Inhoudsopgave

Tuindrainage - de voordelen, soorten en kosten
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Tuin drainage

Drainage in de tuin wordt steeds vaker toegepast, en dat is niet zo gek. In Nederland krijgen we de laatste jaren steeds meer te maken met stormen en heftige neerslag. De verwachting is dat dit in de toekomst nog meer zal toenemen, daarom is het verstandig hier nu al rekening mee te houden. In dit artikel gaan we verschillende onderdelen bespreken met betrekking tot tuin drainage, wat de voordelen zijn en de kosten.

Inhoud

Waarom drainage in de tuin en wat zijn de voordelen?
Welke soorten drainage zijn er?
Lijngoot
Afvoerput
Drainageslangen
Hydroblob en Rain Blox
– Waterdoorlatende terrastegels
Wat zijn de kosten voor drainage in je tuin te laten aanleggen?

Waarom drainage in de tuin en wat zijn de voordelen?

Heb jij regelmatig last van overtollig water in je tuin na een flinke regenbui? Met een goed drainagesysteem zorg je voor een goede hemelwaterafvoer in je tuin. Als je tuin teveel water vasthoud en dit niet kan verwerken is dit niet alleen prettig voor jou maar het heeft nog meer nadelen zoals:

 • beplanting kan schade oplopen door te vochtige grond
 • hout zoals schuttingen en tuinhuisjes gaan sneller rotten
 • tuinpaden, terrassen en andere sierbestrating kan gaan verzakken

De voordelen van een goede waterafvoer in je tuin is dan ook wel duidelijk:

 • Geen natte voeten meer
 • Geen plassen water meer op je terras of gazon
 • Je bomen en planten zullen het beter doen
 • Schuttingen, tuinhuisjes en andere houten constructies gaan langer mee
 • Een kleinere kans op verzakking van je bestrating

Watermanagement is dus van groot belang in je tuin. Ga jij je tuin aanleggen of ga je deze binnenkort renoveren? Dan is dit een belangrijk onderdeel om erin mee te nemen. Zo kom je achteraf niet voor nare verrassingen te staan.

Welke soorten drainage zijn er?

Een goed drainagesysteem begint al bij de basis van bijvoorbeeld je terras. Een terras dient dan ook altijd met afschot gelegd te worden. Dit houdt in dat wanneer het regent het water van het terras afloopt zodat er geen plassen water blijven staan.

Vele mensen zijn dan ook bekend met het afvoeren van regenwater via bijvoorbeeld lijngoten. Maar er zijn nog vele andere mogelijkheden. Voor een goed drainagesysteem kun je ook denken aan het aanleggen van een afvoerput, waterdoorlatende terrastegels, drainageslangen, Hydroblob of Rainblox

Lijngoot

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende systeem. De lijngoot. Deze wordt vaak geplaatst aan de rand van een terras of in het midden van een terras wanneer deze erg groot is. 

Een lijngoot is dus de perfecte terrasafwatering. Je plaatst ze uiteraard aan de laagste kant van je terras waar het water naartoe loopt. Het voordeel van deze goten is dat ze tegenwoordig in vele verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Zo zijn de roosters in diverse kleuren beschikbaar zodat ze passen bij jouw bestrating. Wil je juist liever een wat minder opvallende goot? Dan kun je er ook voor kiezen om een smalle afvoergoot te plaatsen.

Een lijngoot kan aangesloten worden met pvc buizen op de hemelwaterafvoer, maar je hebt ook varianten met een Hydroblob of Rain Blox aan de onderkant waardoor je geen gedoe hebt met PVC buizen.

Het aanleggen van een standaard lijngoot is afhankelijk van de soort maar bestaat meestal uit de volgende stappen:

 • Sleuven uitgraven en gestabiliseerd zand aanbrengen.
  Hierbij zorg je ervoor dat de goten 2 tot 5 mm lager liggen dan het terras voor de perfecte afwatering.
  Gestabiliseerd zand is zand wat vermengt is met een deel cement. Hierdoor krijg je een vastere en hardere ondergrond wat voorkomt dat je lijngoot gaat verzakken
 • Vervolgens kun je de goten plaatsen. Afhankelijk van de gekozen goten kun je vele tegenwoordig in elkaar schuiven. Gebruik wat pvc-hard lijm voor een goede montage. 
 • Druk de goten goed en stevig vast met het gestabiliseerd zand.
 • Tot slot moet je het uiteinde nog op maat maken en deze aansluiten op de hemelwaterafvoer.

Let op: maak je gebruik van smalle lijngoot dan werkt de plaatsing vaak iets anders. Het brede gedeelte aan de onderkant dient namelijk onder de bestrating te komen.

Tuin drainage - lijngoten plaatsen bij je terras

Afvoerput

Een andere manier van watermanagement is een afvoerput. Een afvoerput wordt vanzelfsprekend op het laagst gelegen punt gemonteerd. Deze worden vaak gemonteerd in een terras zodat regen en afvalwater snel en makkelijk afgevoerd kunnen worden. 

Het meest bekende gebruik van een afvoerput is natuurlijk onder de buitenkraan. Het heeft een wat groter oppervlak waardoor overtollig water snel en gemakkelijk wordt afgevoerd.

Een afvoerput wordt net als een lijngoot aangesloten op de hemelwaterafvoer. Is dit niet mogelijk? Dan kun je ervoor kiezen om een afvoerput met Hydrobob of Rain Blox aan te schaffen. Hiermee hoef je verder geen pvc buizen aan te sluiten.

Drainageslangen

Drainageslangen worden veelal gebruikt als oppervlakte drainage. Deze ligt vaak tussen de 60 tot 90 cm diep. De buizen zijn geperforeerd zodat het water makkelijk de buis in kan stromen om vervolgens afgevoerd te worden. 

Dit systeem zorgt wel voor wat extra werk. De stappen zullen we kort beschrijven:

 • Bepaal waar de drainageslangen komen te liggen. bij een structurele natte bodem is het advies om een buisdrainage minimaal om de 5 meter te leggen.
 • Graaf de sleuven van tussen de 60 en 90 cm. Houdt er rekening mee dat er afschot in moet zitten zodat het water makkelijk door de verplaatst kan worden. Ga hier uit van 1cm per meter. 
 • Stort nu een laagje grind in gleuven. Dit zorgt ervoor dat het water makkelijker in de buis terecht komt en de gaatjes niet verstopt raken.
 • Sluit de opening van de buis (het hoogste punt) af met een stuk tape.
 • Leg vervolgens de drainagebuis in het grind. Om deze buis zit vaak ook een omhulsel van bijvoorbeeld kokos, het water kan hier doorheen maar zand wordt hierdoor zoveel mogelijk tegengehouden.
 • Vul nu de bovenkant ook aan met grind. Zo kan de buis van boven en onder niet verstopt raken.
 • Vul de sleuven weer op totdat deze helemaal is opgevuld.
Tuin drainage - wat zijn de mogelijkheden en voordelen

Hydroblob en Rain Blox

De Hydroblob en Rain Blox hebben dezelfde werking alleen een andere naam. Naast deze twee heb je ook nog bijvoorbeeld Hydrorock. Ze hebben allemaal een aantal eigenschappen gemeen. Ze zijn namelijk milieuvriendelijk, direct klaar voor gebruik, hebben een jarenlange werking en ze hoeven niet aangesloten te worden op de hemelwaterafvoer, dus geen leidingwerk meer! 

Deze producten plaats je onder de grond, onder je lijngoot of waar je het ook in de tuin nodig hebt. Het mooiste van deze producten is dat ze in eerste instantie het overtollige water opnemen en opslaan. Later wanneer de grond begint te drogen laten ze het opgeslagen water langzaam los. Zo wordt de verdroging van de bodem voorkomen en kunnen je planten langer genieten van regenwater, maar wel met mate.

Het aanleggen van deze producten is zeer eenvoudig:

 • Graaf een sleuf zo groot als het gekozen product is 
 • Plaats de blokken in de sleuf
 • Vul de sleuf op met zand, grind of grond

En dat is het! Meer hoef je niet te doen. Wel is het belangrijk om van tevoren te kijken naar welk product je precies nodig hebt. Dit in verband met de opnamecapaciteit van de hoeveelheid water.

Waterdoorlatende terrastegels

Een wat nieuwer product voor watermanagement zijn de waterdoorlatende terrastegels. Deze terrastegels bestaan uit een hoogwaardige keramische tegel bevestigd op een onderlaag van kunststof. Deze kunststof onderlaag vangt namelijk het hemelwater op en voert dit langzaam af naar de ondergrond. Het fungeert dus als het ware als een waterbuffer.

Doordat deze tegels het eigen water kunnen afvoeren kun je deze dus plaatsen waar je wilt in je tuin. Er is namelijk geen afvoerput, lijngoot of ander drainagemiddel nodig om jouw terras watervrij te houden. Daarnaast kunnen deze tegels ook makkelijk gelegd worden doordat je de onderlaag in elkaar kunt schuiven.

Watermanagement voor een gezonde tuin planten en bomen

Wat zijn de kosten voor drainage in je tuin te laten aanleggen?

We hebben je laten kennismaken met heel wat diverse verschillende drainage mogelijkheden voor in jouw tuin. Maar wat zijn de kosten nu eigenlijk?

De prijs is natuurlijk heel erg afhankelijk van wat voor jouw tuin nodig is. Heb je een simpele lijngoot nodig of moet er een volledig oppervlakte drainagesysteem met behulp van drainage buizen aangelegd worden? 
De gemiddelde kosten voor het laten aanleggen van een drainagesysteem in een tuin kost dan rond de € 1000 en € 1600,-

De kosten voor het aanleggen van drainage bij een hovenier incl. btw kost tussen de € 40,- en € 60,- per uur. Daarnaast komen nog de kosten voor de drainagebuizen erbij. Afhankelijk van de dikte zijn deze verkrijgbaar vanaf € 85,- per 50m.

Hulp nodig bij het aanleggen van de juiste drainage in jouw tuin? Neem contact met ons op, we helpen je graag bij het verbeteren van jouw tuin.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar