Liguster is een bekende en veelgebruikte haagsoort in ons land. Deze ziet er niet alleen mooi uit maar het is ook een belangrijke voedselbron voor veel dieren zoals rupsen van nachtvlinders. De bloesem trekt insecten aan zoals honingbijen en vlinder. In de vruchttijd bevat de liguster zwarte bessen die weer erg in trek zijn bij vogels in de winter.
Inhoud
- Is liguster groenblijvend?
- Hoe hoog kan liguster worden en hoeveel groeit deze per jaar?
- Hoe vaak en wanneer moet je liguster snoeien?
- Moet liguster ook bemest worden?
- Extra tips
Is liguster groenblijvend?
Er zijn verschillende meningen over of liguster nu daadwerkelijk bladverliezend is of toch wintergroen. In principe is het een wintergroene plant.
Echter zijn er enkele soorten zoals de Liguster Ovalifolium en Liguster Atrovirens die hun blad kunnen verliezen. Maar in Nederland zal dit niet snel voorkomen. Dit gebeurt namelijk enkel tijdens strenge winters.
Mocht de liguster toch zijn blad verliezen tijdens een lange vorstperiode, geen paniek. In het voorjaar zal dit weer volledig teruggroeien.
Een uitzondering is de Liguster Ovalifolium Aureum. Deze is semi wintergroen, maar zal nooit volledig kaal worden, dit maakt hem net iets anders dan zijn soortgenoten.
Hoe hoog kan liguster worden en hoeveel groeit deze per jaar?
Afhankelijk van de soort kan een liguster tussen de anderhalve en vier meter hoog worden. Zowel in de zomer als de winter heb je dus privacy in je tuin.
Het voordeel van een liguster is ook dat deze geschikt is voor een lage maar ook hoge haag. Daarnaast is het een plant die mooi dicht groeit en goed in vorm is te houden. Mede dankzij zijn groeisnelheid heb je binnen de kortste keren een prachtige grote groene haag.
De liguster groeit snel, namelijk gemiddeld tussen de 20 tot 40cm per jaar.
Hoe vaak en wanneer moet je liguster snoeien?
Een liguster is zoals je net al kon lezen een snelle groeier. Je kan deze in je tuin plaatsen als losse heester, als haag of in een vorm. Door de snelle groei is regelmatig snoeien wel noodzakelijk. Het liefst twee keer per jaar.
De liguster kan het hele jaar gesnoeid worden. Echter is het wel belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden.
Snoei niet wanneer het vriest of de zon zeer fel schijnt. Je liguster zal hier veel schade van kunnen ondervinden. Het beste is om te snoeien op een beetje bewolkte dag.
Vogels maken vaak hun nest in een ligusterhaag, en je wilt deze liever niet storen tijdens het broedseizoen. Hou hier dus rekening mee wanneer je rond april / mei / juni de liguster snoeit.
Is het nodig om de liguster radicaal te snoeien? Dan kun je dit het beste in de vroege herfst of winter doen. Per keer kan je 1/3 van de hoogte van de haag wegsnoeien.
Wil je de liguster graag strak in model houden? Dan kun je tussen mei en september nog een extra snoeibeurt inplannen.
Kortom wanneer moet je je liguster snoeien?
- Radicaal snoeien (flink terugsnoeien of in vorm knippen): Doe dit op een bewolkte dag in de herfst of winter.
- Bijhouden: In de maand juni kun je de haag nogmaals bijknippen om deze in model te houden.
- Extra: Strakke haag behouden? Doe dan een extra snoeibeurt inplannen tussen mei en september.
Moet liguster ook bemest worden?
Een liguster heeft weinig verzorging nodig en is een sterke plant. Hij is zelfs bestand tegen vervuiling en daarom ook zeer geschikt voor gebruik in de stad.
Wil je je haag wat extra voeding meegeven? Dan kan je dit twee keer per jaar doen. Wij raden aan om dit te doen met organische mestkorrels.
Staat je liguster in de buurt van veel andere planten of gras? Dan is bemesten zeker een goede keuze.
Ben je echter tevreden met hoe snel je haag groeit? Dan hoeft een liguster in principe niet extra bemest te worden.
Extra Tips
Om je liguster zo mooi mogelijk te houden hebben we nog een aantal tips:
- De liguster is een echte slurper. De wortels groeien dan ook ver onder de grond door. Geef planten in de buurt van de liguster extra water, anders loop je het risico dat de liguster al het water opneemt.
- Bewater een liguster het liefst aan de grond. Wanneer de zon fel schijnt, zorg er dan voor dat je de bladeren niet nat maakt, dit kan namelijk voor verbranding zorgen.
- Liguster doet het vrijwel goed op iedere grondsoort mits er genoeg kalk aanwezig is.