Inhoudsopgave

De diervriendelijke moderne tuin
Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Creëer een prachtige en diervriendelijke tuin met 10 tips!

Een diervriendelijke tuin is voor steeds meer mensen een wens. Dat is natuurlijk niet zo gek aangezien we steeds milieubewuster worden in onze keuzes en ook bij het aanpassen of aanleggen van onze tuin.

Ben jij een dierenliefhebber die graag de vogels vrolijk door je tuin ziet dartelen? Dan is dit artikel zeker geschikt voor jou! Heb je liever een modernere tuin, maar wil je ook je steentje bijdragen aan het behoud van het wildleven? Ook dan hebben we in dit artikel nog een aantal handige tips!

Een moderne diervriendelijke tuin 10 tips

De 100% diervriendelijke wilde tuin

Als je all-in wilt gaan en je tuin zo diervriendelijk mogelijk inrichten? Dan is een wilde tuin ideaal. Hiermee bedoelen we uiteraard geen overwoekerde tuin waar je zelf niet meer van kan genieten. Een wilde tuin houdt in dat je deze zo natuurlijk mogelijk houdt.

Dit doe je onder andere door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en ervoor te zorgen dat je tuin toegankelijk is. Zo kun je door het hekwerk een paar centimeter van de grond te hangen egels de mogelijkheid geven om je tuin te bezoeken. Wat weer als voordeel heeft dat je minder slakken in je tuin zult hebben.

Een drinkplaats is wel een echte must voor de wilde tuin. Het is een verzamelplaats voor vele dieren zoals egels, eekhoorns maar ook voor alle vogels.

In het najaar hoeft die hoop bladeren of snoeiafval niet weg gebracht te worden maar kun je deze gewoon laten liggen. Het biedt namelijk bescherming en een plek om te overwinteren.

Om de tuin zo natuurlijk mogelijk te houden maak je gebruik van een diverse variatie in beplanting, hoogteverschillen, open en dichtbegroeide ruimtes. Zo hebben vogels ook genoeg keus om te nestelen en beschutting wanneer er gevaar dreigt.

Diervriendelijke tuin voor vlinders en insecten

Vergeet de vlinders en insecten niet

Zorg niet alleen voor variatie op het gebied van bomen en struiken maar ook op het gebied van bloemen is veel variatie belangrijk. Bloemen zorgen voor meer vogels in de tuin maar trekt ook vlinders en insecten aan zoals hommels en bijen. Deze zijn weer belangrijk voor de bestuiving van je planten. De kleinere insecten dienen dan weer als voedsel voor vogels. Het andere voordeel is dat bloemen zaden vormen wat weer als voedsel dient voor vogels, eekhoorns en andere kleine tuinbewoners.

Vogels voeren

Om de vogels wat extra ondersteuning te bieden kun je ze voeren. Zo maak je de merel, zanglijster en de koperwiek blij met appels, peren en rozijnen. De (kool)mees, mus, vink en groenling houden erg van zaadjes en vetbollen. Voor het roodborstje is geraspte kaas een echte lekkernij terwijl de grote bonte specht dol is spekzwoerd.

Een diervriendelijke tuin met nestkastjes

De composthoop

Wil je je tuin 100% natuurlijk houden dan kun je het beste aan de slag gaan met een composthoop. hierbij is het belangrijk om de volgende 3 regels goed in acht te nemen voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Zorg voor goede doorluchting

Keer elke zes weken de composthoop ondersteboven, dit versnelt het proces en voorkomt dat je composthoop gaat stinken.

Zorg voor variatie

Zorg voor ruim voldoende variatie in materiaal. Vochtig, droog, slap, stevig, grof, fijn, koolstofrijk en stikstofrijk materiaal moet je variëren voor het beste resultaat. Gooi veel tuinafval nooit in één keer op de composthoop maar in porties.

Zorg voor voldoende vochtigheid

Een composthoop mag niet te nat of te droog worden. Wanneer deze namelijk te nat wordt spoelen alle voedingsstoffen eruit of kan er een tekort aan lucht ontstaan. Een ideale plek is onder een boom, half beschut tegen de regen en zon.

Diervriendelijke tuin met een composthoop

Ideale planten voor een wilde tuin

Planten die geschikt zijn voor een wilde tuin zijn doorgaans planten die van nature voorkomen in jouw regio en die weinig onderhoud vereisen. Het zijn dan ook vaak inheemse plantensoorten die goed zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en daardoor beter bestand zijn tegen ziekten en plagen. Een wilde tuin kan zo bestaan uit een mix van bomen, struiken, vaste planten, grassen en bloemen. Hier zijn enkele voorbeelden van planten die geschikt zijn voor een wilde tuin:

Wilde bloemen zoals klaprozen, margrieten, viooltjes, boterbloemen en korenbloemen
Grassen zoals riet, kropaar, struisgras en ruwe smele
Vaste planten zoals koninginnenkruid, zonnehoed, duizendblad en guldenroede
Struiken zoals meidoorn, hazelaar, sleedoorn en kardinaalsmuts
Bomen zoals wilde kers, esdoorn, lijsterbes en els

Het is belangrijk om te onthouden dat in een wilde tuin de natuur zijn gang kan gaan en dat sommige planten mogelijk wilder groeien dan in een traditionele tuin. Het kan echter ook een prachtig resultaat geven wat de biodiversiteit ten goede komt.

Een diervriendelijke tuin met inheemse planten zoals klaprozen

Top 10 tips voor een moderne diervriendelijke tuin

Voor een diervriendelijke tuin heb je natuurlijk niet per se een wilde tuin nodig. Uiteindelijk is elke plant in je tuin ideaal voor je tuinbewoners en tuinbezoekers. Maar wil je toch wat meer doen? Dan kan dat op verschillende manieren. Hieronder vind je de top 10 tips voor een diervriendelijke tuin te creëren.

1. Ontkoppel je hemelwaterafvoer

Niet alleen help je het milieu, natuur en riool door je hemelwaterafvoer af te koppelen, maar met dit water kun je ook makkelijk een kleine waterpoel of wadi creëren. Of je laat het natuurlijk in je vijver stromen als je een vijver hebt. Dit brengt veel diversiteit en afkoeling voor vogels, insecten en alle dieren die wel wat te drinken kunnen gebruiken.

2. Plaats een waterschaal

Water is net zoals voor ons een van de primaire behoeften van vogels en andere tuinbewoners. Door een waterschaal te plaatsen zal je heel wat dankbare vogels in je tuin mogen verwelkomen. Vergeet wel niet om deze schaal regelmatig bij te vullen, zeker in de zomermaanden zal dit regelmatig nodig zijn.

3. Laat bladeren en tuinafval in je border liggen

Heb je achter je tuinhuis nog wat ruimte, laat in de winter dan hier wat bladeren en tuinafval liggen. Zo kunnen egels hier overwinteren en de insecten zorgen voor een voedselbron voor de vogels.

Geen plek achter het tuinhuis maar wel een aantal borders? Laat wat bladeren of tuinafval liggen. Het is namelijk ook nog eens voeding voor je bodem en houdt vocht vast.

4. Nestkastjes

Geef vogels de mogelijkheid om te nestelen in je tuin door middel van één of meerdere nestkastjes te plaatsen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, vormen en maten en passend bij de stijl van jouw tuin.

Overweeg daarnaast ook eens het installeren van een bijen– of insectenhotel om deze nuttige dieren een veilige plek te geven om te nestelen.

Een diervriendelijke tuin met nestkastjes

5. Een moderne composthoop

Overweeg om een composthoop te maken, waarin tuinafval, fruit en groenten worden gecomposteerd. Dit trekt regenwormen en andere bodemdiertjes aan, wat op zijn beurt weer vogels en andere dieren aantrekt.

Een compostbak hoeft overigens geen lelijke vierkante bak te zijn. Ze zijn er in moderne en stijlvolle uitvoeringen zodat deze in elke tuin geplaatst kan worden.

6. Verschillende niveaus

Deze tip is vooral handig als je de tuin nog gaat aanpassen of aanleggen. Maar mocht je de mogelijkheid hebben, maak dan gebruik van verschillende niveaus in de tuin, zoals verhoogde borders, bomen en struiken om dieren te voorzien van beschutting en voedsel.

7. Vogels voeren

Uiteraard de meest voor de hand liggende optie, namelijk een voederhuisje. Hiermee kun je je tuinbewoners het hele jaar voorzien van voedsel en zal ook steeds weer nieuwe vogels aantrekken.

8. Plant inheemse planten

Maak in je tuin gebruik van inheemse planten die aantrekkelijk zijn voor lokale dieren, zoals bijen, vlinders en vogels. Denk aan planten zoals bijvoorbeeld de korenbloem, wilde marjolein, de braam en de klimop.

Diervriendelijke tuin met een composthoop

9. Vermijd bestrijdingsmiddelen

Vermijd pesticiden en herbiciden die schadelijk kunnen zijn voor dieren. Gebruik in plaats daarvan natuurlijke bestrijdingsmiddelen of verwijder onkruid handmatig.

10. Voorkom plastic in je tuin

Gebruik geen plastic producten zoals wegwerp plantenlabels van plastic, want deze kunnen schade aanrichten aan de dieren en het milieu.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Tuinieren op veengrond
Tuininformatie

Tuinieren op veengrond: de complete gids

Heb je een tuin met veengrond? Dan ben je niet de enige! Veengrond is een veelvoorkomende grondsoort in Nederland, maar het kan best een uitdaging

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar