De tuinkalender van maart

Het zonnetje komt er af en toe doorheen en we krijgen allemaal weer de lentekriebels. Veel bloembollensoorten beginnen flink te bloeien net als het gras, dotters, primula´s en forsythia. De komende weken schrijven wij enkele blogs over verschillende onderwerpen die van belang zijn over tuinonderhoud in maart. Deze week: SNOEIEN.

Hoe snoei jij je rozenstruik?

Traditioneel worden rozenstruiken gesnoeid tussen 1 maart en 1 april maar door de opwarming van de aarde wordt vroegere snoei noodzakelijk. Snoei struikrozen tot op tien á vijftien centimeter boven de grond en doe de afgesnoeide takken weg. Snoei kort want op de takken kunnen allerlei ziektesporen overleven. Houd alleen krachtige scheuten aan. Snoei kort boven naar buiten wijzende knoppen (ogen).

Heideplanten snoeien

Snoei eraf wat er in het vorige seizoen is bijgegroeid. Probeer de struiken in een bolling te snoeien. Let hierbij op dat je de plant niet volledig tot op de tak snoeit. Wanneer je dit wel doet zal de plant niet of nauwelijks meer aangroeien!

Leirozen snoeien

Als het al een forse struik is, kun je enkele van de oudste takken wegsnoeien. Kort de andere in als ze te lang zijn geworden, dat stimuleert de vorming van nieuwe scheuten.

Enigszins horizontaal uitgebogen takken geven de meeste bloeischeuten, daarom wordt bij het aanbinden van leirozen vooral de waaiervorm veel toegepast.

Kun jij hulp gebruiken bij het snoeien van jouw planten en struiken? Wij komen graag langs om een handje te helpen. Klik op onderstaande button en laat je gegevens achter.

Fijne dag!

Meer Tuintips

Dit vind je misschien ook wel interessant..

Hoe maak je een voortuin ontwerp

Hoe maak je een voortuin ontwerp? De voortuin is het visitekaartje van je huis. Je ontvangt mensen eerst met je tuin en laat mensen meegenieten

Fruit om van te genieten

Fruit om van te genieten Fruit om van te genieten Duurzaam en vers fruit haal je maar op 1 plek, je eigen tuin. Dat is

Tuinkalender van Maart

De tuinkalender van maart Het zonnetje komt er af en toe doorheen en we krijgen allemaal weer de lentekriebels. Veel bloembollensoorten beginnen flink te bloeien

December: tuinonderhoud

Bevroren grasAls de grond met het gras erop bevroren is, kan dat ‘breken’ als er overheen wordt gelopen. Het effect daarvan wordt pas in het voorjaar duidelijk als de belopen plekken bruin en kaal worden. Het gras is er doodgegaan. Op de door het lopen verdichte plekken kan de vorst extra lang in de grond blijven.

December: snoeien

Vormsnoei bij bomenHet is belangrijk de totale vorm van een boom goed in de gaten te houden terwijl u snoeit. Als u dat alleen doet, blijft u heen en weer lopen om het effect te beoordelen. Het is veel makkelijker dat met z’n tweeën te doen: de een snoeit en de ander bekijkt van een afstand het effect en geeft aanwijzingen om het snoeien makkelijker te maken.

Sluit Menu