Hoewel februari een gure en koude maand is (zeker dit jaar), zijn we toch op zoek gegaan naar de top 3 planten van deze maand. We focussen ons deze maand op de Hazelaar,
Sneeuwbal en Blauwkussen. Allemaal hebben ze hun eigen schoonheid en sterktes maar daar lees je hieronder meer over.
Hazelaar
Een hazelaar, wie kent deze plant niet? Vele zullen de hazelaar dan ook herkennen als paastak. Ondanks dat deze in de winter zijn bladeren verliest is de hazelaar dankzij de kale kronkelende takken een echte blikvanger in je tuin. Tijdens de bloei ontstaan er gele slingers (ook wel katjes genoemd) vol kleine bloemen, wat er natuurlijk op het kale krullende hout prachtig uitziet.
Van winterse temperaturen trekt de hazelaar zich weinig aan en bij een milde winter kan deze plant al in januari bloeien. Wanneer de hazelaar niet te vroeg bloeit en nog niet al zijn stuifmeel heeft uitgestrooid wanneer de bloemen verschijnen heb je kans op een goede oogst.
Een goede oogst aan hazelnoten is natuurlijk niet alleen mooi om te zien maar natuurlijk ook nog eens erg lekker. Niet alleen voor mens maar ook voor de dieren. Hazelnoten worden namelijk ook gegeten door onder andere eekhoorn, spechten, bloomklevers en gaaien.
Na de bloei zullen rond mei de eerste bladeren verschijnen die hazelaar voorzien van een prachtig groene uitstraling waar je tot november plezier van hebt!
Wist je dat: Hazelaren werden gebruikt om loofgangen in de wijngaarden te bouwen bij de oude Franse kastelen doordat de takken goed buigzaam zijn.
Wist je dat: Je hazelaars alleen moet snoeien ter verjonging? Dit houdt in dat je na 7 jaar (dan is de hazelaar volgroeid) één of twee zware takken snoeit en vervolgens de wortelscheuten weer laat doorgroeien.
Sneeuwbal
De Viburnum of zoals beter bekend bij de meeste mensen als sneeuwbal, en dat is niets voor niets. Deze plant stamt af van een veelzijdige heester familie. Zo zijn er soorten die volledig kaal zijn in de winter maar ook die gedurende de winter groen blijven. Hoewel een kale heester je misschien afschrikt heeft de sneeuwbal een prachtig voordeel. Van november tot maart bloeien er wit-roze bloemen in trosjes die ook nog eens heerlijk geuren. Hoe later ze bloeien hoe groter de trosjes bloemen zijn. En weet je waar deze trosjes op lijken? Precies! Sneeuwballen. Bovendien zijn ze ook nog eens vorstbestendig dus een ideale plant voor in de wintertuin en prachtig wanneer er een laagje vorst over de bloemen zit.
Wist je dat: Een sneeuwbal heeft vaak in het najaar een tweede bloei en lever dan vaak rode, zwarte of blauwe bessen. Dankzij het mooi verkleurend blad bij de soort die niet wintergroen blijft heeft de sneeuwbal elk seizoen iets bijzonders te bieden.
Blauwkussen
Blauwkussen vindt zijn oorsprong in Zuid-Europa en is een geliefde plant als bodembedekker. Na een milde winter bloeit de blauwkussen al rond half maart. De bloei van dit plantje kan soms zo rijk zijn dat je de bladeren niet eens meer ziet. Ondanks dat het een sterke bodembedekker is doen ze het ook ontzettend goed in een plantenbak op je terras of in een rotstuin. Deze bodembedekker is dan ook een laag plantje van ongeveer 10 tot 15 centimeter hoog en groeit vooral in de breedte tot zo een 60 centimeter.
Op het gebied van kleur heb je een ruime keuze. Zo is blauwkussen er natuurlijk in blauw, maar ook in paars, lila, violet, roze en wit.
Wist je dat: Je blauwkussen het beste om de twee jaar de plant na de bloei kan delen en opnieuw planten zodat ze langer meegaan.
Wat kun je nog meer in februari?
– Planten in februari