Inhoudsopgave

klimop
Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Snoeien in februari

Dunningsnoei

Op vorstvrije dagen kunnen bij heesters (niet bij voorjaarsbloeiers) enkele oude takken bij de basis worden afgeknipt, zodat er meer licht en lucht in het binnenste van de struik komt. Niet dat het er op lijkt dat we nog vorst krijgen, maar laten we het toch even noemen. Immers het lijkt vandaag met zo’n beetje 10 graden wel voorjaar. Meer licht en lucht bevordert ook de groei van nieuwe scheuten. Bij in de zomer en de herfst bloeiende Clematis voorkomt snoeien dat de nieuwe uitlopers kaal worden.

Klimop knippen

Wegknippen van een teveel aan oud blad stimuleert de groei van jong, fris groen. Snoei ook scheuten weg van plekken waar ze beter niet kunnen groeien (op schilderwerk en onder dakranden). Dat geldt ook voor scheuten van klimmers zoals bruidssluier (Fallopia), wilde wingerd (Parthenocissus) en trompetklimmer (Campsis).

Fruitbomen

Snoei uw fruitbomen uiterlijk voor eind februari. Een latere terugsnoei kan tot bloeden (sapverlies) leiden. Denk eraan dat sterke snoei de vorming van forse scheuten veroorzaakt. Met het snoeien van steenfruitbomen, zoals kersen, pruimen, nectarines, perziken en abrikozen, wachten tot mei – juni vanwege loodglansaantasting.

snoeien2 - kopie

Nieuw geplante hagen snoeien

Als u wilt dat een nieuw geplante haag in het naderende voorjaar goed uitloopt, moet u voor eind februari terugsnoeien. Dit geldt vooral voor soorten als liguster, meidoorn en haagbeuk (Carpinus). Bloeiende hagen (zoals Forsythia) kunt u beter pas na de bloei snoeien.

snoeien3 - kopie

Wondbalsem

Dek wonden af met wondbalsem. Vooral bij bladverliezende soorten is de kans op schimmelinfecties groot, bij coniferen is het minder nodig. Bij coniferen altijd een takstompje laten staan, dus niet glad bij de stam afzagen. Bij loofbomen zorgen dat de kraag – de verdikking bij de takaanzet – blijft zitten.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Tuinieren op veengrond
Tuininformatie

Tuinieren op veengrond: de complete gids

Heb je een tuin met veengrond? Dan ben je niet de enige! Veengrond is een veelvoorkomende grondsoort in Nederland, maar het kan best een uitdaging

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar