Maaien, sproeien en bemesten

Grasmaaier

Wil jij ook de ultieme grasmat? Een strak groen gazon met echt gras? Dan is het nu tijd om in actie te komen! Volg onderstaande tips op en creëer je eigen mooie gazon.

Gras Tip 1: Regelmatig maaien is noodzakelijk!

Het regelmatig maaien van uw gras is absoluut noodzakelijk bij het onderhouden van uw gazon! Het gras 1 x per week maaien is aan te raden, waarbij we u in het voorjaar zelfs adviseren om dit 2 x per week te doen. Op deze manier blijft het gras optimaal verzorgd en verkleint u de kans op onkruidvorming en grasziektes aanzienlijk. U kunt hierbij gebruik maken van een kooimaaier of een cirkelmaaier. Wij adviseren hierbij de kooimaaier, omdat deze het gras knipt. Dagelijks het gras maaien zou optimaal zijn. Daarvoor leent een robotmaaier zich bij uitstek!

Gras tip 2: Regelmatig sproeien

Voldoende water is cruciaal bij het onderhouden van uw gras. Hierbij dient u het vochtgehalte in de grond regelmatig te controleren. Regelmatig het gras sproeien is belangrijk, net zoals dat voor alle andere planten noodzakelijk is. Water is een eerste levensbehoefte voor gras. Te weinig water is niet goed, maar te veel water ook niet!

Meermalen per week sproeien behoedt het gras voor verdroging. Het is dus zaak dat u dit goed in de gaten houdt. Bij beginnende verdroging kleurt het gras enigszins blauw. Dit kunt u snel verhelpen door het dan ook meteen te sproeien. U kunt het gras op alle tijden van de dag sproeien, ook in de volle zon. Wacht dus niet tot zonsondergang, het kan dan al te laat zijn, zeker bij vers gelegde graszoden. Een “oude” grasmat kan wel tot 10 centimeter diep wortelen en behoeft daarom veel minder besproeit te worden. Tekenen van verdroging blijven dus ook veel langer uit. Een “oude” grasmat herstelt ook beter van een droogteperiode. Het is hoe dan ook altijd beter voor het gras als u het verdrogingsproces voor blijft. Onkruid en ziektes krijgen dan veel minder kans zich te ontwikkelen.

Gras tip 3: Bemest uw gazon tijdens het groeiseizoen.

Het maaien en bewateren van uw gras (grastips 1 en 2) zijn noodzakelijk voor een mooi en groen gazon. Daarnaast is het regelmatig bemesten van uw gazon ook heel belangrijk bij grasonderhoud. Een vuistregel hierbij is om tijdens het groeiseizoen, oftewel van april tot en met oktober, elke 6 tot 8 weken gazonmest te strooien. Gazonmest is speciaal samengesteld om de graszoden optimaal van voedingsstoffen te voorzien.

Wanneer uw gras droog is tijdens het bemesten, dient u na het strooien van de gazonmest de gehele oppervlakte te sproeien. Dit zorgt ervoor dat de mestkorrels goed oplossen. Wanneer u dit niet doet, kunnen er zogenaamde “brandplekken” ontstaan, welke onherstelbare schade kunnen toebrengen aan uw gras. Indien uw gras een geel/rode kleur heeft, is dit vaak een teken van Stikstof(N) tekort in uw grond. In dit geval moet uw gras meteen van nieuwe voeding worden voorzien, oftewel mesten is dan noodzakelijk. Let hierbij wel goed op de dosering. Wanneer de grond namelijk te “rijk” wordt aan voedingsstoffen, kunnen allerlei ziektes en schimmels de kop op steken. 

Gras tip 4: Verticuteren voor een ‘schone grasmat’.

Het verwijderen van het dode materiaal uit uw gras is een belangrijk onderdeel van grasonderhoud. Om dit dode materiaal uit uw grasmat te verwijderen, moet deze ‘uitgekamd’ worden, het zogenaamde verticuteren. Hierdoor krijgen voornamelijk schimmels veel minder kans zich te ontwikkelen. Bij voorkeur dient dit in de herfst te gebeuren zodat uw gazon schoon de winter in gaat. In het voorjaar kunt u dit nog een keer herhalen. Kale plekken kunt u eventueel vervangen met nieuwe graszoden.

Mossen zijn een groot probleem voor grasliefhebbers. U kunt deze bestrijden met een mosdoder in de vorm van ijzersulfaat en door het strooien van kalk. Verticuteren is tevens zeer goed voor het bestrijden van mossen in uw gras.

Via onderstaande button kun jij direct een hovenier inschakelen die je hele tuin en/of gazon voorziet van de juiste bemesting!

Bekijk hier onze bemestingspakketten!Interessant artikel? Deel het met anderen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Gratis E-book vol tuin tips!

We hebben al onze maandelijkse tuin tips gebundeld tot één e-book! Met dit handige naslagwerk kan ook jij het hele jaar genieten van je tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy verklaring. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

3D Tuinontwerp laten maken
Actueel

3D tuinontwerp laten maken

Een 3D tuinontwerp kan jouw ideeën en wensen visueel maken. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van hoe je tuin er uit komt te zien.

plantsoenen aanplanten gemeente Peel en Maas
Projecten

Plantsoenen Gemeente Peel en Maas

In opdracht van Gemeente Peel en Maas hebben wij de 2 plantsoenen bij het terras van Gemeenschapshuis `t Erf aangeplant. Het sortiment vaste planten en

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

E-book tuintips