Inhoudsopgave

De diervriendelijk tuin - Koolmeesje
Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

Diervriendelijke tuin

Hou jij van dieren om het huis, de vogels die vrolijk door je tuin dartelen? Dan is de diervriendelijke tuin zeer geschikt voor jou! Maar ook als je liever een modernere tuin hebt of wilt kun je hier alsnog een diervriendelijke tuin van maken.

De 100% diervriendelijke wilde tuin

Wil jij all-in gaan en je tuin zo diervriendelijk mogelijk inrichten? Dan is een wilde tuin ideaal. Met een wilde tuin bedoelen we uiteraard geen overwoekerde tuin waar je zelf niet meer van kan genieten. Een wilde tuin houdt in dat je deze zo natuurlijk mogelijk houdt. Dit doe je onder andere door geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en ervoor te zorgen dat je tuin toegankelijk is. Zo kun je door het hekwerk een paar centimeter van de grond te hangen egels de mogelijkheid geven om je tuin te bezoeken. Wat weer als voordeel heeft dat je minder slakken in je tuin zult hebben.

Een drinkplaats is wel een echte must voor de wilde tuin. Het is een verzamelplaats voor vele dieren zoals egels, eekhoorns maar ook voor alle vogels. In het najaar hoeft die hoop bladeren of snoeiafval niet weg gebracht te worden maar kun je deze gewoon laten liggen. Het biedt namelijk bescherming en een plek om te overwinteren.

Om de tuin zo natuurlijk mogelijk te houden maak je gebruik van een diverse variatie in beplanting, hoogteverschillen, open en dichtbegroeide ruimtes. Zo hebben vogels ook genoeg keus om te nestelen en beschutting wanneer gevaar dreigt.

Vergeet de vlinders en insecten niet

Zorg niet alleen voor variatie op het gebied van bomen en struiken maar ook op het gebied van bloemen is veel variatie belangrijk. Bloemen zorgen voor meer vogels in de tuin maar trekt ook vlinders en insecten aan zoals hommels en bijen. Deze zijn weer belangrijk voor de bestuiving van je planten. De kleinere insecten dienen dan weer als voedsel voor vogels. Het andere voordeel is dat bloemen zaden vormen wat weer als voedsel dient voor vogels, eekhoorns en andere kleine tuinbewoners.

Diervriendelijke tuin - vlinders in de tuin
Vlinders in de tuin

Vogels voeren

Om de vogels wat extra ondersteuning te bieden kun je ze voeren. Zo maak je de merel, zanglijster en de koperwiek blij met appels, peren en rozijnen. De (kool)mees, mus, vink en groenling houden erg van zaadjes en vetbollen. Voor het roodborstje is geraspte kaas een echte lekkernij terwijl de grote bonte specht dol is spekzwoerd.

De composthoop

Wil je je tuin 100% natuurlijk houden dan kun je het beste aan de slag gaan met een composthoop. hierbij is het belangrijk om de volgende 3 regels goed in acht te nemen voor een zo optimaal mogelijk resultaat.

Zorg voor goede doorluchting

Keer elke zes weken de composthoop ondersteboven, dit versnelt het proces en voorkomt dat je composthoop gaat stinken.

Zorg voor variatie

Zorg voor ruim voldoende variatie in materiaal. Vochtig, droog, slap, stevig, grof, fijn, koolstofrijk en stikstofrijk materiaal moet je variëren voor het beste resultaat. Gooi veel tuinafval nooit in één keer op de composthoop maar in porties.

Zorg voor voldoende vochtigheid

Een composthoop mag niet te nat of te droog worden. Wanneer deze namelijk te nat wordt spoelen alle voedingsstoffen eruit of kan er een tekort aan lucht ontstaan. Een ideale plek is onder een boom, half beschut tegen de regen en zon.

Diervriendelijke tuin - compost voor hergebruik
Compost voor hergebruik in de tuin

Ideale planten voor een wilde tuin

Vraag je je af welke planten, bomen en struiken je het beste kan gebruiken in een wilde tuin? We hebben een kleine selectie voor je gemaakt.

Bomen en struiken: Vlinderstruik, Appelboom, Vogelkers, Lijsterbes en kleine fruitbomen

Hagen: Haagbeuk, Coniferen, Liguster, Meidoorn en Hulst

Klimplanten: Klimop, Klimroos en Klimhortensia

Bloemen: Zonnebloemen, Sleutelbloem, Longkruid, Kattenstaart, Duizenblad, Lavendel, Tijm, Herfstaster en Heide

Maar, wat als ik geen wilde tuin heb of wil?

Voor een diervriendelijke tuin heb je natuurlijk niet perse een wilde tuin nodig. Uiteindelijk is elke plant in je tuin ideaal voor je tuinbewoners en tuinbezoekers. Maar wil je toch wat meer doen dan kan dat op verschillende manieren.

Nestkastjes

Geef vogels de mogelijkheid om te nestelen in je tuin door middel van één of meerdere nestkastjes te plaatsen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, vormen en maten en passend bij jouw stijlvoorkeur.

Waterschaal

Water is net zoals voor ons een van de primaire behoeften van vogels en andere tuinbewoners. Door een schaal met water te plaatsen zal je heel wat dankbare vogels in je tuin mogen verwelkomen

Hoekje met bladeren

Heb je achter je tuinhuis nog wat ruimte, laat in de winter dan hier wat bladeren en tuinafval liggen. Zo kunnen egels hier overwinteren en de insecten zorgen voor een voedselbron voor de vogels

Een moderne composthoop

Ook in een moderne tuin kan je milieubewust aan de slag met een eigen composthoop. Er zijn namelijk moderne designs die perfect passen bij jouw tuinvoorkeur

Vogels voeren

Uiteraard de meest voor de hand liggende optie, met een simpel voederhuisje kun je je tuinbewoners het hele jaar voorzien van voedsel.

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

waterval renovatie Horst
Projecten

Waterval renovatie Horst

In Horst hebben we een waterval gerenoveerd bij een bestaande vijver. Tevens hebben we de border die om de waterval loopt opnieuw aangeplant. De waterval is opgemetseld met maaskeien en flagstones en bestaat uit maar liefst drie water stromen. De aanwezige Japanse Esdoorn prijkt trots boven de waterval uit en geeft in de zomer deels […]

Tuin lenteklaar maken
Tuinkalender

Tuin klaarmaken voor de lente

Nu het voorjaar voor de deur staat is het tijd om je tuin lenteklaar te maken. Maar waar begin je? In dit artikel vind je

Groendak
Projecten

Groendak

Groendaken zijn nog steeds een populaire trend. Je kan het dan ook op veel verschillende daken toepassen, ja zelfs op je bestaande tuinhuis. Het dak van het bestaande tuinhuis heeft een ware make-over gekregen. Dankzij het groendak wordt het regenwater gebufferd waarna het overtollige water de tuin in loopt. Behalve dat dit groen verkoeling geeft, […]

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar