8 tips voor het hervormen van je tuin

Vandaag sturen wij jou met 8 bruikbare tips het weekend in. Ben jij bezig met het hervormen van je tuin? Of heb je een aantal ideeën maar je weet het nog niet zeker? Lees dan onderstaande tips goed door. Veel leesplezier.

  1. Beginnen zonder idee

Voordat een tuinexpert bij jou gaat beginnen, bedenk dan eerst wat je belangrijk vind. Wil je bepaalde soorten struiken of bomen, een mini-vijver of een grasmat? Veel werk of weinig werk om je tuin te onderhouden? Hoe gebruik je je tuin, vooral om te zonnen en zitten of wil je ook actief aan de slag met een moestuin of een rozentuin?

Denk na over dit soort dingen en maak voor de aanleg van je tuin twee lijstjes.

  • Een lijstje met hoe je je tuin denkt te gaan gebruiken en hoeveel tijd je hebt voor onderhoud.
  • Een tweede lijstje met daarop wat voorbeelden van wat je wel en niet mooi vind aan andere tuinen.

Wil je graag hulp bij het opstellen van een lijstje? Wij helpen je graag. Neem contact met ons op en wij zorgen samen met jou voor een goede voorbereiding.

  1. Bomen in je tuin. Ze groeien sneller dan je denkt

Wees voorzichtig met bomen in je tuin. Wat er nu zo leuk en schattig uitziet kan je riolering en je uitzicht over 10 jaar grote schade toedoen. Informeer altijd naar de groeisnelheid van bomen en kies indien je zeker wilt weten dat de boom klein blijft een speciale dwerg variant.

  1. Denk goed na over een vijver!

Elke vijver in een tuin van enige betekenis, ja, zelfs een mini vijver, vergt kosten en flink onderhoud. Een vijver heeft een eigen ecosysteem en heeft al snel last van algen, onkruid en luidruchtige kikkers die je niet snel kunt vangen. Bedenk je heel erg goed of je echt een vijver wilt, ook met het oog op kleine kinderen en de magische aantrekkingskracht die water heeft op die kleine rakkers.

  1.  Organiseer je potplanten

Potplanten zijn makkelijk op je terras of rond je schuifpui. Ze hebben in de zomer echter wel bijna elke dag water nodig. Het is handiger om het aantal potten te beperken en alleen te gebruiken voor planten zoals aardbeien en kort bloeiende planten om een accent te geven aan je terras.

Heb je toch veel potten, organiseer ze dan ze niet her en der over je terras verspreid staan. Grote potten zijn ook handig. Er gaat meer aarde in en ze houden dus meer water vast. Je zult zien dat een paar grote potten of plantenbakken een veel rustiger en opgeruimder gevoel geven aan je terras.

  1. Een klein grasveld

Neem in een kleine tuintje geen gazon of grasveld. Ook al ben je nog zo’n fan, minder dan 10 vierkante meter gras kost meer hoofdpijn en onderhoud aan maaien en dingen als mosbestrijding  dan dat je er plezier van hebt. Als je gras neemt, die het dan meteen goed en zorg voor een oppervlak van minimaal 20 vierkante meter.

Wil je graag gras zonder onderhoud dan zijn er ook diverse mogelijkheden m.b.t. kunstgras.

  1. Bezuinig niet op een buitenkraan

Leg altijd een buitenkraan aan als je serieus bent over je tuin. Doe dat meteen als je toch je tuin opknapt en aanpakt, want dan kun je nog goed nadenken welke plek handig is.

Heb je geen buitenkraan en wil je er een aanleggen, laat ons dit weten via contact en wij schieten je direct te hulp. Dat lijkt duur, maar een nieuwe tuinbeplanting, omdat je grasveld dood is en je coniferen slap is op termijn nog veel duurder.

Met een buitenkraan kun je ook mooi je planten automatisch water geven. Beregeningssystemen ontzorgen jou volledig en zorgen altijd voor voldoende water. Misschien een beetje luxe? Maar wel heel erg handig en goed voor je planten.

  1. Beperk het aantal planten in je tuin

De gouden regel in een tuin is 80/20. Dat zit zo. Ga voor 80% basisbeplanting en gebruik slechts voor 20% accenten zoals bloeiers en verwisselbare planten zoals die in een moestuin. Plaats je meer eenjarige planten dan die 20% dan kost de tuin je al snel veel meer tijd aan onderhoud.

  1. Kies terrastegels van goede kwaliteit

Koop goede terrastegels. De kwaliteit van terrastegels is erg belangrijk. Deze zijn nieuw altijd iets duurder maar kijk ook eens om je heen bij vrienden of familie. Vaak zijn er mensen die van hun stenen of tegels af willen waar jij weer net gebruik van kunt maken.

Goede dikke terrastegels zijn van beton of natuursteen. Ze zijn niet glad als ze nat zijn en ze zijn minimaal 5 centimeter dik. Het is lastig, en zwaar om zelf een terras goed recht te leggen met de afwatering de juiste kant op. Een professional kan ook voorkomen dat je tegels gaan verzakken en het terras dus niet strak recht ligt. Ben je opzoek naar een mooie tegel of steen die ook bij je tuin past? En ben jezelf niet in staat om deze te leggen? Klik dan op contact en wij helpen jou hier graag mee.

Zullen we eerst even kennismaken? Klik dan op onderstaande button!

Tot snel!

Meer Tuintips

Dit vind je misschien ook wel interessant..

Herfsttips tuin

De herfst is officieel begonnen

De herfst is officieel begonnen Inmiddels zitten we alweer bijna aan het einde van september, de tijd vliegt. Dit betekent ook dat we weer in

Terugblik op de september kalender

Terugblik op: september kalender Beste tuinliefhebbers, In onze vorige tuintips hebben we de september kalender met jullie besproken. Volgende week is alweer de eerste dag

De september kalender

De september kalender Een nieuwe maand, lagere temperaturen en weer heel veel nieuwe werkzaamheden. September is een hele belangrijke maand voor iedere tuin. Onderstaande punten

Wanneer kun je het beste bemesten?

Wanneer kun je het beste bemesten? Het hebben van een gazon en planten vraagt ook om goed onderhoud. Regelmatig het gazon bemesten is belangrijk voor het krijgen van