Ik wil een gazon aanleggen

gazon aanleg

Wil jij dit voorjaar je eigen gazon aanleggen? In dit artikel leggen we uit hoe jij dit aan moet pakken! We vertellen jou alles wat je moet weten over het aanleggen van een mooi gazon. Er zijn namelijk een aantal keuzes die je moet maken als je een gazon aan wilt leggen. Zo moet je bijvoorbeeld beslissen of je wilt inzaaien of liever kant-en-klare graszoden wilt aanleggen. Deze twee verschillende manieren hebben allebei een andere manier van werken. Onderstaand leggen wij dit zo duidelijk mogelijk voor je uit.

Wil jij al direct hulp bij het gazon aanleggen, door een lokale hovenier uit regio Panningen? Klik dan hier!

Gazon aanleggen: graszoden of graszaden?

De voornaamste reden om voor grasmatten in plaats van graszaden te kiezen, is vanwege het feit dat je met grasmatten relatief snel een fraai resultaat krijgt. Je hoeft het gras dan namelijk niet in te zaaien en langzaam te laten groeien, maar heeft al meteen een kant-en-klaar gazon in de tuin. Daarentegen is het inzaaien van gras wel goedkoper dan het aanleggen van grasmatten. Op onderstaande foto zie je het directe resultaat wanneer we graszoden aanleggen.  

Verder zijn er ook verschillende grassoorten waar je uit kunt kiezen. Deze keuze kun je af laten hangen van de vraag waar je de tuin voornamelijk voor wilt gebruiken. Zo bestaan er bijvoorbeeld speciale grassoorten waar veel activiteit op kan plaatsvinden zoals sporten of spelende kinderen, maar siergras of schaduwgras behoren ook tot de mogelijkheden. Het is erg belangrijk om een zaaimix te gebruiken die aangepast is aan de soort grond en het gebruik van de gazon. Er zijn bijvoorbeeld speciale zaaimixen verkrijgbaar die bedoeld zijn om in tuinen te gebruiken waar veel schaduw valt of voor siertuinen, maar er bestaan ook zaaimixen bedoeld voor tuinen die intensief gebruikt zullen worden. Een mix van twee tot drie verschillende soorten gras zorgt ervoor dat jouw gazon beter tegen droogte, hitte en allerlei ziekten en plagen kan.

Ik wil starten met een graszoden aanleggen, maar hoe?

Om het mooiste resultaat te bereiken kun je het beste werken volgens onderstaand 3 stappenplan. Deze stappen begeleiden je door het aanleg proces zonder dat je belangrijke fasen overslaat. De 3 stappen bestaand uit:

 1. De voorbereiding
 2. Het zaaien of inleggen
 3. De nazorg

   De voorbereiding

  In de eerste fase moet alles worden voorbereid. Dit houdt in dat je het stuk grond waarop je uiteindelijk gras wilt hebben, moet prepareren. Je begint met het verwijderen van alle planten, stronken en wortels, zodat de ondergrond schoon wordt. Daarna bewerkt je de bodem door deze om te spitten. Na het omspitten komt er een nieuwe laag gazon-grond op, zodat het gras hier optimaal op kan groeien. De laatste stap van deze eerste fase is het egaliseren van de grond en het verdichten van de aarde. Kun je bij de voorbereiding meer hulp gebruiken? Klik hier en laat het ons direct weten

  Het zaaien of inleggen

  Nu de bodem geprepareerd is, wordt het tijd om het gras in te zaaien of de zoden aan te leggen. Als je kiest voor graszaad, dan is het belangrijk dat je het juiste zaad kiest. Zoals eerder uitgelegd, bestaan er bijvoorbeeld speciale zaden voor gazons met veel schaduw of siergazons. Ook zijn er zaaimixen verkrijgbaar die bedoeld zijn voor gazons waarop veel gespeeld of gesport wordt. Wil je graszoden aanleggen, dan moet je bij een aantal stappen erg goed opletten dat je deze ook secuur uitvoert. Als je de zoden aanlegt, dan moet je erop letten dat ze mooi strak tegen elkaar aan zitten en dat de naden ten opzichte van elkaar verspringen (zoals je ook laminaat legt). Na het aanleggen moet je de zoden goed aanrollen, zodat deze stevig vast aan de grond zitten. Strooi potgrond in de naden om ervoor te zorgen dat de zoden mooi tegen elkaar aan zullen groeien. Vervolgens moet je de zoden net zoveel water geven totdat ze helemaal nat zijn. Tenslotte moet je ervoor zorgen dat je het gras met rust laat. Zorg ervoor dat je minimaal het gras 2 weken niet betreedt zodat de graszoden goed aan elkaar kunnen groeien.
  Kun je bij het inzaaien of inleggen meer hulp gebruiken? Klik hier en laat het ons direct weten.

  De nazorg

  Nazorg is belangrijk om uw verse gazon netjes te houden en eventuele complicaties te voorkomen. Als je gras hebt ingezaaid, dan moet je eraan denken dat het gras nog niet besproeid mag worden zolang het gras nog niet zichtbaar is gaan groeien. De eerste zes weken na het ontkiemen van het graszaad moet je het gazon goed nat houden om te voorkomen dat het gras uitdroogt. Je kunt het gazon voor het eerst maaien als het gras tien cm lang is. Stel de grasmaaier in op zes tot zeven cm. Heb je graszoden aangelegd, dan is het goed om te weten dat het gras ook gemaaid mag worden wanneer het ongeveer tien cm is. Stel de grasmaaier in dit geval in op vier tot vijf cm. Wil je de nazorg graag laten doen door een lokale professional? Klik hier en laat het ons direct weten!

Het gazon aanleggen is een taak die goed uitgevoerd dient te worden om het mooiste resultaat te krijgen. Heb jij niet de kennis of materialen in huis om bovenstaande stappen goed uit te voeren? Laat het ons direct weten en wij schieten je z.s.m. te hulp met het aanleggen van een mooie graszoden. Dan kun jij er deze zomer nog lekker van genieten.

Via onderstaande button kun jij ons gemakkelijk bereiken!

Fijne dag

Ja! Ik wil graag hulp bij mijn het aanleggen van onze nieuwe graszodenInteressant artikel? Deel het met anderen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates, tips en aanbiedingen voor jouw tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy policy. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

Actueel

Hoe tuinen in 15 jaar veranderd zijn

In de afgelopen 15 jaar heeft Van Duren Groenservice al heel wat tuinen mogen ontwerpen, renoveren en aanleggen. In die 15 jaar hebben we wel

Voortuin renovatie
Projecten

Voortuin renovatie

Een voortuin renoveren kun je op veel verschillende manieren. In dit geval zou de vorm zo goed als hetzelfde blijven maar de invulling en bestrating

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!