Inhoudsopgave

buxusmot
Picture of Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

De buxusmot – tuinonderhoud

De Buxusmot, de mot we liever niet zien in onze buxusplanten. Helaas zien we dit beestje vanaf 2017 steeds meer opkomen en vreet de buxusplanten van veel mensen kapot. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar toch zijn er een aantal zaken die je moet weten om de strijd aan te gaan met deze mot tijdens je tuin onderhoud.

Controleer je Buxus goed!

De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort. Het vlindertje legt eitjes op het blad van de buxus en daaruit komen de 2mm grote rupsen tevoorschijn. Als je de struiken tijdens het tuin onderhoud in het voorjaar regelmatig controleert, kun je voorkomen dat de rupsen de buxus kaalvreet.

Wat is eigenlijk een buxusmot?

Een rupsje van ongeveer 2 millimeter groot. Jonge exemplaren zijn vuilgeel en hebben bruine lengtestrepen. Oudere rupsen zijn felgroen met een zwarte kop. De rupsen verpoppen zicht tot vlindertje. De buxusmot heeft ook nog een officiële naam: Cydalima perspectalis.

Waarom is de buxusmot zo schadelijk?

De motten leggen groepjes eieren bij elkaar op één blaadje. Als die uitkomen, heb je meteen tien of twintig rupsen. Die moeten eten dat zorgt voor flink wat schade aan het blad. Soms zelfs zo erg dat de struik het niet overleeft.

Wat kun je hier nu precies tegen doen?

In het voorjaar de buxus goed controleren. Het probleem is alleen dat de rupsen diep in de plant wegkruipen en hier ook verpoppen. Dit is dus slecht zichtbaar. Tijdens je tuin onderhoud in het voorjaar zie je naar de eerste snoei een elkaar gesponnen takjes en uitwerpselen van de rupsen. Die kun je eruit knippen, maar als dit er veel zijn, is dat niet doenlijk.

Kan ik hiervoor een bestrijdingsmiddel gebruiken?

In tuincentra zijn middelen op basis van pyrethrum verkrijgbaar. Die zijn werkzaam tegen rupsen en ook tegen de buxusmot. Pyrethrum is o.a. te koop onder de merknaam Promanal. Op de verpakking wordt alleen over luis en spint gesproken, maar pyrethrum werkt normaal gesproken ook tegen rupsen.

Pyrethrum wordt gewonnen uit de bloemhoofdjes van een chrysantensoort. Dat klinkt natuurlijk, maar het is een breed werkend, niet-selectief middel, dat ook andere, nuttige beestjes doodt. Pyrethrum is echter een betere keus dan een middel op basis van synthetisch nagemaakte pyrethrum (pyrethroïden). Pyrethoïden (bijvoorbeeld Decis) hebben namelijk een langere nawerking.

Is biologische bestrijding mogelijk?

Er zijn vallen te koop met een lokstof die mannetjes aantrekt. Deze vallen vangen wel motten, maar je bestrijdt ze er niet echt mee. Ze dienen voornamelijk om te waarschuwen dat er motten rondvliegen en het tijd is voor actie. Een andere biologische mogelijkheid is het bespuiten van de buxus met nematoden. Dit zijn microscopisch kleine aaltjes die de rupsen parasiteren en doden. 

Heb jij last van de buxusmot? Of wil jij vervanging voor je buxus? Laat het ons weten dan schieten wij jou te hulp.

Ja, ik wil af van de buxusmot!

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Picture of Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Voortuin renovatie Egchel - Van Duren Groenservice uit Panningen
Tuin renovatie/aanleg

Voortuinrenovatie in Egchel

Een strakke en onderhoudsvriendelijke voortuin Bij Van Duren Groenservice begrijpen we dat een tuin niet alleen mooi moet zijn, maar ook praktisch en onderhoudsvriendelijk. Onlangs

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar