Inhoudsopgave

voortuin ontwerp
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Hoe maak je een voortuin ontwerp?

Een voortuin is het visitekaartje van je huis. Je ontvangt mensen eerst met je tuin en laat mensen meegenieten hiervan. Mits, je deze uiteraard mooi hebt verzorgd. Het aangezicht geeft een voorproefje op wat men binnenin de woning ook kan verwachten. Zie het als een eerste ontmoeting, de eerste indruk is erg belangrijk voor het verdere verloop van een relatie. Op het moment dat jij je voortuin mooi verzorgd hebt met een mooi ontwerp dan verwachten mensen ook dat het binnenshuis er verzorgd uitziet.

Een voortuin ontwerp, waar moet je aan denken?

Je wilt je eigen droom voortuin realiseren maar hier heb je een ontwerp voor nodig. Maar waar begin je?
Het ontwerpen van jouw voortuin is sterk afhankelijk van het type huis waar je in woont. Is het een rijtjeshuis, hoekhuis of een vrijstaande woning? Omdat ieder woonhuis zijn eigen kenmerken heeft is het belangrijk om dit eerst goed in kaart te brengen.

Het is belangrijk dat je meteen rekening houdt met de aantal zonuren van je voortuin. Waar komt de meeste zon en waar de meeste schaduw? Dit is bepalend voor welke planten en struiken je gaat gebruiken in je beplantingsplan. Ook de wind is een bepalende factor, staart er veel wind op je voortuin? Kies dan voor sterkere planten die goed tegen een stootje kunnen!

Een ontwerp dat past bij jouw stijl

Op bovenstaande manier maak je alle functionele punten inzichtelijk die van belang zijn voor een ontwerp te maken. Zodra je alle functionele punten in kaart hebt gebracht kun je aan de slag met het leuke werk. Hou je van veel groen en kleur? Of wil je juist een onderhoudsvrije voortuin met bestrating? Ook een mix van deze twee is mogelijk.
Onderstaand nog een aantal vragen waar wij altijd rekening houden bij een tuinontwerp ongeacht of dit voor een voortuin of achtertuin is.

  • Waar komt de bestrating? Kies je alleen voor een pad richting de voordeur of wil je meer bestraten en werken met een border?
  • Hoe zit het met de afwatering? Je wilt immers niet dat je mooie voortuin veranderd in een groot zwembad wanneer het gaat regenen.
  • Welke planten? Het beplantingsplan bepaald hoeveel planten er nodig zijn en waar ze het beste geplant worden.
  • Komt er een oprit? Een oprit kan nodig zijn voor je auto maar ook wellicht voor je fiets. Je wilt immers niet over je planten heen fietsen.
  • Moet er een beregening geplaatst worden? Als je met groen aan de slag gaat moet dit ook regelmatig water krijgen, ga je dit zelf met een slang doen of maak je het jezelf makkelijk met een beregeningsinstallatie?
  • Welke verlichting ga je gebruiken? Je oprit wil je natuurlijk goed verlicht hebben, maar een mooie boom kun je ook sfeervol verlichten in je voortuin.

Voorbeelden van voortuinen

Wil je graag zien hoe een voortuin door ons ontworpen en gerealiseerd uitziet? Bekijk dan eens onze projecten voor meer inspiratie. Zo hebben wij al veel verschillende voortuinen mogen ontwerpen zoals groene, diagonale, strakke maar ook tuinen met beregening om het voor de klant zo makkelijk mogelijk te maken.

Hulp nodig bij het maken van een ontwerp?

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het maken van jouw voortuin ontwerp voor jouw rijtjes-, vrijstaand-, of hoekhuis? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op voor advies of een ontwerp op maat te laten maken.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Achtertuin renovatie in Tienray - Van Duren Groenservice
Tuin renovatie/aanleg

Achtertuin renovatie Tienray

Een transformatie die elke achtertuin kan omtoveren tot een plek van rust, schoonheid en plezier voor iedereen, dat wil toch iedereen? In Tienray hebben we

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar