Inhoudsopgave

Veilig en natuurlijk ongedierte in de tuin bestrijden
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Veilig en natuurlijk ongedierte in de tuin bestrijden

In de strijd tegen ongedierte in de tuin, is het cruciaal om milieuvriendelijke en natuurlijke methoden te omarmen. Deze aanpak beschermt niet alleen onze geliefde planten, maar draagt ook bij aan het behoud van het ecologisch evenwicht. Hieronder verkennen we verschillende natuurlijke strategieën om ongedierte zoals wespen, muizen, ratten, en insecten zoals bladluizen effectief te bestrijden, zonder het milieu te schaden.

Hoe herken je de meest bekende ongedierte in je tuin?

Het is belangrijk om te weten welk ongedierte je tuin teistert, zodat je de juiste bestrijdingsmethoden kunt toepassen.

Wespen

Wespen zijn te herkennen aan hun slanke taille en felgele en zwarte strepen. Ze bouwen vaak nesten in beschutte plekken zoals onder dakranden of in struiken.

Muizen en ratten

Muizen zijn klein en hebben een spitse snuit, grote oren en een lange staart. Ratten zijn groter, hebben een stompe snuit en een dikke, schubbige staart. Beide knaagdieren laten vaak sporen van uitwerpselen achter.

Bladluizen

Bladluizen zijn kleine, zachte insecten die zich voeden met plantensappen. Ze zijn vaak te vinden in grote aantallen op jonge scheuten en bladeren, en kunnen verschillende kleuren hebben, zoals groen, zwart, geel of rood.

Slakken

Slakken zijn gemakkelijk te herkennen aan hun slijmerige lichaam en bepaalde soorten hebben een huisje op hun rug. Ze laten vaak een slijmspoor achter en voeden zich met bladeren en bloemen.

Veilig en natuurlijk ongedierte in de tuin bestrijden met natuurlijke vijanden

Natuurlijke vijanden: de stille helden

Het inzetten van natuurlijke vijanden is een krachtige methode om ongedierte te bestrijden. Lieveheersbeestjes, vogels, kikkers, en egels zijn natuurlijke roofdieren van veel tuinplagen. Het creëren van een gastvrije habitat voor deze dieren, door bijvoorbeeld het plaatsen van vogelhuisjes of het aanleggen van een vijver, kan helpen om de populatie van ongewenste gasten in de tuin te verminderen.

Voorbeelden van natuurlijke vijanden

 • Lieveheersbeestjes: Deze kleine kevers zijn dol op bladluizen en kunnen een enorme bijdrage leveren aan het verminderen van hun aantal.
 • Vogels: Het plaatsen van vogelhuisjes en voeders kan vogels aantrekken die insecten zoals wespen, rupsen en slakken eten.
 • Kikkers en padden: Een vijver in de tuin kan kikkers en padden aantrekken, die op hun beurt muggenlarven en andere insectenlarven eten.
 • Egels: Deze dieren eten slakken, rupsen en andere insecten. Zorg voor een schuilplaats voor egels door een hoop bladeren of een speciaal egelhuisje te plaatsen.
 • Planten: Ja, je leest het goed planten zoals pepermunt, lavendel, narcissen, kattenkruid en goudbloemen zijn een goed afweersysteem tegen muizen die de geuren van deze soort planten haten.

Diatomeeënaarde: een schurende barrière

Diatomeeënaarde, gemaakt van de fossiele resten van algen, werkt als een natuurlijk insecticide. Het veroorzaakt uitdroging bij insecten door hun beschermende waslaag te beschadigen. Strooi diatomeeënaarde rondom planten om een fysieke barrière te creëren die schadelijke insecten afschrikt.

Combinatieteelt: slim planten

Combinatieteelt kan ongedierte op een natuurlijke manier afweren. Het planten van afrikaantjes kan bijvoorbeeld slakken ontmoedigen, terwijl knoflook naast rozen bladluizen kan afweren. Deze methode maakt gebruik van de natuurlijke afweermechanismen van planten tegen ongedierte.

Voorbeelden van combinatieteelt

 • Afrikaantjes en slakken: Afrikaantjes scheiden een geur af die slakken niet prettig vinden, waardoor ze wegblijven.
 • Knoflook en rozen: Knoflook heeft een sterke geur die bladluizen afschrikt, wat rozen beschermt tegen deze plagen.
 • Basilicum en tomaten: Basilicum kan helpen om witte vliegen en muggen weg te houden van tomatenplanten.
Veilig en natuurlijk ongedierte in de tuin bestrijden met combinatieteelt zoals afrikaantjes tegen slakken

Knoflookspray: een afschrikmiddel

Een zelfgemaakte knoflookspray is een effectief middel tegen diverse tuinplagen. Meng gehakte knoflook met water en een beetje zeep, laat het mengsel enkele dagen trekken, en gebruik het als spray op de getroffen planten. De sterke geur van knoflook werkt als een natuurlijk afschrikmiddel.

Onkruid beheersen: voorkom verstopplekken

Regelmatig onkruid wieden vermindert schuilplaatsen en voedselbronnen voor ongedierte. Een schone tuin is minder aantrekkelijk voor plagen en draagt bij aan de algehele gezondheid van je planten.

Etherische oliën: natuurlijke afweermiddelen

Etherische oliën zoals pepermunt en citronella kunnen effectief zijn in het afweren van bepaalde soorten ongedierte. Verdun de olie met water en spuit het op de getroffen gebieden om ongewenste gasten op afstand te houden.

Voorbeelden van etherische oliën

 • Pepermuntolie: Werkt goed tegen muizen en spinnen.
 • Citronellaolie: Bekend om zijn effectiviteit tegen muggen.
 • Lavendelolie: Kan helpen om motten en vlooien af te weren.

Gezonde planten: de beste verdediging

Gezonde, goed verzorgde planten zijn minder vatbaar voor plagen. Zorg voor voldoende water, voedingsstoffen, en zonlicht. Vermijd overbewatering en zorg voor goede drainage om de groei van schimmels en het aantrekken van ongedierte te voorkomen.

Veilig en natuurlijk ongedierte in de tuin bestrijden door middel van mulch voor optimale gezonde condities

Feromoonvallen en mulch: specifieke strategieën

Feromoonvallen kunnen effectief zijn tegen specifieke plagen zoals de buxusmot, door mannelijke exemplaren te lokken en te vangen. Mulch, daarentegen, kan helpen bij het behouden van bodemvocht en het onderdrukken van onkruid, terwijl het ook een habitat biedt voor nuttige insecten.

Voorbeelden van feromoonvallen en mulch

 • Feromoonvallen: Specifiek ontworpen voor plagen zoals de buxusmot, deze vallen lokken en vangen de mannelijke motten, waardoor de voortplantingscyclus wordt onderbroken.
 • Mulch: Organische mulch zoals houtsnippers of stro kan helpen om de bodem vochtig te houden, onkruid te onderdrukken en een habitat te bieden voor nuttige insecten zoals regenwormen.

Door deze natuurlijke en milieuvriendelijke methoden te gebruiken, kun je ongedierte bestrijden zonder afhankelijk te zijn van schadelijke chemicaliën. Dit bevordert niet alleen de gezondheid van de tuin, maar draagt ook bij aan het behoud van ons kostbare ecosysteem.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Voortuin renovatie Egchel - Van Duren Groenservice uit Panningen
Tuin renovatie/aanleg

Voortuinrenovatie in Egchel

Een strakke en onderhoudsvriendelijke voortuin Bij Van Duren Groenservice begrijpen we dat een tuin niet alleen mooi moet zijn, maar ook praktisch en onderhoudsvriendelijk. Onlangs

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar