Schaduw in je tuin?

Schaduwplekken in de tuin saai en eentonig? Nee, helemaal niet! Wist jij dat juist de planten in de schaduw prachtige planten zijn? Het zijn parels voor je tuin, alleen moet jij net weten welke dit zijn. In onderstaande blog meer informatie over deze mooie schaduwplanten.

Schaduw in de tuin? Of juist een schaduwtuin?

Wil je een schaduwtuin of schaduw in de tuin? Voordat we eerst een keuze maken moeten we duidelijk de verschillen weten. In een echte schaduwtuin schijnt de zon maximaal twee uur per dag. Maar bij schaduw in de tuin gaat het niet om diepe schaduw, maar om schaduw door omringende bebouwing of hoge beplanting. Meestal schijnt de zon er een aantal uren per dag. Bij vier uur zonneschijn per dag is er sprake van halfschaduw. Gelukkig zijn er genoeg vaste planten die vol overtuiging schaduwrijke plekken laten stralen!

Top 10 schaduwplanten:

Planten die helemaal op hun plek zijn in een koele en vochtige ruimte:

 1. Monnikskap (Aconitum)
 2. Longkruid (Pulmonaria)
 3. Elfenbloem (Epimedium)
 4. Kruipend zenegroen (Ajuga reptans)
 5. Gebroken hartje (Dicentra)
 6. Kerstroos (Helleborus orientalis)
 7. Varen (Polystichum)
 8. Hartlelie (Hosta)
 9. Kaukasisch vergeet-me-nietje (Brunnera)
 10. Solomonszegel (Polygonatum)

In de winter wil je natuurlijk ook dat je tuin er gezellig uit ziet. Door varens, siergrassen en wintergroene bodembedekkers te planten voorkom je kale plekken en blijft je tuin het hele jaar vrolijk.

Tips
 1. Door het toevoegen van humusrijk materiaal (compost) houdt de droge grond vocht en voedsel vast en gedijen de planten beter.
 2. Het afdekken van de droge bodem met een mulchlaag van organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of boomschors is belangrijk om verdamping te beperken.

Vaste planten voor droge schaduwplekken

Schaduwplekken die ook nog eens droog zijn is voor veel vaste planten niet makkelijk. Met wat creativiteit zorg je er toch voor dat opvallende, vrolijke exemplaren de grond oplichten. Vooral bodembedekkers doen het er goed, mede omdat ze vocht in de bodem vasthouden.

 1. Zo is het lelietje-van-dalen (Convallaria Majalis) met zijn witte bloempjes en heerlijke geur, een lust voor het oog én de neus.
 2. Nog een geliefde bodembedekker is de ooievaarsbek (Geranium), die in de zomer schitterende, kleurige bloemen laat zien. Vooral de wintergroene Geranium macrorrhizum en Geranium nodosum zijn aanraders.
 3. Een taaiere plant dan de elfenbloem (Epimedium) kun je bijna niet bedenken. Ondanks zijn tere bloempjes en schattige naam is deze wintergroene plant niet van zijn stuk te brengen.
 4. De salomonszegel (Polygonatum multiflorum) is ook een fraaie aanwinst voor droge, donkere plekken.
 5. En niet te vergeten, het labradorviooltje (Viola labradorica).

Wil jij meer hulp bij het creëren van de perfecte schaduw in je tuin? Laat het ons weten en wij helpen je graag bij het maken van de beste keuze van je tuin!

Klik dan nu op onderstaande button. 

Meer Tuintips

Dit vind je misschien ook wel interessant..

buxusmot

De buxusmot – tuinonderhoud

De buxusmot – tuinonderhoud De Buxusmot, de mot we liever niet zien in onze buxusplanten. Helaas zien we dit beestje vanaf 2017 steeds meer opkomen

tuinontwerp

Opzoek naar een tuinontwerper?

Op zoek naar een tuinontwerper? Om je eigen tuin opnieuw te ontwerpen zijn er veel verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Het is

Sluit Menu

Download hier je gratis proceskaart

Kun jij hulp gebruiken in je tuin? Bekijk het zelf. 

Vul je gegevens in en ontvang binnen een uur de proceskaart in je mailbox.