Inhoudsopgave

wanneer moet je rozen snoeien en bemesten
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Wanneer moet je rozen snoeien en bemesten?

Rozen zijn geliefde bloemen, het is daarnaast ook een prachtige plant voor in de tuin. Het snoeien en bemesten is dan ook een belangrijk onderdeel van het onderhoud. Door rozen te snoeien zorg je voor een gezonde, sterke plant die goed groeit en veel bloemen geeft.

Maar wanneer moet je rozen snoeien? Hoe moet je ze snoeien en wanneer moet je ze bemesten? Volg onze tips voor het snoeien van de verschillende soorten rozen en geniet elk jaar opnieuw van deze prachtige plant!

rozen snoeien en bemesten

Wanneer rozen snoeien?

Wanneer rozen moeten worden gesnoeid, is een vraag waar veel tuineigenaren elk jaar mee worstelen. Er zijn in principe twee belangrijke snoeimomenten. De eerste snoei van het jaar vindt doorgaans in het vroege voorjaar plaats, namelijk in maart.

Snoeien in het voorjaar

Het doel van snoeien in maart is om de plant te verjongen. Zorg ervoor dat het overdag niet vriest, hiermee kun je de plant namelijk beschadigen. Is er nog nachtvorst voorspelt? Pas ook dan op, jonge scheuten en uitlopers kunnen afsterven door nachtvorst. Eerder snoeien dan maart wordt dan ook afgeraden. Wanneer je eerder in het jaar snoeit worden ze gevoeliger voor ziektes sterroetdauw en meeldauw.

Later snoeien dan maart is geen probleem. Echter hou er rekening mee dat je rozen dan later bloeien. Door te snoeien in maart geef je de plant voldoende tijd om te herstellen van de snoei en nieuwe groei en bloemen te produceren.

Snoeien in de zomer

Na de bloei snoei je de oude bloemen weg. Zo stimuleer je de aanmaak van nieuwe bloemen en heb je langer plezier van je rozen.

Snoeien voor de winter

Na het snoeien in het voorjaar is het belangrijk om voor de winter nogmaals te snoeien. Op deze manier maak je je plant winterklaar. Na de laatste bloei snoei je de oude bloemen weg en kun je de plant terugsnoeien. Het voordeel is dat je roos dankzij de stevigere gesnoeide stelen ook beter bestand is tegen wind en vorst.

Hoe moet je rozen snoeien

Hoe rozen snoeien?

Voordat je begint met het snoeien van je rozen is het belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt.

Zorg er altijd voor dat je gebruik maakt van een scherpe snoeischaar. Zo worden de snijwonden mooi glad en is de kans op ziektes minimaal.

Probeer gladde kleding te dragen, hier blijven doorns namelijk moeilijk aan vasthaken. Zorg er uiteraard voor dat je een paar goede handschoenen hebt om jezelf tegen snijwonden te beschermen.

Struikrozen snoeien

Onder struikrozen vallen onder andere grootbloemige rozen, lage heesterrozen, trosrozen en miniatuurrozen. Deze mogen veel korter gesnoeid worden dan je zou verwachten.

Snoei de takken terug tot een lengte van vijf tot tien centimeter. Knip vervolgens de takken die naar het centrum toe groeien terug tot een lengte van één centimeter, zo zorg je ervoor dat het hart open blijft. De andere hoge heesterrozen snoei je op ongeveer kniehoogte, dus tot vijftig centimeter boven de grond.

struikrozen stamroos klimroos ramblerrozen treurrozen bodembedekkende rozen snoeien

Stamroos snoeien

Snoei de takken van een stamroos terug tot ongeveer 10cm boven de stam. Knip tot net boven het naar buiten gerichte oog zodat hier weer jonge scheuten naar buiten kunnen groeien.

Het midden van een stamroos laat je altijd zoveel mogelijk open, zo krijgt de plant voldoende licht en lucht aan de binnenkant. Het is daarom belangrijk dat je alle takken uit het hart van de plant, die teveel naar binnen groeien wegsnoeit. Zo blijft er uiteindelijk een compact ‘bolletje roos’ over dat kan uitgroeien tot een prachtige stamroos met veel bloemen.

Klimroos snoeien

Het wordt over het algemeen afgeraden om de eerste 2 tot 3 jaar klimrozen te snoeien. De plant moet in deze jaren eerst een sterk wortelgestel ontwikkelen en dikkere hoofdtakken vormen.

Snoei van een klimroos de zijtakken op de dikke takken (gestel- of hoofdtakken) jaarlijks op een lengte van één tot twee centimeter. Laat de hoofdtakken zitten. Op de zijtakken ontwikkelen zich de nieuwe lange scheuten waaruit de bloemen ontstaan.

Als een zijtak verouderd is en dus een grijze kleur heeft, is het goed om de hoofdtak met een takkenschaar helemaal onderin af te knippen.

Ramblerrozen snoeien

Heb je ramblerrozen in je tuin? Dan heb je geluk. Het zijn krachtig groeiende rozen die niet per se gesnoeid hoeven te worden. Wanneer de plant eenmaal volwassen is, kun je af en toe de bruine en uitgebloeide takken snoeien.

Treurrozen snoeien

Net zoals bij ramblerrozen hoef je de treurroos ook nauwelijks te snoeien. Bij deze roos die op een stam geënt is hoef je alleen de oude grijze takken te snoeien.

Bodembedekkende rozen snoeien

Bodembedekkende rozen zijn makkelijk als het op snoeien aankomt. Spaar de lange takken en snoei de korte takken.  

rozen bemesten

Wanneer rozen bemesten?

Voor rozen met een goede en rijke bloei is het belangrijk om deze te bemesten. Voor de meeste soorten rozen gebeurt dit twee keer per jaar.

1e keer: Direct na de snoei in het voorjaar (in maart)

2e keer: in juni

Hierop zijn de klimrozen en struikrozen een uitzondering. Omdat deze in het najaar al knoppen voor het volgende jaar vormen verbruiken ze meer energie. Bemest met organische mest in het voorjaar en de zomer en met een mulchlaag* in het najaar.

*Mulchen is het toevoegen van een laag (organisch) materiaal op de kale grond, waardoor de bodem geheel bedekt wordt.

Schema: snoeien en bemesten rozen

Snoeien van rozen doe je twee keer per jaar

  • Vroege voorjaar (maart)
  • Voor de winter (winterklaar maken)

Tussendoor snoei je uitgebloeide bloemen weg, zo stimuleer je de groei en productie van nieuwe bloemen.

Bemesten van rozen doe je twee keer per jaar

  • Meteen na de snoei in maart
  • In juni

Klimrozen en struikrozen voorzie je in het najaar van een extra mulchlaag.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Tuinontwerp Roggel door Van Duren Groenservice
Tuinontwerp

Tuinontwerp Roggel

Bij het renoveren van een bestaande tuin komt er altijd een lijst van wensen en uitdagingen bij kijken. Zo ook bij het tuinontwerp dat we

Onkruid bestrijden - De ultieme gids (2024)
Tuintips

Onkruid bestrijden: De ultieme gids (2024)

Het bestrijden van onkruid is een taak die elke tuinliefhebber wel kent. Het kan een tijdrovende bezigheid zijn, maar met de juiste kennis en gereedschappen kun

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar