Inhoudsopgave

Hortensia snoeien - soorten hortensia
Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Hortensia snoeien – Hoe doe je dat en wanneer?

Hortensia’s zijn ontzettend sterk en groeien snel. Zo kunnen ze wel tot 3 meter hoog worden. Het is dus belangrijk om een hortensia te snoeien. Zo blijft deze mooi in vorm, kan deze optimaal bloeien en zorg je er tevens voor dat deze niet alle andere planten in de omgeving overheerst. In dit artikel gaan we het hebben over wanneer je een hortensia snoeit, wat voor soorten hortensia’s er zijn en wat gebeurt er als je een hortensia niet snoeit.

Inhoud

Wat voor soorten hortensia’s zijn er?

Op het gebied van hortensia’s zijn er allerlei verschillende soorten gekweekt. Het is dan ook een populaire en sterke plant voor in iedere tuin. De ene soort bloeit op nieuw hout terwijl de ander juist op oud hout bloeit. De ene soort kan wel 1,5 tot 3 meter worden terwijl anderen relatief klein blijven.

Wij gaan het hebben over de volgende bekende en minder bekende hortensia soorten:

  • Boerenhortensia (Hydrangea Macrophylia)
  • Berghortensia (Hydrangea Serrata)
  • Klimhortensia (Hydrangea Anomala)
  • Boomhortensia (Hydrangea Arborescens)
  • Pluimhortensia (Hydrangea Paniculata)
  • Eikenbladhortensia (Hydrangea Quercifolia)
  • Fluweelhortensia (Hydrangea aspera)
  • Japanse hortensia (Hydrangea involucrata)

Boerenhortensia (Hydrangea Macrophylia)

De boerenhortensia heeft een heel toepasselijke naam. Deze soort zag je vroeger vrij vaak als een haag bij boerderijen terugkomen. Het is een soort die bloeit op oud hout en kan groot worden als deze niet gesnoeid word. Hij gedijt het beste in de halfschaduw. Mede afhankelijk van de zuurgraad van de grond kan deze bloeien met roze, paarse of blauwe bloemen.

Deze soort is het meest populair en zie je vaak terug in tuinen en terrassen.

Hortensia snoeien - hoe en wanneer
Boerenhortensia (Hydrangea Macrophylia)

Berghortensia (Hydrangea Serrata)

Net als de boerenhortensia bloeit de berghortensia op oud hout. Doordat deze soort een beetje lijkt op de boerenhortensia ontstaat er nog wel eens verwarring. Het verschil kun je vooral herkennen aan de bloemen en aan het blad.

Zo is het blad vaak iets donkerder. De bloemen bestaan uit een verdeling waarbij je in het midden hele kleine bloemetjes waarneemt en aan de buitenkant grotere bloemen.

Klimhortensia (Hydrangea Anomala)

De klimhortensia is uniek voor zijn soort. Zoals de naam al aangeeft heeft deze een unieke groei. Een hortensia groeit zoals de meeste planten vanuit een wortelgedeelte. Klimhortensia’s daarentegen ontwikkelen hechtwortels. Dit zijn uitloper die zich op elk oppervlak kunnen hechten zoals muren en schuttingen.

Ook deze soort bloeit op oud hout, maar onderscheid zich qua hoogte nog net iets meer dan zijn mede soortgenoten. Deze kan namelijk wel 4 meter hoog worden!

Boomhortensia (Hydrangea Arborescens)

De boomhortensia vind je vaak terug in moderne tuinen en is dan ook erg populair. Doordat deze soort groeit op nieuw hout kun je deze jaarlijks volledig terugsnoeien. Wanneer deze bloeit ontstaan er maandenlang grote bloeiende witte bollen.

De naam boomhortensia komt waarschijnlijk doordat deze soort vaak onder bomen is terug te vinden.

Pluimhortensia (Hydrangea Paniculata)

De pluimhortensia wint ook veel populariteit. Net als een boomhortensia groeit deze op nieuw hout waardoor deze jaarlijks volledig terug gesnoeid kan worden. Omdat deze variant ook in kleinere soorten verkrijgbaar is wordt deze ook vaak gebruikt voor kleinere tuinen.

De naam verklapt eigenlijk al hoe de bloem eruit ziet. Hoewel de meeste hortensia soorten een ronde vorm hebben heeft deze een pluimvormige bloei.

Eikenbladhortensia (Hydrangea Quercifolia)

De eikenbladhortensia is een opvallende soort. Dit komt door de bladeren. Zoals je al kunt afleiden uit de naam lijken deze bladeren op eikenbladeren.

Deze soort bloeit op oud hout en heeft in tegenstelling tot de andere soorten een kegelvormige bloei.

Hortensia snoeien – Hoe doe je dat en wanneer?

Fluweelhortensia (Hydrangea aspera)

De fluweelhortensia is een wat onbekende hortensia soort. Deze soort bloeit minder lang en kan uitgroeien tot een breedte van 2 meter.

Echter word dit gecompenseerd door de prachtige dronkergroene, fluweelachtige bladeren. Deze grote bladeren van 15 tot 20 cm zijn een prachtig plaatje in jouw tuin.

Wanneer deze gaat bloeien is het wel een echte topper. De bloemen bestaan namelijk uit twee soorten bloemen. In het midden zie je kleine lila bloemen met daaromheen de witte randbloemen.

Deze hortensia bloeit ook op oud hout.

Japanse hortensia (Hydrangea involucrata)

Net zoals de fluweelhortensia is een de Japanse hortensia een wat minder gebruikte hortensia.

Deze kan gemiddeld tot 2.20m hoog worden en bloeit met prachtige lila-achtige bloemen van juli tot en met september. Deze bloeit op oud hout.

Hoe snoei je een hortensia?

Zoals je wel begrijpt of zelf hebt ervaren is een hortensia sterk en mooi. Vrijwel elke soort is zeer makkelijk in onderhoud. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat deze plant altijd voldoende water krijgt. Verder heb je er alleen maar plezier van want hortensia’s bloeien maar liefst een half jaar aan één stuk door!

Wanneer je hortensia te groot wordt moet je wel snoeien om deze mooi in vorm te houden. Een klein beetje voorbereiding is wel nodig. Je moet namelijk weten welke soort hortensia’s je hebt. Het is namelijk belangrijk om te weten of je hortensia bloeit op oud of nieuw hout. Hierboven heb je al diverse kenmerken kunnen terugvinden hoe je jou soort zou kunnen herkennen.

Wat betekend bloeien op oud en nieuw hout?

De meeste hortensia soorten bloeien op oud hout. Dit betekend dat de bloemen ontstaan op de takken die de hortensia daarvoor gevormd heeft. De bloemen die ontstaan op takken die dit jaar gevormd zijn wordt bloeien op nieuw hout genoemd.

Hortensia snoeien - bloeien op oud en nieuw hout

Hortensia snoeien op oud hout?

Wanneer je een hortensia soort hebt die bloeit op oud hout heb je nog minder onderhoud. Deze soorten hoeven namelijk helemaal niet gesnoeid te worden tenzij je deze te groot vind worden. Wat hierbij wel belangrijk is om de uitgebloeide bloemen af te knippen.

Soorten hortensia’s die bloeien op oud hout:

  • Boerenhortensia
  • Eikenbladhortensia
  • Fluweelhortensia
  • Japanse hortensia

Wanneer snoei je hortensia’s die bloeien op oud hout?

Hortensia’s die dus bloeien op oud hout hoef je dus niet te snoeien maar wel de uitgebloeide bloemen afknippen. Dit kun je het beste doen voor 1 maart. Je kunt de uitgebloeide bloemen ook voor de winter meteen na de bloei knippen. Net zoals altijd geldt ook hier, snoei nooit als het vriest of tijdens een vorst periode.

Hortensia verjongen

Wil je de struik verjongen? Dan kun je in het voorjaar een aantal oude takken tot de grond afknippen. Kies hier dan het liefst voor de takken die het meest overhangen of de hoogste. Zo zorg je er namelijk ook voor dat er een mooie vorm overblijft.

Wil je de hortensia toch volledig verkleinen? Dan is dit mogelijk, maar houd er rekening mee dat de hortensia dat jaar niet zal bloeien.

Hortensia snoeien op nieuw hout?

Een hortensia soort die bloeit op nieuw hout kan gewoon volledig terug gesnoeid worden. De knoppen vormen zich namelijk op de takken die vanaf het voorjaar gevormd worden en bloeien dus ook gewoon na het snoeien.

Soorten hortensia’s die bloeien op nieuw hout:

  • Boomhortensia
  • Pluimhortensia

Wanneer snoei je hortensia’s die bloeien op oud hout?

Deze soorten kun je in het vroege voorjaar snoeien. Om de plant mooi compact te houden kun je deze tot 15 centimeter boven de grond afknippen. Wil je juist een grotere plant? Knip dan alleen de bloemen.

Snoei deze soorten niet in het najaar, de oude bloemen beschermen de plant namelijk tegen vorst. Net zoals altijd geldt ook hier, snoei nooit als het vriest of tijdens een vorst periode.

Hortensia snoeien - soorten hortensia

wat gebeurt er als je een hortensia niet snoeit?

Op de meeste hortensia soorten zal niet snoeien vrij weinig gevolgen hebben. Behalve dan dat ze snel groter worden. Alle soorten die op oud hout bloeien zullen prachtig blijven bloeien als je de uitgebloeide bloemen op tijd verwijderd. Echter is het wel verstandig om rond de 3 tot 4 jaar de struiken te verjongen. Hierbij knip je zwakke en verouderde takken weg. De jonge scheuten laat je staan, zo behoud je een mooie struik.

Bij hortensia’s die bloeien op nieuw hout kan wanneer je deze niet snoeit zorgen voor een grotere struik met meer bloemen maar wel kleinere. Hoe dieper je deze snoeit hoe groter de bloemen zullen zijn.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Tuinieren op veengrond
Tuininformatie

Tuinieren op veengrond: de complete gids

Heb je een tuin met veengrond? Dan ben je niet de enige! Veengrond is een veelvoorkomende grondsoort in Nederland, maar het kan best een uitdaging

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar