De diervriendelijke tuin

De diervriendelijk tuin - Koolmeesje

Hou jij van dieren om het huis, de vogels die vrolijk door je tuin dartelen? Dan is de diervriendelijke tuin zeer geschikt voor jou! Maar ook als je liever een modernere tuin hebt of wilt kun je hier alsnog een diervriendelijke tuin van maken.

De 100% diervriendelijke wilde tuin

Wil jij all-in gaan en je tuin zo diervriendelijk mogelijk inrichten? Dan is een wilde tuin ideaal. Met een wilde tuin bedoelen we uiteraard geen overwoekerde tuin waar je zelf niet meer van kan genieten. Een wilde tuin houdt in dat je deze zo natuurlijk mogelijk houdt. Dit doe je onder andere door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en ervoor te zorgen dat je tuin toegankelijk is. Zo kun je door het hekwerk een paar centimeter van de grond te hangen egels de mogelijkheid geven om je tuin te bezoeken. Wat weer als voordeel heeft dat je minder slakken in je tuin zult hebben.

Een drinkplaats is wel een echte must voor de wilde tuin. Het is een verzamelplaats voor vele dieren zoals egels, eekhoorns maar ook voor alle vogels. In het najaar hoeft die hoop bladeren of snoeiafval niet weg gebracht te worden maar kun je deze gewoon laten liggen. Het biedt namelijk bescherming en een plek om te overwinteren.

Om de tuin zo natuurlijk mogelijk te houden maak je gebruik van een diverse variatie in beplanting, hoogteverschillen, open en dichtbegroeide ruimtes. Zo hebben vogels ook genoeg keus om te nestelen en beschutting wanneer gevaar dreigt.

Vergeet de vlinders en insecten niet

Zorg niet alleen voor variatie op het gebied van bomen en struiken maar ook op het gebied van bloemen is veel variatie belangrijk. Bloemen zorgen voor meer vogels in de tuin maar trekt ook vlinders en insecten aan zoals hommels en bijen. Deze zijn weer belangrijk voor de bestuiving van je planten. De kleinere insecten dienen dan weer als voedsel voor vogels. Het andere voordeel is dat bloemen zaden vormen wat weer als voedsel dient voor vogels, eekhoorns en andere kleine tuinbewoners.

Vlinders in de tuin

Vogels voeren

Om de vogels wat extra ondersteuning te bieden kun je ze voeren. Zo maak je de merel, zanglijster en de koperwiek blij met appels, peren en rozijnen. De (kool)mees, mus, vink en groenling houden erg van zaadjes en vetbollen. Voor het roodborstje is geraspte kaas een echte lekkernij terwijl de grote bonte specht dol is spekzwoerd.

De composthoop

Wil je je tuin 100% natuurlijk houden dan kun je het beste aan de slag gaan met een composthoop. hierbij is het belangrijk om de volgende 3 regels goed in acht te nemen voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Zorg voor goede doorluchting

Keer elke zes weken de composthoop ondersteboven, dit versnelt het proces en voorkomt dat je composthoop gaat stinken.

Zorg voor variatie

Zorg voor ruim voldoende variatie in materiaal. Vochtig, droog, slap, stevig, grof, fijn, koolstofrijk en stikstofrijk materiaal moet je variëren voor het beste resultaat. Gooi veel tuinafval nooit in één keer op de composthoop maar in porties.

Zorg voor voldoende vochtigheid

Een composthoop mag niet te nat of te droog worden. Wanneer deze namelijk te nat wordt spoelen alle voedingsstoffen eruit of kan er een tekort aan lucht ontstaan. Een ideale plek is onder een boom, half beschut tegen de regen en zon.

Compost voor hergebruik in de tuin

Ideale planten voor een wilde tuin

Vraag je je af welke planten, bomen en struiken je het beste kan gebruiken in een wilde tuin? We hebben een kleine selectie voor je gemaakt.

Bomen en struiken: Vlinderstruik, Appelboom, Vogelkers, Lijsterbes en kleine fruitbomen

Hagen: Haagbeuk, Coniferen, Liguster, Meidoorn en Hulst

Klimplanten: Klimop, Klimroos en Klimhortensia

Bloemen: Zonnebloemen, Sleutelbloem, Longkruid, Kattenstaart, Duizenblad, Lavendel, Tijm, Herfstaster en Heide

Maar, wat als ik geen wilde tuin heb of wil?

Voor een diervriendelijke tuin heb je natuurlijk niet perse een wilde tuin nodig. Uiteindelijk is elke plant in je tuin ideaal voor je tuinbewoners en tuinbezoekers. Maar wil je toch wat meer doen dan kan dat op verschillende manieren.

Nestkastjes

Geef vogels de mogelijkheid om te nestelen in je tuin door middel van één of meerdere nestkastjes te plaatsen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, vormen en maten en passend bij jouw stijlvoorkeur.

Waterschaal

Water is net zoals voor ons een van de primaire behoeften van vogels en andere tuinbewoners. Door een schaal met water te plaatsen zal je heel wat dankbare vogels in je tuin mogen verwelkomen

Hoekje met bladeren

Heb je achter je tuinhuis nog wat ruimte, laat in de winter dan hier wat bladeren en tuinafval liggen. Zo kunnen egels hier overwinteren en de insecten zorgen voor een voedselbron voor de vogels

Een moderne composthoop

Ook in een moderne tuin kan je milieubewust aan de slag met een eigen composthoop. Er zijn namelijk moderne designs die perfect passen bij jouw tuinvoorkeur

Vogels voeren

Uiteraard de meest voor de hand liggende optie, met een simpel voederhuisje kun je je tuinbewoners het hele jaar voorzien van voedsel.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Gratis E-book vol tuin tips!

We hebben al onze maandelijkse tuin tips gebundeld tot één e-book! Met dit handige naslagwerk kan ook jij het hele jaar genieten van je tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy verklaring. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

Adventure Golf de Leistert Roggel
Projecten

Adventure Golf de Leistert

Vorig jaar hebben we in opdracht van SupaGolf de aanplant van de nieuwe Adventure golfbaan op Recreatiepark de Leistert in Roggel mogen verzorgen en nu,

Buitenkamer - tuin overkapping waar begin je?
Actueel

Overkapping tuin, waar begin je?

Heb jij ook de wens om een overkapping in je tuin te plaatsen? Je bent niet de enige. Want wie wil er nou niet een

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

E-book tuintips