December tips

Snoeien moerbei bomen

n december wordt er vaak al minder aandacht aan de tuin besteed. Er zijn echter nog wel een paar klussen die gedaan kunnen worden voor de winter officieel begint.

Snoeien

In de donkere dagen voor Kerst is het wel zo gezellig om samen in de tuin aan de slag te gaan. Voor het snoeien van bomen is het altijd handig om met z’n tweeën te werken. Terwijl de een snoeit, kan de ander de nodige aanwijzingen geven. Zo zorg je er samen voor dat de boom zijn vorm behoudt. Let op dat wanneer je zware takken gaat snoeien geen bast losscheurt van de boom! 

Zaag daarom altijd eerst de onderkant van de tak op enige afstand van de stam in. Daarna zaag je iets verder van de stam de tak van bovenaf door. De ‘kapstok’ die dan blijft zitten, kan daarna nog wat dichter bij de stam worden doorgezaagd, maar laat de ‘kraag’ vlak bij de stam zitten. De boom sluit de wond namelijk vanuit deze kraag. Bij takken dikker dan twee centimeter raden we aan de wond met wondbalsem af te dekken.

Ook een Ligusterhaag die te omvangrijk of van onderen kaal is geworden kun je in de decembermaand nog gerust snoeien. De haag zal de komende maanden er wel niet zo mooi uitzien, maar in het voorjaar zal hij weer gezond uitlopen zodat je weer een mooie en volle haag krijgt.

Let op bevroren gras

Als de grond met het gras erop bevroren is, kan dit ‘breken’ wanneer er overheen wordt gelopen. Het effect daarvan zie je niet meteen maar wordt pas in het voorjaar duidelijk wanneer de plekken waar het gras gebroken is bruin en kaal worden. Op de door het lopen verdichte plekken kan de vorst extra lang in de grond blijven waardoor het gras afsterft.

Schoffelen in december

Het klinkt gek wanneer je geen onkruid ziet staan om dan toch te gaan schoffelen. Maar juist nu kun je hier voordeel uit halen. Veel kiemplantjes van onkruid zijn namelijk al iets ontwikkeld onder de grond. Wanneer je nu schoffelt zal door de zon en aankomende vorst de kiemplantjes verdrogen en ben je in het vroege voorjaar veel onkruid kwijt. Let op dat je wel gebruik maakt van een scherpe schoffel en schoffel niet waar bollen groeien, de kans is namelijk groot dat je deze zult beschadigen.

Inspiratie voor het nieuwe jaar

De feestmaand is een mooi moment om na te denken over je tuin. Wat zou je willen aanpassen en hoe ga je dit aanpakken? Verzamel foto’s van tuinen, materialen, planten, bomen en meubels die je mooi vindt, of maak zelf foto’s. Zo krijg je zelf een duidelijk beeld van hoe je graag je tuin wilt.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates, tips en aanbiedingen voor jouw tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy policy. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

Actueel

Hoe tuinen in 15 jaar veranderd zijn

In de afgelopen 15 jaar heeft Van Duren Groenservice al heel wat tuinen mogen ontwerpen, renoveren en aanleggen. In die 15 jaar hebben we wel

Voortuin renovatie
Projecten

Voortuin renovatie

Een voortuin renoveren kun je op veel verschillende manieren. In dit geval zou de vorm zo goed als hetzelfde blijven maar de invulling en bestrating

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!