Inhoudsopgave

Tuin lenteklaar maken
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Tuin klaarmaken voor de lente

Nu het voorjaar voor de deur staat is het tijd om je tuin lenteklaar te maken. Maar waar begin je? In dit artikel vind je een groot deel van de grote werkzaamheden die je in het vroege voorjaar kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan gazon onderhoud, vijveronderhoud, bemesten, snoeien en het planten van nieuwe beplanting.

Gras onderhoud in het voorjaar

Nu de temperaturen stijgen en de dagen langer worden, is de lente het perfecte moment om even goed aandacht te besteden aan je tuin. Een belangrijk onderdeel van elke tuin is grasonderhoud en zeker in het voorjaar. 

Regelmatig gazononderhoud tijdens deze periode kan helpen om je tuin de hele zomer te voorzien van een mooi en groen gazon. Tegelijkertijd helpt het ook voorkomen dat er na verloop van tijd ernstigere problemen ontstaan in je gazon.

Om te beginnen is het belangrijk om als je dit niet al gedaan hebt de bladeren van het gazon te verwijderen en deze te voorzien van kalk zodat je grond niet te zuur wordt.

Als de temperatuur constant boven het vriespunt ligt in maart wordt het tijd voor de eerste keer te maaien. Maai je gras niet te kort, je wilt namelijk niet het wortelsysteem van je gazon verzwakken. 

Nu je toch bezig bent is het ook handig om je gazon meteen te verticuteren. Zo krijgen de wortels voldoende lucht en voorkom je vervilting.

Om je gazon in optimale gezondheid te houden is bemesten in het voorjaar ook belangrijk. We raden aan dit in april te doen. Dit helpt namelijk bij het aanvullen van essentiële voedingsstoffen die tijdens de wintermaanden verloren zijn gegaan. Vanaf deze maand is het ook belangrijk om wekelijks te maaien. 

Meer informatie over het onderhoud van gras? Lees dan ons artikel over gazononderhoud

Gazononderhoud en grasmaaien voorjaar

Vijveronderhoud voor een goede voorjaarsstart

Naast het onderhoud van het gazon is het ook belangrijk om je vijver voor te bereiden op het groeiseizoen. 

Start bij de voorbereiding van je vijver in het voorjaar met het verwijderen van eventuele netten die je in de winter gebruikt om bladeren en ander afval te weren. Is er alsnog afval in het water terechtgekomen zoals rottende bladeren? Probeer dit dan zoveel mogelijk te verwijderen.

Controleer je vijver op eventuele schade die veroorzaakt kan worden door vorst. Het volgende wat belangrijk is om te doen is je ervan verzekeren dat alle pompen, filters, Uv-lampen en andere apparatuur goed werken. Zodra dit is geregeld ben je al een heel eind op weg.

Snoei je vijverplanten waar nodig is terug en dun vijverplanten uit zodat ze optimaal kunnen groeien in het voorjaar en de zomer. 

Tot slot is het belangrijk om de pH waarde van het water te testen. Voor de meeste vijvers dient deze te liggen tussen de 6,8 en 7. 

Vijveronderhoud in het voorjaar

Vorstbescherming planten

De komst van de lente is voor iedere tuinliefhebber een feestje. We snappen dan ook dat je staat te popelen om de vorstbescherming van je planten te verwijderen. Houd er echter rekening mee dat de temperaturen in het vroege voorjaar nog makkelijk onder 0 kunnen zakken en schade veroorzaken aan je planten.

Om planten tegen vorst te beschermen kun je verschillende methodes gebruiken zoals stof, het opzetten van tijdelijke constructies of je kan speciale hoezen kopen voor de extra kwetsbare planten.

Zodra de nachttemperatuur constant is en warm genoeg blijft, kun je de vorstbescherming van je planten verwijderen. 

Vorstbescherming planten

Wat kun je snoeien in het voorjaar?

Het voorjaar is een van de belangrijkste seizoenen om je tuin klaar te maken op het groeiseizoen. Snoeien is hier een belangrijk onderdeel van. Het helpt niet alleen om je planten er goed uit te laten zien, het stimuleert namelijk ook de groei en vaak ook de bloei. Maar wat kun je precies in het voorjaar snoeien? Weten wat je in het voorjaar moet snoeien kan lastig zijn, dus hier geven we je al een beetje houvast.

Alle heesters die na juni bloeien snoei je in het voorjaar in de periode maart en april, uiteraard altijd pas na de vorst. Het gaat dan bijvoorbeeld om siergras, lavendel, heide, vlinderstruik, hibiscus, rozen (klimroos, dwergroos en stamroos), clematis en katjeswilg.

Ook de meeste hagen hebben twee keer per jaar een snoeibeurt nodig. De eerste kan je alvast in het voorjaar toepassen, de tweede snoeibeurt kun je het beste plannen vlak voor het najaar of in het najaar.

Snoeien in het voorjaar

Tuin bemesten in het voorjaar

Het bemesten van je tuin is een belangrijk onderdeel voor een gezonde tuin. Het toevoegen van organische meststoffen stimuleert niet alleen de plantengroei, maar het helpt ook om verloren voedingsstoffen in de bodem aan te vullen die mogelijk in de herfst en winter zijn verloren.

Als het gaat om het bemesten van je tuin in de lente, is het belangrijk om dit op het juiste moment te doen. Je wilt namelijk dat de organische meststoffen optimaal opgenomen worden. Ga je dus aanplanten? Dan kan het handig zijn om van tevoren alvast te bemesten zodat de grond al de juiste voedingsstoffen bevat. 

Een organische meststof is veelal een goede keus omdat deze in tegenstelling tot minerale tuinmest langzaam vrijkomen, veel verschillende voedingsstoffen bevatten en bestaat uit natuurlijke grondstoffen.

Tuin bemesten

Planten voor een groen en bloeiend voorjaar

Nu het voorjaar snel nadert, is het tijd om je tuin klaar te maken voor de lente. Maar het is ook de tijd om na te denken of je nieuwe planten wilt toevoegen. Zijn er bijvoorbeeld planten die het niet overleefd hebben, heb je afgelopen jaar nog wat kale plekken gezien of wil je gewoon eens iets anders? Dan is nu de tijd voor actie!

De meeste planten kun je vrijwel altijd planten (zolang het niet vriest). Ga dus kijken waar je nieuwe planten wilt, of je een groenblijvende plant wilt of juist niet. Een wat grotere plant of juist een mooie bodembedekker. Zorg voor variatie in de tuin zodat het niet te saai wordt. Zorg er ook voor dat je altijd een aantal vaste planten zijn die vroeg bloeien, zo heb je ook kleur in het vroege voorjaar, mocht daar nu nog een gebrek aan zijn.

Ook bloembollen zijn echte voorjaarsbloemen en het is een makkelijke manier om kleur toe te voegen in je tuin. Denk aan tulpen, narcissen, krokussen en andere bollen die de hele lente levendige kleuren in je tuin zullen brengen. 

Wil je nu nog bloembollen planten? Dan kun je het beste kiezen voor bloembollen die al een eindje gegroeid zijn. Bloembollen kun je namelijk het beste planten in het najaar. Maar geen zorgen, eenmaal geplant kun je ze laten staan en zullen ze elk jaar terugkomen.

planten en bloembollen in het voorjaar

Tuin opruimen

Start met het verzamelen van bladeren die zich op het gazon en borders hebben opgehoopt. Als je ze eenmaal op stapels hebt verzameld, neem dan even de tijd om ze op de juiste manier weg te gooien – hetzij door compostering, in de GFT bak of naar het milieupark brengen als het te veel is voor je GFT bak. Je tuin zal er nu meteen een stuk opgeruimder uitzien! 

Pak gelijk even door en verwijder onkruid in de borders maar verwijder ook meteen het onkruid tussen de tegels. Maak gelijk je potten schoon zodat je straks ook meteen wat mooie voorjaarsbloemen op je terras kan toevoegen. Vergeet eventuele vogelhuisjes ook niet vroeg schoon te maken, je wilt immers niet dat er dadelijk een nest met jongen in zit als jij deze ineens open maakt.

De meeste rommel is nu weg, maar waarschijnlijk zullen sommige borders, opritten, paden en terrassen wellicht wat groene aanslag vertonen. Ga hiermee meteen aan de slag en verwijder de groene aanslag van je terras. Dit zorgt er niet alleen voor dat je tuin er weer mooi en strak uitziet maar het beschermd ook op lange termijn de materialen. Ga je aan de slag met het verwijderen van de groene aanslag, probeer het dan altijd op zo een biologisch mogelijke manier. Zo voorkom je schade aan je planten, maar vooral ook aan het milieu zoals de vogels, insecten en andere dieren die gebruik maken van je tuin.

Tuin opruimen en terras schoonmaken

Hulp nodig?

Kom jij er ook even niet uit wat er allemaal moet gebeuren in je tuin? Heb je hulp nodig of nog wat meer informatie? Neem dan een kijkje naar in onze maandkalenders: Maart, April, Mei.

Liever het voorjaarsbeurt uitbesteden? Bestel dan een van onze tuinpakketten. Je tuin is binnen de kortste keren klaar voor het nieuwe jaar.

Hoveniersbedrijf Panningen - Van Duren Groenservice

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Tuinontwerp Roggel door Van Duren Groenservice
Tuinontwerp

Tuinontwerp Roggel

Bij het renoveren van een bestaande tuin komt er altijd een lijst van wensen en uitdagingen bij kijken. Zo ook bij het tuinontwerp dat we

Onkruid bestrijden - De ultieme gids (2024)
Tuintips

Onkruid bestrijden: De ultieme gids (2024)

Het bestrijden van onkruid is een taak die elke tuinliefhebber wel kent. Het kan een tijdrovende bezigheid zijn, maar met de juiste kennis en gereedschappen kun

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar