De buxusmot – tuinonderhoud

buxusmot

De Buxusmot, de mot we liever niet zien in onze buxusplanten. Helaas zien we dit beestje vanaf 2017 steeds meer opkomen en vreet de buxusplanten van veel mensen kapot. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar toch zijn er een aantal zaken die je moet weten om de strijd aan te gaan met deze mot tijdens je tuin onderhoud.

Controleer je Buxus goed!

De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort. Het vlindertje legt eitjes op het blad van de buxus en daaruit komen de 2mm grote rupsen tevoorschijn. Als je de struiken tijdens het tuin onderhoud in het voorjaar regelmatig controleert, kun je voorkomen dat de rupsen de buxus kaalvreet.

Wat is eigenlijk een buxusmot?

Een rupsje van ongeveer 2 millimeter groot. Jonge exemplaren zijn vuilgeel en hebben bruine lengtestrepen. Oudere rupsen zijn felgroen met een zwarte kop. De rupsen verpoppen zicht tot vlindertje. De buxusmot heeft ook nog een officiële naam: Cydalima perspectalis.

Waarom is de buxusmot zo schadelijk?

De motten leggen groepjes eieren bij elkaar op één blaadje. Als die uitkomen, heb je meteen tien of twintig rupsen. Die moeten eten dat zorgt voor flink wat schade aan het blad. Soms zelfs zo erg dat de struik het niet overleeft.

Wat kun je hier nu precies tegen doen?

In het voorjaar de buxus goed controleren. Het probleem is alleen dat de rupsen diep in de plant wegkruipen en hier ook verpoppen. Dit is dus slecht zichtbaar. Tijdens je tuin onderhoud in het voorjaar zie je naar de eerste snoei een elkaar gesponnen takjes en uitwerpselen van de rupsen. Die kun je eruit knippen, maar als dit er veel zijn, is dat niet doenlijk.

Kan ik hiervoor een bestrijdingsmiddel gebruiken?

In tuincentra zijn middelen op basis van pyrethrum verkrijgbaar. Die zijn werkzaam tegen rupsen en ook tegen de buxusmot. Pyrethrum is o.a. te koop onder de merknaam Promanal. Op de verpakking wordt alleen over luis en spint gesproken, maar pyrethrum werkt normaal gesproken ook tegen rupsen.

Pyrethrum wordt gewonnen uit de bloemhoofdjes van een chrysantensoort. Dat klinkt natuurlijk, maar het is een breed werkend, niet-selectief middel, dat ook andere, nuttige beestjes doodt. Pyrethrum is echter een betere keus dan een middel op basis van synthetisch nagemaakte pyrethrum (pyrethroïden). Pyrethoïden (bijvoorbeeld Decis) hebben namelijk een langere nawerking.

Is biologische bestrijding mogelijk?

Er zijn vallen te koop met een lokstof die mannetjes aantrekt. Deze vallen vangen wel motten, maar je bestrijdt ze er niet echt mee. Ze dienen voornamelijk om te waarschuwen dat er motten rondvliegen en het tijd is voor actie. Een andere biologische mogelijkheid is het bespuiten van de buxus met nematoden. Dit zijn microscopisch kleine aaltjes die de rupsen parasiteren en doden. 

Heb jij last van de buxusmot? Of wil jij vervanging voor je buxus? Laat het ons weten dan schieten wij jou te hulp.

Ja, ik wil af van de buxusmot!

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang updates, tips en aanbiedingen voor jouw tuin!

Door middel van je e-mailadres in te vullen en te versturen ga je akkoord met het ontvangen van onze nieuwsbrieven en onze privacy policy. Indien je liever geen nieuwsbrieven meer ontvangt kun je je altijd onderaan de nieuwsbrief uitschrijven.

Ook interessant voor jou

Actueel

Hoe tuinen in 15 jaar veranderd zijn

In de afgelopen 15 jaar heeft Van Duren Groenservice al heel wat tuinen mogen ontwerpen, renoveren en aanleggen. In die 15 jaar hebben we wel

Voortuin renovatie
Projecten

Voortuin renovatie

Een voortuin renoveren kun je op veel verschillende manieren. In dit geval zou de vorm zo goed als hetzelfde blijven maar de invulling en bestrating

Wil jij ook met je tuin aan de slag?

Ontdek onze diensten en tuinpakketten!