Inhoudsopgave

Tuintips in juni - vlinder op bloem
Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Tuintips voor juni

Deze maand begint de zomer! In onze tuin kunnen we ook goed zien dat de zomer aanbreekt. Daarom geven we je graag wat tuintips voor juni. De bomen en struiken staan volop in het blad, bloemen en planten bloeien er lustig op los en de rozen brengen kleur, vorm en een bijzonder fijne geur in de tuin. Maar wat kun je deze maand allemaal doen in de tuin?

Genieten van je tuin!

Vlinders en vogels doen zich tegoed aan al het lekkers dat de tuin hen te bieden heeft. Dit is de tijd om buiten te zijn en te genieten van uw tuin. Gezellig samen eten met vrienden, of koffiedrinken in een zonnig hoekje terwijl de kinderen spelen op het gazon.

Genieten van de tuin met het gezin

Planten kan nog steeds

Ondanks dat alles flink groeit en bloeit kun je toch ook in deze tijd nog planten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rozen die in de pot gekweekt zijn. Zomerbloemen bloeien nu zelfs nog sneller dan in mei. Wil je nog een nieuwe border aanleggen? Bedenk wat mooie combinaties, we denken anders graag met je mee!

Snoeitips voor juni

Om een rijke bloei volgend jaar te garanderen, kun je bij Rhododendrons het beste de uitgebloeide bloemen wegbreken. Breek ze met een klein stukje steel weg, de bloeiknoppen voor volgend jaar zitten er namelijk direct onder. De meeste soorten Rhododendrons zijn in juni uitgebloeid. Als je nu de uitgebloeide bloemen wegbreekt, voorkomt dat zaadvorming en zal de plant extra veel energie stoppen in de vorming van nieuwe bloemknoppen voor volgend jaar.

Juni is de maand om kersen te snoeien. Neem nooit zware takken weg met het oog op bijvoorbeeld loodglans of gomziekte. Vanaf 21 juni maken haagplanten een tweede periode met snelle groei door. Na het snoeien zullen ze snel herstellen en veel jong schot maken. Nu is dus het moment om deze nog een keer te snoeien.

Taxus- en buxushagen kunnen ook geknipt worden, maar bij voorkeur bij bewolkt weer. Ook Riddersporen kunnen na de eerste bloei terug gesneden worden. Ze zullen dan in de herfst nog een keer bloeien. De zaadvorming kost planten namelijk anders enorm veel energie die ze vaak beter in nieuwe bloemen kunnen steken.

Knip uitgebloeide bloemen af, zo zullen de planten veel langer doorbloeien. Je kunt nu ook de uitgebloeide heesters (voorjaarsbloeiers) nog snoeien. Wacht niet te lang met snoeien! Anders is er een kans dat de nieuw te groeien bloeitakken voor volgend jaar onvoldoende uitrijpen en wintergevoelig blijven.

Snoeitips voor juni

Maaien of mulchmaaien

Je kunt het gras maaien en het maaisel afvoeren, composteren of tussen de sierplanten uitstrooien. Maar je kunt ook mulchmaaien. Wat houdt dit precies in? Bij mulchmaaien wordt met een speciale messenset op de maaimachine het maaisel zo fijn kapot geslagen dat het als mulch op het gazon kan achterblijven en daar als directe meststof fungeert.

Hierdoor hoef je dus geen maaisel meer af te voeren en minder te bemesten. Maai speelgazon op drie centimeter en siergazon op twee centimeter, maar stel de machine in droge perioden wat hoger af. Eenmaal maaien in de acht dagen is dan voldoende.

Maaien of mulchmaaien

Algemeen tuinonderhoud in juni

Uiteraard blijft schoffelen en je tuin onkruidvrij houden een terugkerend onderdeel van het algemeen tuinonderhoud. Ook in juni.

Je kunt de bollen rooien als het blad inmiddels helemaal is afgestorven.  Geef de vaste planten die dat nodig hebben, alsnog steun. Bind de stengels niet met bossen tegelijk bij elkaar. Zet er bamboestokken tussen in de groeirichting en bind ze daaraan vast.

Klimrozen moet je nu niet snoeien. Ze kunnen zich nu goed ontwikkelen en veel nieuwe scheuten vormen. Bind deze nieuwe scheuten wel aan om te voorkomen dat de planten ‘omvallen’.

Het gazon heeft nu veel te verduren. Doe je niet aan mulchmaaien, zorg dan voor voldoende voeding. Speciale lang werkende gazonmest is het beste. Andere mest om de zes weken strooien. Doe dat liefst op een regenachtige dag of sproei direct na het strooien. Geef het gazon ook niet iedere dag water, om de drie tot vijf dagen is beter. Zo dwing je het gras dieper te wortelen en zal het minder snel uitdrogen.

Tuintips voor de overige maanden

Januari | Februari | Maart | April | Mei | Juli | Augustus | September | Oktober | November | December

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Tuinontwerp Vlodrop voor en achtertuin door Van Duren Groenservice
Tuinontwerp

Tuinontwerp achtertuin Vlodrop

Het tuinontwerp voor de achtertuin in Vlodrop is niet zomaar een project. Het is een droom die werkelijkheid is geworden, dankzij de creativiteit en expertise van

Tuinieren op veengrond
Tuininformatie

Tuinieren op veengrond: de complete gids

Heb je een tuin met veengrond? Dan ben je niet de enige! Veengrond is een veelvoorkomende grondsoort in Nederland, maar het kan best een uitdaging

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar