en je verbruikt zelf letterlijk niets. Scheelt je dus ook nog wat kosten terwijl je in de avonduren geniet van je tuin.

Behalve duurzame aankopen wordt het hergebruik van materialen steeds meer gewaardeerd. Ga jij je tuin renoveren? Kijk dan eens goed waar je de huidige materialen in kan hergebruiken.

Kortom in 2023 staat een duurzaam huis en een duurzame tuin centraal.

tuintrend 2023 - duurzaam en gerecycled materiaal

Warme kleuren zoals aardetinten

Doordat we steeds meer bezig zijn met natuurlijke en duurzame materialen zien we ook een verschuiving in kleurgebruik.

Eerder werd er veel gebruik gemaakt van donkere, grijze en koelere tinten, zowel in materiaal als steen, bloempotten, borders en tuinmeubels. Deze maken nu plaats voor warme aardetinten die je ook terugziet in de natuur.

De kleuren voor 2023 zijn dan ook: bruin, zand, terra en warm oranje.

Tuintrends 2023 - warme aardetinten

Ronde en organische vormen

Als we kijken naar de vorm in een tuin was het de afgelopen jaren vooral gericht op strak en rechthoekig.

In 2022 zagen we hier een lichte verandering in. Mensen willen weer meer speelse, natuurlijke en organische vormen in de tuin. Dit zie je vaak terug in de vorm van bijvoorbeeld cortenstalen borders, maar ook bij terrassen en gazons.

Het is dan ook niet gek dat ronde en organische vormen de trend zijn geworden voor 2023. Wij hebben al een aantal tuinen mogen aanleggen in deze trend, en de resultaten mogen er zijn!

Een paar van onze projecten waar de organische en ronde vormen al in terug te vinden zijn:

Tuintrend 2023 - ronde organische vormen

Natuurlijke materialen

Wanneer je spreekt over duurzame materialen dan kun je natuurlijke materialen uiteraard niet overslaan.

We weten inmiddels dat organische vormen, warme aardetinten en subtiele tuinmeubels de trend zijn voor 2023. Uit deze trends kun je opmaken dat we steeds meer terug willen naar een natuurlijke beleving in de tuin.

Daarom wordt er naast natuurlijke materialen zoals hout ook veel meer gekozen voor een groene tuin. Gazons, siergrassen, bloemen, groene daken, planten en heggen, alles zo groen mogelijk!

Het is niet alleen fijn voor ons als tuineigenaar, maar het draagt ook nog eens ontzettend bij aan de bio diversiteit. Wij zijn dan ook erg blij met deze trend!

Bang dat je veel werk hebt in zo een natuurlijke tuin? Geen zorgen zelfs met veel groen in je tuin kan deze alsnog onderhoudsarm zijn.

Tuintrends 2023 Natuurljke materialen en veel groen

Multifunctionele buiten zitruimtes

Doordat we de afgelopen jaren noodgedwongen meer zijn gaan thuiswerken is ook de balans van binnen en buiten veranderd. Juist doordat we vaker thuis zijn is het verbinden van binnen met buiten een steeds grotere wens.

Deze trend zet zich in 2023 ook weer door. We willen toch in de zomer lekker lang genieten van de avonden, net alsof je op vakantie bent in eigen tuin. Terwijl we in het najaar en zelfs in de winter het liefst ook nog van onze tuin willen genieten.

Binnen en buiten kun je natuurlijk verbinden door bijvoorbeeld de tegelkeuze op elkaar af te stemmen, maar ook met een overkapping of veranda kun je een knusse buitenruimte realiseren.

Daarnaast worden ingerichte hoekjes in tuinen steeds populairder. Een hoekje met een bankje en gezellige sfeerhaard, een zitkuil, een pergola met stijlvolle tuinmeubels of met een simpel schaduwdoek erboven. Je kan het zo gek niet bedenken.

trend 2023 buiten zitruimtes

Boho stijl (Bohemian)

In die ingerichte hoekjes zien we wel een stijl overheersen in 2023. Namelijk de Boho (Bohemian) stijl.

En dat is niet voor niets natuurlijk. De bohostijl geeft je het gevoel alsof je op vakantie bent in Ibiza.

De trends matchen ook goed met deze stijl want natuurlijke materialen en warme kleuren staan hier centraal bij. Denk bijvoorbeeld aan aardetinten sierkussens, rotan meubels, vloerkleden en nog veel meer.

Wil je dus het echte vakantie gevoel in jouw tuin terug laten komen? Kies dan voor een hoekje in de Bohemian stijl!

tuintrends 2023 - Bohostijl Bohemian

De Tuintrends 2023 samengevat

Laten we alles nog een keer kort samenvatten. Zo kan ook jij aan de slag in je tuin wanneer een trend jou aanspreekt.

De 7 trends zijn als volgt:

  • Subtiele onopvallende tuinmeubels
  • Duurzaam en gerecycled materiaal dat jaren mee kan
  • Warme aarde kleuren zoals bruin, zand, terra en warm oranje
  • Ronde en organische vormen
  • Natuurlijke materialen en veel groen
  • Kleine stijlvolle zithoekjes om binnen naar buiten te brengen
  • Bohostijl (Bohemian) is nog steeds erg populair omdat het meteen een vakantiegevoel geeft.

Tuintrends veranderen voortdurend

Je hebt het zelf misschien nooit zo in de gaten maar tuintrends veranderen constant, en niet alleen de trends zelf. De afgelopen jaren hebben we gezien hoe tuinen veranderd zijn. Nieuwsgierig? Lees dan ons artikel “Hoe tuinen in 15 jaar veranderd zijn

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Tuinontwerp Roggel door Van Duren Groenservice
Tuinontwerp

Tuinontwerp Roggel

Bij het renoveren van een bestaande tuin komt er altijd een lijst van wensen en uitdagingen bij kijken. Zo ook bij het tuinontwerp dat we

Onkruid bestrijden - De ultieme gids (2024)
Tuintips

Onkruid bestrijden: De ultieme gids (2024)

Het bestrijden van onkruid is een taak die elke tuinliefhebber wel kent. Het kan een tijdrovende bezigheid zijn, maar met de juiste kennis en gereedschappen kun

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar