Inhoudsopgave

3D Tuinontwerp laten maken
Robin van Duren

Robin van Duren

Inhoudsopgave

3D tuinontwerp laten maken

Een 3D tuinontwerp kan jouw ideeën en wensen visueel maken. Hierdoor krijg je een realistisch beeld van hoe je tuin er uit komt te zien. Zelfs wanneer je al alle voorbereidingen hebt getroffen en de materialen gekozen hebt kan een tuinontwerp in 3D het tastbaar maken. Daardoor kun je eventuele ongewenste verrassingen ook nog corrigeren. Bij een platte 2D tekening kun je er immers niet doorheen lopen.

We gaan het in dit artikel dan ook over verschillende onderdelen hebben zoals:

Wat is belangrijk bij het ontwerpen van een tuin?

Wanneer je je voortuin of achtertuin wilt gaan aanleggen of renoveren komt hier best wel wat bij kijken. Je moet met veel diverse onderdelen rekening houden bij het ontwerpen van je tuin om deze volledig tot zijn recht te laten komen. Je wilt immers geen problemen achteraf.

In eerste instantie is het belangrijk om te kijken naar jouw wensen en wat je ideeën hierbij zijn. Wil je bijvoorbeeld een gazon en veel groen, of kies je liever voor een groot terras met borders. Er is namelijk ontzettend veel keus en dat kan het soms moeilijk maken.

Bij het ontwerpen van je tuin wordt dus rekening gehouden met de balans tussen groen en bestrating. Wil jij graag een terras in de zon? Dan wordt er gekeken naar waar de meeste zon in je tuin is en hoe dit gecombineerd kan worden met de rest van je wensen.

Enkele onderdelen waar bij een tuinontwerp rekening mee gehouden moet worden:

 • De balans tussen groen en verharde delen
 • Waar de terrassen komen
 • Waar komen de borders
 • Waar de beplanting komt
 • Welke soort planten het goed doen in je tuin
 • Hoe er met hemelwater wordt omgegaan
 • Waar de vijver kan komen
 • Welke materialen er gebruikt worden voor je terras, paden, borders en tuinafscheiding
 • Waar de verlichting komt

Al deze onderdelen worden gecombineerd tot een tuinontwerp dat volledig tot zijn recht kan komen.

Het verschil tussen een 2D en 3D tuinontwerp

Het verschil tussen een 2D en 3D tuinontwerp is enorm voor de visualisatie van je tuin en het gevoel hierbij.

Een 2D tuinontwerp is namelijk een platte weergave van je tuin van bovenaf. Hierdoor krijg je wel al inzicht in hoe je tuin eruit komt te zien qua indeling. Helaas geven deze tuinontwerpen vrijwel nooit de sfeer weer van hoe je tuin wordt. Voor veel mensen maakt dit het lastig, je wilt immers een tuin met sfeer die aansluit bij jou als persoon.

Bij een 3D tuinontwerp daarentegen krijg je een visueel beeld. Je kunt als het ware door je tuin lopen waardoor je ook de zichtlijnen en doorkijkjes optimaal kunt ervaren. De materiaalkeuzes komen veel beter tot hun recht en je kunt je daadwerkelijk voorstellen dat je in de tuin kan zitten en genieten. Hierdoor kan je ook veel beter keuzes maken die in het 2D ontwerp er wellicht goed uitzagen maar achteraf toch misschien geen goed idee bleken te zijn. Beter nu erachter komen dan wanneer je tuin klaar is, toch?

Verschil 2D en 3D tuinontwerp - 3D tuinontwerp laten maken

De voordelen van een tuinontwerp

De voordelen van een goed tuinontwerp zijn zeer uiteenlopend. Maar we beperken ons hier tot de top 5 voordelen:

Minder stress, meer genieten!

Een tuin ontwerpen brengt nogal wat met zich mee. Net zoals een verbouwing kom je vaak steeds meer tegen waar je niet aan gedacht had. Dit geldt ook voor een tuin aanleg of tuin renovatie.

Door een tuinontwerp te laten maken weet je precies waar je aan toe bent, wat je nodig hebt en wat er moet gebeuren. Kortom, minder stress en sneller genieten van je tuin.

Jouw ideeën komen tot leven

Wanneer je een idee hebt voor je tuin is het soms lastig om dit om te zetten naar daadwerkelijk een visueel beeld. Door een tuinontwerp te laten maken komt jouw idee daadwerkelijk tot leven. Daarnaast kan een hovenier of tuinarchitect je idee vaak nog perfectioneren op manieren waar jij wellicht nog niet aan had gedacht.

Investering in je tuin

Een goed tuinontwerp draagt bij aan de waarde van je huis. Een professioneel ontwikkeld tuinontwerp zorgt vaak voor een unieke tuin. Dit draagt weer bij aan de waarde van je huis wanneer je dit ooit zou willen verkopen.

Behalve een financiële investering wordt er vaak ook rekening gehouden met duurzaamheid. Hierdoor draag je ook bij aan de biodiversiteit en bespaar je vaak ook geld. Denk bijvoorbeeld maar aan een systeem waardoor je water kan hergebruiken in je tuin. Ideaal dus!

Onderhoud wordt makkelijker

Wanneer je een tuinontwerp laat maken wordt er ook rekening gehouden met jouw kennis van groen en wat je zelf kan en wilt onderhouden. Hierdoor weet je straks wat je kunt verwachten en hoeveel tijd jij nog moet investeren in je tuin om deze mooi op orde te houden.

Je kan natuurlijk ook besluiten om voor je droomtuin te kiezen en het grote onderhoud uit te besteden aan de hovenier.

Een tuin binnen je budget

Een tuin kan qua kosten al snel oplopen. Zeker op het gebied van materialen. Daarom is een tuinontwerp laten maken een goed idee. De hovenier of tuinarchitect houdt namelijk rekening met je budget. Zo krijg je een mooie tuin passend binnen jouw budget.

3D tuinontwerp - realisatie

Waarom is een gratis 3D tuinontwerp wat je online kan maken minder goed?

Er wordt tegenwoordig vaak gezocht op “tuinontwerp programma”, “3d tuinontwerp gratis” of “gratis tuinontwerp laten maken”. Een begrijpelijke keus aangezien je zoveel mogelijk kosten wilt besparen.

Heb je voldoende kennis en ervaring? In dat geval kan een tuinprogramma jou voldoende op weg helpen om je tuinontwerp zelf te ontwikkelen.

Echter wanneer je zelf aan de slag gaat zonder kennis of ervaring kan het goed zijn dat je achteraf tegen problemen gaat aanlopen. Voordat je het in de gaten hebt staat je terras onder water omdat er geen rekening is gehouden met de afvoer van het water of heb je die mooie plant die je altijd al wilde kopen op een plek gezet waar deze helemaal niet groeit. Misschien wel een tuinhuisje op de verkeerde plek geplaatst waardoor je zon bijna volledig weggenomen wordt. Je kan het zo gek niet bedenken, maar het kan allemaal gebeuren.

Daarom raden we altijd aan om je wensen en ideeën wel alvast op papier te zetten en te schetsen misschien, maar laat altijd nog iemand kijken die voldoende kennis en ervaring heeft.

Wat kost een (3D) tuinontwerp?

De grootste vraag is natuurlijk, hoeveel kost een 3D tuinontwerp. De prijzen zijn natuurlijk afhankelijk van door wie je het laat maken, en hoe groot je tuin is. We hebben de gemiddelde prijzen hieronder op een rijtje gezet:

 • Tuinontwerp tot 100m² – tussen € 200,- en € 500,-
 • Tuinontwerp tussen 100m² en 200m² – tussen € 500,- en € 600,-
 • Tuinontwerp tussen 200m² en 400m² – tussen € 650,- en € 750,-
 • Tuinontwerp tussen 400m² en 800m² – tussen de € 800,- en € 900,-

Hierin is een beplantingsplan vaak nog niet inbegrepen.

Nieuwsgierig naar wat wij vragen voor een tuinontwerp? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Voorbeelden van onze tuinontwerpen

Voor onze klanten hebben we al diverse tuinontwerpen mogen realiseren. Hieronder vind je er een aantal terug ter inspiratie.

Klanten over onze tuinontwerpen

Het mooiste is natuurlijk een tevreden klant. Daarom willen we ook graag enkele recensies met jullie delen hoe onze klanten het tuinontwerp hebben ervaren.


Onze tuin is mooier geworden we ons konden voorstellen. Geweldig hoe Robin en zijn team mee dachten in het ontwerp om een mooie en binnen ons budget passende tuin te realiseren. We wilden graag een strak design passende bij onze moderne woning en dat is helemaal gelukt. De uitvoering was volgens plan en werd uitermate vakkundig uitgevoerd. Alle geleverde materialen waren van hoog niveau. De afronding en nazorg is ook dik in orde. We genieten nu volop van onze tuin en zijn, terug kijkend, heel blij dat we voor Van Duren Groenservice hebben gekozen!

Hans Schraven


Schitterend tuinplan met gedegen onderbouwing!!!

Frans Hermans


Met veel enthousiasme een mooi ontwerp gekregen en conform afspraken netjes alles opgeleverd. Aanrader!

Anita Muijsenberg

Interessant artikel? Deel het met anderen!

Van Duren Groenservice

Van Duren Groenservice

Wij van Van Duren Groenservice zijn er om jou te helpen bij de aanleg, renovatie, ontwerp of het onderhoud van jouw tuin.

Een tuin geeft je het gevoel van ontspanning. Of je nu werkt in de tuin of er zit met een hapje, drankje en boekje of met goed gezelschap. Jouw tuin moet je het gevoel geven dat je even lekker weg kan van de dagelijkse sleur. Dat is waar wij onze klanten dagelijks mee helpen.

Aan de slag met jouw tuin?

Van Duren Groenservice kan je helpen bij het ontwerp, renovatie, aanleg of onderhoud van jouw tuin!

Ook interessant voor jou

Vijver aanleg Panningen
Projecten

Vijver aanleg Panningen

In Panningen hebben we vorig jaar een vijver aangelegd met een natuurlijk filter. De rest van de tuin is ook meteen aangepakt. Zo hebben we

Renovatie voortuin Helden
Projecten

Renovatie voortuin Helden

In Helden hebben we de renovatie van een voortuin verzorgd. Hierbij hebben we gewerkt met ronde vormen en een klein hoogteverschil. Om het hoogteverschil te

Tuiintrends 2023 - top 7
Tuintrends

Top 7 tuintrends voor 2023

2022 is voorbij en het nieuwe jaar is gestart. Dat betekent ook een nieuw jaar vol met nieuwe tuintrends. Daarom geven we je graag alvast

Heb je even?

We hebben een gratis E-book "Tuintips voor het hele jaar" voor je klaarliggen.

Wil jij deze ontvangen? Laat dan je gegevens achter en je ontvangt automatisch ons E-book.

Tuintips voor het onderhoud van jouw tuin het gehele jaar